2017. március – Extra 70.

Ízelítő a tartalomból

Két különleges invazív faj Brazíliából – De mint tudjuk, a természet nem ismeri a határokat

Ennek apropóján mutatunk be ebben az ismeretterjesztő cikkben két, a világ több pontján jelentős invazív fajt, melyek kutatásába Veisz Róbert…

Veisz Róbert

A gabonavírusok szerepe a gyakorlatban

Hazánkban évente megközelítőleg 1 millió 250 ezer hektáron termesztünk őszi búzát. Termesztett gabonaféléinket számos vírus, baktérium és gomba kórokozó betegítheti…

Dr. Takács András Péter

Visszatekintés a hazai őszi búza termesztés és fajtakísérletezés elmúlt három évére

Az átlagosnál jóval melegebb tél 2013-ban segítette a sárgarozsda fellépését és áttelelését hazánkban, előidézve ezzel az elmúlt évek legsúlyosabb járványát…

Poós Bernát
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Tavasz, kalászosok, gyomirtás
(Dr. Bódis László)

KALÁSZOSOK TERMESZTÉSE

Kora tavaszi teendők a kalászos gabonákban
(Dr. Bedő Zoltán, Dr. Láng László, Dr. Vida Gyula)
A téli fagyok miatt számos kedvezőtlen jelenség veszélyezteti a búzatermést. A kifagyás mellett a talajmozgásból eredő felfagyás is következményeivel is számolni kell. Ez utóbbi esetben kora tavaszi hengerezéssel lehet újból gyökereztetni a növényeket. A hosszantartó hóborítás és hófelszín-jegesedés kiváló körülményeket teremt a hópenész megjelenésének. A tavaszi tápanyagellátás kulcskérdése, hogy miként lehet leggyorsabban felvehető nitrogénhez juttatni a fejlődésnek induló növényt.

Új kollégával bővült a Yara Hungária Kft. csapata
(Szabari Szabolcs)
A YaraVita a Yara Hungária Kft. tápanyag-utánpótlási ajánlata.

A kalászos vetőmag-szaporítások 2016. évi tapasztalatai
(Szabó Sándor)
A vetőmag-előállító területek nagysága, a fajták száma a szaporításokban és a terméseredmények alakulása a 2016-os kalászos vetőmag-szaporításokban.

Bevált a Huminisz-technológia kalászosban is!
(Pais István )
Kondisolra és Solvitisre épülő kalászos növénykondicionálási technológia a Huminisztől.

A szegedi kalászos nemesítés irányai és eredményei
(Dr. Cseuz László, Dr. Bóna Lajos)
A szegedi Gabonakutató Kft. búzanemesítési programjában a fajta-előállítás a világszerte elterjedt pedigré módszerrel történik. A genetikai változatosságot keresztezéssel, a kiválasztott tulajdonságok stabilizálását kalászszelekcióval érik el. A szegedi búzafajták elsősorban az arid viszonyokhoz való nagyszerű alkalmazkodóképességükkel és malmi minőségükkel tűnnek ki a magyarországi búzafajta-szortimentből. A szegedi búzanemesítési műhely jelentős hagyományokkal bír, az elmúlt két évtizedben fajtáikat több millió hektáron vetették a hazai és a külföldi termelők.

A lombtrágya választás nehézségei (x)
Plantafol a Malagrow Kft. lombtrágya-kínálatában.

A zab mag – pelyva arányának fontossága négy évtized kutatásai alapján
(Dr. Palágyi András, Fónad Péter)
A zabfajták objektívebb termésösszehasonlításra alkalmazható módszerre hívja fel a figyelmet a szerző, hiszen a caryopsis/pelyva arány konstans jellege és erős öröklődése révén felhasználható lenne az ún. DUS-vizsgálatoknál és/vagy a fajtaminősítésnél.

Visszatekintés a hazai őszi búzatermesztés és fajtakísérletezés elmúlt három évére
(Poós Bernát)
Az elmúlt három évben a hazai búzatermesztők több, a szélsőséges időjárásból fakadó próbatételnek voltak kitéve, amelyek a fajtakísérletek eredményein is nyomot hagytak. Hosszú évek után újra számottevő mértékben jelent meg a sárgarozsda. 2014-ben és 2016-ban a betakarítás idején hullott nagy mennyiségű csapadék negatív hatása a beltartalmi értékek romlásában volt megfigyelhető.

Nitrogénszükséglet meghatározása az N-Pilot® készülékkel (x)
(Hoyer Rita)
Az N-Pilot® egy olyan optikai szenzor, amely a növény levélzete által visszavert fényt méri, és ebből határozza meg a gabona klorofill-tartalmát, valamint a biomassza mennyiségét. A termőterület és egy optimális nitrogénellátottságú zóna (ún. referencia terület) összehasonlításával az N-Pilot® az adott táblán, a fajtára kalibrálva nitrogénajánlást ad.

Inváziós kártevők (II./5.) Az orosz búza-levéltetű (Diuraphis noxia Kurdjumov)
(Dr. Basky Zsuzsa)
Az Inváziós kártevők című rovatban ebben a hónapban összeállítást olvashatnak az orosz búza-levéltetű földrajzi elterjedéséről, magyarországi előfordulásáról és a rezisztencia kérdéséről.

A természet erejével! (x)
(Szabó Bence)
Élő algás technológia a növénytermesztésben az Organica World-től.

A gabonavírusok szerepe a gyakorlatban
(Dr. Takács András, Kelemen Andrea, Dr. Gáborjányi Richard)
A cikk áttekintést nyújt a Magyarországon előforduló fontosabb gabonát fertőző vírusokról, a vírusok terjesztését elősegítő szervezetekről, illetve bemutatja a gabonát fertőző vírusok elleni védekezési lehetőségeket.

Korlátok nélkül a kalászos betegségek ellen (x)
 (Dr. Varga Zoltán)
A propikonazol, ciprokonazol és klórtalonil hatóanyagtartalmú Cherokee gombaölő szer szeptória, sárgarozsda és kalászfuzáriózis ellen kalászosokban a Syngentától.

Az árpa gombás eredetű betegségei és a védekezés lehetőségei
(Dr. Békési Pál)
Az árpa gombás eredetű betegségei között megtaláljuk az üszögbetegségeket, a lisztharmatot, a szártőbetegségeket, a levélfoltosság okozókat és a rozsdagombákat. E kórokozók biológiáját, az általuk kiváltott tüneteket és az ellenük alkalmazható genetikai, agrotechnikai, és kémiai védekezési lehetőségeket mutatja be az írás.

A több és jobb kalászoshozamért a fluxapiroxad és a piraklostrobin erejével (x)
(BASF Hungária Kft. Agrodivízió)
A fluxapiroxad és a piraklostrobin hatóanyagú Priaxor a kalászosok gombabetegségei ellen a BASF-től.

A búza első gombaölő szeres kezelése
(Hertelendy Péter)
Való igaz, hogy az őszi búza esetében a zászlós levélnek a növényi asszimiláták megtermelésében kiemelt jelentősége van. Ugyanakkor meglehetősen sok olyan betegsége van a búzának, amely az alsó levelekről terjed felfelé és a zászlós levél elérése előtt már kolonizálta az összes többi levelet. A zöld felületek védelme során nyugodt szívvel szakadjunk el a korábbi sémáktól. Akkor permetezzünk, amikor tényleg ott van egy adott kórokozó és akkora mennyiségben van jelen, hogy az már veszélyes.

Praktikus és egyszerű. Búzatermesztők profitálhatnak belőle
 (Zsom Eszter)
EPSO Top a K+S Kali magnézium-utánpótlási ajánlata őszi búzában.

Delaro – széles hatásspektrumú, felszívódó kalászos gombaölőszer… (x)
Triazol és strobilurin hatóanyagú Delaro gombaölő szer a kalászosok védelmében a Dow AgroSciencestől.
A jelenlegi hazai gyakorlatban használt, különböző konstrukciós kialakítású gabonavető gépek és gépkombinációk tulajdonképpen univerzálisnak nevezhetők. A talajművelési technológiák fejlődésével a gabonavetőgép fejlesztések is az újabb talajvédő talajművelési technológiákhoz vagy a művelés nélküli, direktvető technológiákhoz alkalmazkodnak. A vetőgépek gyártói ennek megfelelően fejlesztik gépeiket, illetve a különböző új gépkialakításaikat is ilyen szempontok szerint készítik.

Spirit of seeds (x)
(Fehér Gyöngyi)
Kalászosok a Caussade kínálatában: SORRIAL, SOLVEIG, SOSHTEN, IZALCO búzafajták és TRISMART tritikále- és a JUP árpafajta.

Hazai mezőgépgyártók (6.) Csak úgy lehet piacra lépni, hogy biztosak vagyunk termékeink minőségében – Farmgép Kft.
(Kosztolányi Attila)
Farmgép Kft., Mezőgép, Permetezőgép, Növényvédelem

Kockázatmérséklés biztosítással. Mennyit fizet a biztosító? (x)
(Surmann Árpád)
A búzavetések harmadát szög állapotban érte a tél, ami az elmúlt 30 év leghidegebb januárját hozta. A nagy „mínuszok” ráadásul fedetlen állományt találtak, a hótakaró csak később érkezett meg. A gazdák aggódva várják, hogy kiderüljön, mekkora a fagykár. Sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy a hasonló termelési kockázatok ellen államilag támogatott növénybiztosításokat lehet kötni.

Dammann – maximalista a permetezéstechnikában!
Jelenleg a hazai gazdaságokban közel 80 db DAMMANN HIGHLANDER önjáró permetezőgép dolgozik, ami nagyon jelentős piaci részesedés az önjáró piacon. Hazánkban ugyanis komoly igény merült fel egy speciális önjáró permetezőre, ami a repce, kukorica és napraforgó állományban is képes a nyár folyamán dolgozni, és ezzel a helikopteres növényvédelmet ki tudja váltani.

Azaka Top Pack – a termés ereje (x)
(FMC-Agro Hungary Kft.)
Azoxistrobin és tebukonazol hatóanyag-tartalmú Azaka Top Pack az FMC-Agro Hungary Kft. kínálatában repce gombabetegségei ellen.

GYOMNÖVÉNYEK, GYOMIRTÁS

Áldás vagy átok a nagy termés?
(Benécsné Dr. Bárdi Gabriella)

A 2016-os év gyomirtási tapasztalatai
 (Benécsné Dr. Bárdi Gabriella)
A 2016-os év vegetációs időszaka – az előző évekhez hasonlóan – ismét a szélsőségek megjelenését hozta a mezőgazdaságban mind Európa, mind hazánk vonatkozásában. Minden év és az eltérő évjáratok tapasztalatai, tanulságul kell, hogy szolgáljanak a következő évek termesztési és növényvédelmi technológiájának – így a gyomirtási technológia – a kialakításánál, hogy az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási helyzetek hatása mérsékelhető legyen.

Az a bűvös 4 gramm (x)
(Gellén András)
Metszulfuron-metil hatóanyagú Ergon Star a Sumiagro kínálatában a hatékony gyomirtásra.

Hüvelyesek gyomirtásának lehetőségei és gyakorlati tapasztalatai
(Nagy Margit)
Az összeállításban a különböző hüvelyes növények termesztésekor alkalmazható gyomirtási módszerekről olvashatnak.

Egyszikű gyomok az őszi kalászosokban és az ellenük való védekezés tavaszi lehetőségei
(Papp Zoltán)
Az őszi kalászosokban előforduló egyszikű gyomok elleni hatékony védekezés általános elveiről, tényezőiről és az alkalmazható készítményekről ad átfogó képet a szerző.

Az őszi káposztarepce termesztéstechnológiai lehetőségei a gyomszabályozás függvényében
(Horváth Judit, Dr. Farkas Anikó)
A sűrűbb növényállomány jobb gyomelnyomó képességgel rendelkezik, mint a tág térállású. A vetésnél mindig figyelembe kell venni az adott táblára jellemző gyomfajokat és a fertőzés mértékét, mert csak ennek függvényében lehet a megfelelő technológiát kiválasztani és alkalmazni. Vajon a dupla gabona sortáv vagy az ikersoros széles sortáv előnyösebb a repcetermesztésben?

A repce tavaszi gyomirtása
(Papp Zoltán)
Alapvetően a repce őszi gyomirtása hatékonyabb és sikeresebb. Akkor van szükség tavasszal gyomirtásra, amikor a kései vetés miatt nincs idő kezelni késő ősszel, illetve az őszi gyomirtás a kevés vagy a túl sok csapadék miatt nem sikerült.

2016-ban engedélyezett gyomirtó szerek
(Talabér Cecília, Dr. Novák Róbert)
Alábbiakban sorra bemutatjuk a tavalyi évben engedélyt kapott herbicideket és az engedélyokirataikban előírt technológiákat. Tájékoztatásként az egyes készítmények neve mellett a készítmény hatóanyag-tartalma, a célkárosítók megnevezése, forgalmazási kategóriája, az engedélyokirat tulajdonosa szerepel.

Olajtökvetéseink gyomnövényei
(Dr. Pinke Gyula)
A fotókkal gazdagon illusztrált írás az olajtökben előforduló gyomnövényeket veszi számba.

Két különleges invazív faj Brazíliából – de mint tudjuk, a természet nem ismeri a határokat
(Veisz Róbert, Dr. Farkas Anikó)
A szerző Brazíliában előforduló invazív gyomnövényeket mutat be, olyanokat, melyek rokona – selyemkóró – hazánkban behurcolt, veszélyes gyomként számon tartott.

Könyvismertetés. Vegyszeres gyomirtás, termésszabályozás 2016
(szerk. Dr. Kádár Aurél) (öá.: Benécsné Dr. Bárdi Gabriella)
Egyre inkább szükség van arra, hogy a gyomirtó szereket szakszerűbben és hatékonyabban, a gyomokhoz és az adott kultúrnövény termesztéstechnológiájához igazítottan és minél környezetkímélőbb módon alkalmazzuk. A „Kádár-féle zöld könyv”-ként ismert szakkönyv ehhez nyújt támpontot, segítséget. Ismerjék meg a kiadvány felépítését, egyes fejezeteinek témaköreit!

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
A parlagfű kiváló alkalmazkodóképességének genetikai alapja.

A malomipar története
(Kurucz Miklós)
Az összeállításban megismerhetik a malomipar történetét, elmerülhetnek a népi ipartörténeti emlékeink között.

Íródeák pályázat 2017
Az Agrofórum pályázatot hirdet fiatal szakemberek számára „Íródeák”címmel, szakmai cikkek írására.

Már elődeink is írták
(Dr. Inczédy Péter)

E lapszámunk összeállításában és előkészítésében Benécsné dr. Bárdi Gabriella működött közre.

 

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen