Mosonmagyaróvár, az ekegyártás fővárosa (Kühne – Vogel Noot – Amazone)

Mosonmagyaróvár, az ekegyártás fővárosa (Kühne – Vogel Noot – Amazone)

Agrofórum Online

A hazai ekegyártás zászlóshajója a Kühne Zrt. klasszikus versenytársat kapott az Amazonen Werke mosoni megjelenésével.

Nézzük a kezdeteket!

A helyi ekegyártás 1856-ban kezdődött Wilhelm Henrik Pabst Magyar-Óvári intézetében, amelyet Kühne Ede 1863-ban vásárolt meg. A gyár hosszú történetében számos változáson ment keresztül, de gyártmányai közül az eke mindig meghatározó volt. A hazai mezőgazdaság számára igyekeztek mindig a legjobb ekéket szállítani. A múlt század hatvanas éveiben a lipcsei BBG gyártmánya alapján fejlesztették ki a Lajta ekecsaládot, amelynek kis függesztett ekéjét még ma is gyártják (1. kép).

1, kép LCF/KMF-335 függesztett eke

A nagyteljesítményű traktorok megjelenésekor felmerült igények kielégítését hazai fejlesztésű féligfüggesztett típusokkal (FEF-440, KLC ekecsalád) próbálták kielégíteni. A fejlesztés nem bizonyult sikeresnek, ezért amerikai (IHC-720 hagyományos, IHC-735 változtatható fogásszélességű ekék) és német (Rabewerk Kondor mélyszántó ekék, 2. kép) licenceket vásároltak.

2, kép Rába RW Kondor féligfüggesztett eke

A nagy darabszámú gyártás során szerzett tapasztalatok alapján megszülettek a ma is gyártott és forgalmazott ágy- és váltvaforgató típusok (3-4. kép) (KMF ágyekék/2-4 eketest, KVE T/R váltvaforgató ekék/2-4 eketest, KVE VT/VR váltvaforgató ekék/4-5 eketest).

3, kép Kühne KVE-440 függesztett váltvaforgató eke

Az idők során változó neveken dolgozó gépgyár (Pabst-Krauss, Kühne Rt., Mosonmagyaróvári Mezőgazdasági Gépgyár, Rába Mosonmagyaróvári Mezőgazdasági Gépgyár, Kühne Mezőgazdasági Gépgyár, Kühne Zrt.) vezetése, a fejlesztés érdekében mindig nyitott volt az együttműködésre, legyen az hazai vagy külföldi. E tevékenység eredményeként jött létre, a gyárral közös területen a Vogel-Noot Mezőgazdasági Gépgyár. Az ekéket és radiátorokat gyártó gyár később teljes egészében osztrák tulajdon lett.

4, kép Kühne KVE-440 függesztett váltvaforgató eke (réselt kormánylemezes változat)

A wartbergi székhelyű Vogel & Noot Landmaschinen GmbH & Co KG azonban 2016 nyarán fizetésképtelenné vált és ezzel egy nagy múltú gyártóvállalat neve tűnik el a palettáról. A közel másfél évszázada alapított cég 1922 óta foglalkozott ekefejlesztéssel és gyártással. Ez a hagyomány azonban nem szakad meg, mivel a gyárat az egyik vetélytárs, az Amazonen-Werke Kft. német anyavállalata, az Amazone Group megvásárolta és ígérete szerint nemcsak továbbviszi a termékeket, de azok folyamatos fejlesztéséről is gondolkodik.

A vásárló azonban nem akárki, hanem az ekefejlesztésben és gyártásban több mint száz éve meghatározó lipcsei Sack ekegyár utódja.

Rudolf Sack 1863-ban alapította ekegyárát Leipzig-Plagwitz-ban. A működés sikerét bizonyítja, hogy 1904-re elérte az 1 milliós, 1911-re a 2 milliós mennyiséget. A II. világháború után létrejövő Német Demokratikus Köztársaságban a gyárat „Leipziger Bodenbearbetungsgeratefabrik, VEB, vormals Rudolf Sack” (BBG) néven államosították. A B-125 függesztett és B-200 féligfüggesztett ekék a hazai vásárlók között is nagy népszerűségnek örvendtek. Az igényeknek megfelelően megkezdődött a váltvaforgató ekék fejlesztése is, de a B-010 típusjelű ekék csak kis darabszámban készültek. A lipcsei gyár a német újraegyesítést követően 1998-ban vált az Amazone Group leányvállalatává.

Az ekegyártás újraindul

Az Amazone cég gyártmányskálája nem tartalmazott ekét, sikereit műtrágyaszóró, permetező és felszíni talajművelő gépek fejlesztésében és gyártásában érte el. Tekintettel a felmerülő igényekre és a lipcsei Sack gyár hagyományaira 2013-ban elindítottak egy ekefejlesztési programot (5. kép). A Cayron 200 függesztett váltvaforgató eke öt- és hattestű változatban készül szakaszosan állítható 40-45-50 cm eketest fogásszélességgel. A Cayron 200 V változatok fogásszélessége viszont fokozatmentesen, hidraulikusan munkahengerrel szabályozható 30-55 cm tartományban.

5, kép Cayron 200 függesztett váltvaforgató eke

Az ekefejlesztési programot a mosonmagyaróvári gyár megvásárlásával áthelyezték hazánkba. A gyártást fokozatosan indítják újra, és ennek érdekében elvégeztek egy európai szintű piackutatást, hogy megállapíthassák, mely termékek kerültek eladásra legnagyobb darabszámban az elmúlt években. A felmérés eredményeként a termelés egyelőre az M, XM, XMS, XS, XS-Pro típusjelű váltvaforgató ekékre korlátozva folytatódik, ám a gyártást hamarosan szélesebb körre is kiterjesztik. Az eszközök zöld színre festve, Cayros márkanéven kerülnek forgalomba, amivel az eddigi öt- és hatvasú Cayron ekékből álló kínálat jelentősen kibővül (pl. féligfüggesztett változatokkal) s a cég képes lesz felvenni a versenyt a legnagyobb ekegyártókkal.

A Cayros program (a cég információi alapján)

Az új technológiák megjelenése és térhódítása ellenére éghajlati és talajadottságaink, valamint vetésszerkezetünk következtében, a szántás mint alapművelés hosszú távon megmarad. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eszközzel és milyen minőségben tudjuk megvalósítani.

Az Amazone ekéket a robusztus felépítés, a kiváló munkaminőség és a helyi adottságokhoz igazítható beállítási lehetőségek jellemzik. Az ekék főbb előnyei:

  • egyedi igényekhez igazodó szabályozhatóság,
  • egyszerű beállítás és kényelmes üzemeltetés,
  • hosszú élettartam a robusztus felépítésnek és a C-plus hőkezelési technológiának köszönhetően.

 

Az Amazone az eddigi Cayron sorozatot kiegészítve, a függesztett váltvaforgató ekék öt új tagját gyártja különböző méretekben és típusokban.

A legkisebb, Cayros M jelű, 3-4 eketestes ekék maximum 88 kW/120LE teljesítményű erőgépekhez használhatók (6. kép). Az ekék keretmagassága 780 mm, eketest-osztástávolsága 950, illetve 1020 mm. A főtartó keresztmetszete 120 x 100 mm, falvastagsága 8 mm, a fordítótengely átmérője 80 mm (a fokozatmentes fogásszélesség-állítású és hidraulikus eketest biztosítású változatoknál 90 mm).

6. kép Cayros M függesztett váltvaforgató eke

A sorozat következő tagjai a Cayros XM, XMS és XS típusok, amelyek max. 103 kW/140 LE, 147 kW/200 LE, illetve 191 kW/260 LE teljesítményű erőgépekkel üzemeltethetők (7-8. kép).

7. kép Cayros XM függesztett váltvaforgató eke

A jelenlegi program legerősebb változatát a Cayros XS pro ekék jelentik, amelyek maximum 1050 mm eketest-osztástávolsággal és maximum 900 mm-es keretmagassággal készülnek (9. kép). Fő tartójuk keresztmetszete 200 x 150 mm, falvastagsága 10 mm, a fordítótengely átmérője 120 mm. A 4-6 eketestes ekék üzemeltetéséhez nagyteljesítményű, max. 279 kW/380 LE-s erőgépek szükségesek.

8. kép Cayros XS függesztett váltvaforgató eke

A Cayros ekék gazdag felszereltséggel készülhetnek: mechanikus vagy hidraulikus fogásszélesség-beállítás; mechanikus, félautomata vagy automata eketest biztosítással, hét különböző formájú kormánylemezzel, a réselt kormánylemezt is beleértve.

9. kép Cayros XS pro függesztett váltvaforgató eke

A kormánylemezek különleges, minőséget biztosító C-plus hőkezelési eljárással készülnek. Ez a hőkezelés hosszabb élettartamot, nagy szakítószilárdságot, valamint kisebb vonóerőigényt és üzemanyag-fogyasztást eredményez.

A gyárak és gyártmányok rövid áttekintése alapján megállapíthatjuk, hogy a világhírű Sack (Amazone) és európai hírű Kühne ekékkel hazánk, s ezen belül Mosonmagyaróvár az ekegyártás fővárosa lehet. Ehhez mind a modern konstrukciók, mind a fejlett gyártástechnológia rendelkezésre áll. További fejlesztési lehetőséget az info-kommunikáció területe jelent, amely a digitális mezőgazdaság megvalósításának fő kihívása.

Olvasás PDF formátumban

ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen