2017. november

Ízelítő a tartalomból

A 2017-es átfogó Erdőtörvény módosítás – az erdőgazdálkodás és az erdő használatára vonatkozó szabályok változásáról dióhéjban

A módosításokat mindenképpen érdemes tüzetesen átolvasni, vagy egyéb módon információkat szerezni, mert az új szabályokat minden, 2017. szeptember 1-je után…

Dr. Balogh Natália

Visszatekintés a napraforgó 2017. évi egészségi állapotára

Vizsgáljuk meg, hogy a legfontosabb betegségek előfordulása milyen volt ebben az évben!
A napraforgó-peronoszpóra (Plasmopara halstedii) sehol sem jelent meg számottevő…

Dr. Békési Pál

Mosonmagyaróvár, az ekegyártás fővárosa (Kühne – Vogel Noot – Amazone)

Nézzük a kezdeteket!
A helyi ekegyártás 1856-ban kezdődött Wilhelm Henrik Pabst Magyar-Óvári intézetében, amelyet Kühne Ede 1863-ban vásárolt meg. A gyár…

Dr. Jóri J. István
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Pilisi látomás
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁI

Egy agrárattaséi beszámoló tanulságai (2.)
(Dr. Somogyi Norbert, Megyery Szandra)
Augusztus elsején tartották a Földművelésügyi Minisztérium Darányi-termében a szokásos agrárattaséi beszámolót, ahol a szerte a világban található magyar külképviseleteken dolgozó mezőgazdasági és környezetügyi attasék fejtették ki fontos kérdéskörben véleményüket, mondták el véleményüket, mégpedig a korábbi beszámolók szokásos forgatókönyvével szakítva kerekasztal-beszélgetés formájában. A rendezvény egyik fő témájáról októberi lapszámunkban számoltunk be, most a másodikét ismertetjük.

FÓKUSZBAN AZ AGRÁR-ERDÉSZET

Az agrár-erdészetről dióhéjban
(Honfy Veronika)
Az agrár-erdészeti rendszerek a földhasználat sajátos formái. Alkalmazásuk több száz évre visszanyúlik. A megfelelően tervezett és megvalósított agrár-erdészeti rendszerek produktivitása meghaladhatja az egyenértékű területen, kizárólag szántóföldi növénytermesztéssel vagy erdőgazdálkodással elérhető produktumot.

A 2017-es átfogó Erdőtörvény módosítás
(Dr. Balogh Natália)
Az erdőről, erdő védelméről és erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény átfogó módosítása 2017. szeptember 1-jén lépett hatályba. Az Erdőtörvény majdnem felét érintette a módosítás, így az erdőgazdálkodók, erdőtulajdonosok és természetesen a jogosult erdészeti szakszemélyzet is sok változásra készülhettek – készülhetnek – fel. Az írás összefoglalja a módosítás nyomán életbe lépő legfontosabb változásokat.

Fás szárú ültetvények és agrár-erdészeti rendszerek támogatásai a vidékfejlesztés érdekében
(Dr. Keserű Zsolt)
A Vidékfejlesztési Program Erdősítés támogatása alprogram keretében megnyíló támogatások igénybevételének feltételeit, a művelettípusok szakmai követelményeit és a technológiai előírásokat ismerteti a szerző, emellett felhívja a figyelmet egy további pályázati lehetőségre az ún. Agrár-Innovációs Operatív Csoportok létrehozásának lehetőségére.

Agrár-erdészet Marokkóban
(Dr. Borovics Attila, Honfy Veronika, Dr. Somogyi Norbert)
Az agrár-erdészeti rendszerek ősi gazdálkodási formái még ma is sok helyen fennmaradtak Marokkóban. A sok ezer éves tapasztalaton alapuló gazdálkodási formák megismerése, hazai, szárazodó viszonyok közötti adaptációja egyedülálló lehetőséget jelent a változó környezeti feltételekhez való alkalmazkodásban.

A legújabb erdészeti gépek – a fakitermeléstől a tűzifa előállításáig
(Gribek Dániel)
A 2017-es év erdészeti gépújdonságai közül ismerjék meg a már hazánkban is megtalálható Rottne fakitermelő gépet, a Tigercat új harveszterét, a John Deere harveszterekhez kifejlesztett intelligens daruvezérlést, a régi-új erdészeti vonszolókat és a tűzifa-feldolgozás legújabb fejlesztéseit

Szobrot avattak Kaán Károly tiszteletére
(Kurucz Miklós)
Születésének 150. évfordulója alkalmából ünnepélyes keretek között leplezték le a Földművelésügyi Minisztérium árkádsorában Kaán Károly mellszobrát. Az avató beszédet Fazekas Sándor földművelési miniszter mondta.

NÖVÉNYVÉDELEM

Inváziós kártevők (II./13.) Az inváziós tölgy csipkéspoloska (Corythucha arcuata) Magyarországon
(Dr. Csóka György, Dr. Hirka Anikó)
Városi fákon, de erdőkben is már július elejére/közepére látványos lombelszíneződést idézhet elő az inváziós tölgy csipkéspoloska, ami jól elkülöníthető az aszály miatti, illetve az őszi levélsárgulástól. A rovarfaj földrajzi elterjedéséről, tápnövényeiről, életmódjáról, a tölgyekre kifejtett hatásáról és az ellene való védekezés lehetőségeiről szól az Inváziós kártevők sorozatunk e havi írása.

Visszatekintés a napraforgó 2017. évi egészségi állapotára
(Dr. Békési Pál)
2017-ben igen jó egészségi állapotú napraforgókat láthattunk Magyarországon és ez remélhetőleg a termésátlagokban is megnyilvánul. Az okok többek között valószínűleg arra vezethetők vissza, hogy több éven keresztül javult az állománykezelésre való hajlandóság és ennek az volt a következménye, hogy évről évre kevesebb fertőzött növényi rész maradt vissza, tehát csökkentek a kórokozó biológiai tartalékai.

Paradicsom foltos hervadás vírus – „szupervírus szupervektorral”
(Dr. Salamon Pál, Magyari Judit)
Ha a széles gazdanövénykör nagy patogenitással, gyors alkalmazkodóképességgel és nagy járványtani potenciállal párosul olyan „szupervírusok” üthetik fel a fejüket, melyek ellen nagyon nehezen és csak komplex stratégiát alkalmazva védekezhetünk. A paradicsom foltos hervadás vírus (Tomato spotted wilt orthotospovirus, TSWV) ezekhez a vírusokhoz sorolható.

A Csendes-óceántól az Alföldig. Beszélgetés Wirth Lászlóval
(Stefanits Csaba)
Sumi Agro sikertörténetének mérföldköveiről, új molekulákról, a fejlesztés irányvonaláról Wirth Lászlóval, a Sumi Agro Hungary Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Future Farming Dialog 2017 – a jövő elkezdődött. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
Az agrárjövő kérdéseit középpontba állító, Future Farming Dialog 2017 címmel megrendezett programsorozatra várta a németországi monheimbe a Bayer AG a szakma meghatározó véleményvezéreit, szakembereket és a média képviselőit. A háromnapos rendezvényen az Agrofórum is ott volt, az ott látottakról, hallottakról számol be kollégánk.

Hány forintból tüntethetem el a gabonagyomokat?
(Gönczi Krisztina, Fehér Tamás)
Őszi búzában az ősszel csírázó gyomfajok tudnak komolyabb kárt okozni, ezzel együtt sokan tavaszig várnak a herbicides kezeléssel. Sorra vesszük, melyik gyomirtószer-hatóanyag, mikor alkalmazva milyen összegből oldja meg a gyomproblémát.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

2018. évi gyártói újdonságok a Väderstadtól (x)
Ismerjék meg a vetőgépekkel és a talajműveléssel és a műtrágya-kijuttaással kapcsolatos legújabb fejlesztéseket a Väderstadtól.

Mosonmagyaróvár, az ekegyártás fővárosa
(Dr. Jóri J. István)
A hazai ekegyártás zászlóshajója, a Kühne ZRt. A szerző feleleveníti a gyártás történetét az 1856-os kezdetektől egészen a napjainkig. A világhírű Sack (Amazone) és európai hírű Kühne ekékkel hazánk, s ezen belül Mosonmagyaróvár az ekegyártás fővárosa lehet. Ehhez mind a modern konstrukciók, mind a fejlett gyártástechnológia rendelkezésre áll.

Gépmúzeumok – muzeális gépgyűjtemények (30.) A mezőgazdasági gépfejlődés-történet „mekkája” – Gödöllőn (2.)
(Dr. Szekeres Béla)
A gödöllői Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum történetével, rekonstrukció, felújítás utáni állapotával, a központi épület állandó és időszaki kiállításaival szeptemberi lapszámunkban már megismerkedhettek az Agrofórum olvasói, most a „nagygépek” kiállítási csarnokába kalauzoljuk el az érdeklődőket.

Gépeket szemléztük az OMÉK-on. Beszámoló
 (Gribek Dániel)
Az idei OMÉK-on számos gépforgalmazó állította ki termékeit a Valtra, STEYR, Kubota traktoroktól a Väderstad, Mazzotti, Oros és Optigép termékekig. A helyszínről az Agrofórum – ahogy ez már lenniszokott – több élő bejelentkezéssel is jelentkezett. Ezekből villantunk fel néhány gondolatot.

Hiszünk a Valtrában, a Krone magáért beszél
(Stefanits Csaba)
Kiváló évet tudhat maga mögött a kecskeméti székhelyű, idén 10 éves Valkon Kft. A kerek évforduló alkalmából Kecskeméti Sándor ügyvezetővel beszélgettünk a sikerhez vezető útról, illetve a mezőgéppiac változásairól.

AXIÁL Fendt 15 éves jubileum. Beszámoló
(Kosztolányi Attila)
Az Axiál Kft. és a Fendt 2017. szeptember 22-én a Gödöllői Királyi Kastélyban ünnepelte partnerkapcsolatának 15 éves jubileumát. Az eseményen Peter-Josef Paffen, az AGCO/Fendt cégvezetés alelnöke és szóvivője, illetve Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője mondott beszédet.

EINBÖCK TAIFUN – Mulcs-magágykészítő akár szervestrágya bedolgozásra is
(AFO)
A videóajánlóból kiderül, hogy miért érdemes a felhasználóknak az EINBÖCK TAIFUN – mulcs-magágykészítőt választani.

HORSCH újdonságok az Agritechnika kiállítás küszöbén Beszámoló
(Kosztolányi Attila)
A Horsch Maschinen GmbH szeptember 26-án, schwandorfi központjában tartotta nemzetközi sajtótájékoztatóját, melynek középpontjában a nagyközönség számára a 2017-es hannoveri Agritechnica kiállításon debütáló HORSCH újdonságok gyakorlati bemutatása állt.

Több mint egy évtizedes elkötelezettség a New Holland iránt Riport
(Kosztolányi Attila)
Székely Gábor szigetvári gazdálkodót azért kerestük fel, hogy a New Holland márka iránti hűségének hátteréről, valamint a hazai forgalmazó, az AGROTEC Magyarország Kft. által biztosított szerviz- és alkatrészellátás tapasztalatairól kérdezzük.

KERNER KOMET KAL nehézkultivátorok a Vektortól
(AFO)
KERNER KOMET KAL nehézkultivátorok a Vektor-Holding Kft. kínálatában.

300 eladott Kubota traktor (x)
(Két-KATA Kft.)
Az idén szeptemberben megrendezésre került 78. OMÉK a Két-KATA Kft. életében fontos esemény volt: ünnepélyes keretek között adták át a cég 300. eladott Kubota erőgépét.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Könyvajánló. Földművelés és földhasználat tankönyv az agrármérnök képzéshez
Földművelés és földhasználat tankönyv második kiadása 24 szerző munkájaként, Birkás Márta szerkesztésében jelent meg a Mezőgazda Kiadó gondozásában.

4 t/ha feletti repcetechnológia Tabajdról, és ami mögötte húzódik …
(
Zsár Ernő Tamás)
Zsár Ernő Tamás a tabajdi családi gazdaság történetét és a jelenleg alkalmazott repcetermesztési gyakorlatot osztja meg az Agrofórum olvasóival.

Ha egyszer egy program beindul…, avagy a digitális vakvezetés
(Lajos Mihály)
Beszélgetés Lajos Mihállyal, az AgroField program munkatársaival és vendégeivel, egy formabontó, de hagyományteremtő rendezvényen a digitalizációról és a precíziós gazdálkodásról

Akár egy év alatt is megtérülhet a beruházás. Beszélgetés Marczinka Tamással
(Dr. Bódis László)
Adonyban kerestük fel Marczinka Tamás urat a Március 21. Mezőgazdasági Kft. ügyvezetőjét, hogy a Videokontroll szemestermény-szárító felügyeleti rendszerének működéséről, és nem utolsó sorban a beruházás gazdaságosságáról váltsunk szót.

Beszélgetés Dr. Bedő Zoltánnal, a Fleischmann-díj kitüntetettjével
(Dr. Bódis László)
Dr. Bedő Zoltán akadémikussal, búzanemesítővel, a Fleischmann-díj kitüntetettjével beszélgettünk szakmai munkásságáról, a nemesítői pályáról.

Beszélgetés Dr. Jolánkai Mártonnal, a Fleischmann-díj kitüntetettjével
(Dr. Bódis László)
Köszöntjük Jolánkai Márton professzor urat abból az alakalomból, hogy augusztus 20-án Fleischmann-díjban részesült.

Beszélgetés Dr. Szabó Jenővel, a Darányi Ignác-díj kitüntetettjével
(Dr. Bódis László)
Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából Darányi Ignác-díjat adományozott Dr. Szabó Jenőnek szakmai munkássága elismeréseként. A vele folytatott beszélgetésből kirajzolódik gazdag, sokszínű életpályája.

Az MTA Agrártudományok Osztályának díjazottai
(AF)
Dr. Németh Tamás akadémikus, az Agrártudományok Osztálya elnökének kezdeményezésére, újságírói díjat alapított az osztály. Ez évben október 11-dikén az osztályülésen vehették át az MTA elnöki tanácstermében – elsőként – az arra érdemesítettek az elismerést tanúsító oklevelet. Az Agrofórum számára kitüntető, hogy a nálunk rendszeresen publikáló Dr. Oláh István volt az egyik díjazott, a másik Dr. Bódis László szerkesztőbizottságunk elnöke. A harmadik kolléga köreinkben kevésbé ismert Horn János, aki több évtizedes munkásságáért, a mintegy hatezer oldalnyi irodalmi tevékenységéért vehette át a díjat, úgyis, mint számos könyv szerzője.

125 éves a magyar növényfajta-kísérlet. Jubileumi konferencia a Vajdahunyadvárban. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
A magyar növényfajta-kísérletezés több mint egy évszázados múltra tekint vissza, idén 125 éves. A jeles évfordulóról jubileumi ünnepségsorozat keretében emlékezik meg a szakma. Az október 3-dikai, Vajdahunyadvárban rendezett konferencia a 2017. évi ünnepségsorozat kiemelt eseménye volt.

Harminc év, harmincegy sikeres vásár – újra SPACE volt Rennes-ben. Beszámoló
(Dr. Somogyi Norbert)
Látogatói csúcsot döntött a rennes-i állattenyésztési szakkiállítás. A hosszú évek gyakorlatának megfelelően, a Bábolna Tetra is részt vett a rendezvényen, igaz, egy ideje már saját franciaországi leánycége képviseli, valamint az Oros-Linamar is elhozta kombájn-adaptereit.

Gazdálkodj jogosan. Akár 20 millió euró is lehet a bírság – új adatkezelési szabályok 2018-tól
(Dr. Gőz Orsolya, Dr. Csákay Zoltán)
2018. május 25-ével módosulnak a személyes adatok kezelésére vonatkozó szabályok. Az új uniós adatvédelmi rendelet életbe lépésével kapcsolatos változásokról olvashatnak a jogi rovat e havi cikkében.

Pályázatok és támogatások
(Agrár-Tender Kft.)
Kertészet korszerűsítésével, gyógynövénytermesztéssel, mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére irányuló beruházásokkal, valamint az erdészeti technológiákkal kapcsolatos pályázati lehetőségekről tájékozódhatnak novemberi lapszámunkból.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

 „NPK – Pétisó – Starter – Levéltrágya” – A komplex Genezis Technológia a termelés szolgálatában (x)
Tápanyag-utánpótlás a Genezis ajánlatában.

Ismert vezető a Takarék Csoport új agrárigazgatóságának élén (x)
Hollósi Dávid irányítja a Takarék Csoport új, három szakterületet magába foglaló igazgatóságát.

Minőségi őszi búza program (x)
SULFAMMO N-PROCESS termékcsalád a Timac-kínálatában.

Gépelőrendelési akció (x)
A KITE Zrt. gépelőrendelési ajánlata.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

Az elmúlt két év talajoltós kísérleteinek eddigi eredményei és azok tanulságai
(Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete)
Kukorica és őszi árpa terméseredmények alakulása a talajoltós kísérletekben.

AGRÁRGAZDASÁG

Búzapiaci helyzetkép – vetés idején
(Dr. Molnár Zsuzsa, Dr. Tikász Ildikó Edit)
A cikk írásának az idején már javában zajlott a 2018/2019. gazdasági évi termést adó búza vetése az északi féltekén, mégis meglehetősen hiányosak a termőterületre vonatkozó információk. A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) bár elsőként közölte várakozásait, a tájékoztatásból egyelőre csak az derül ki, hogy az elemzők nem várják a búza globális termőterületének számottevő növekedését.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Paradicsomnap az ELTE Füvészkertjében
(Dr. Somogyi Norbert, Megyery Szandra)
ELTE Füvészkertjében megrendezett tematikus paradicsom napon az előadók e növényfaj rendkívüli sokszínűségére és táplálkozásunkban betöltött fontos szerepére hívták fel a látogatók figyelmét. A mostani alkalom különlegességét az adta, hogy a bolgár nagykövetséggel és a magyarországi bolgár kisebbségi önkormányzattal együttműködve a hazai bolgárkertészet és bulgáriai paradicsomnemesítés is bemutatkozott.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Utóérő gyümölcsök
(Dr. Szalay László)
Az utóérés azt jelenti, hogy a gyümölcsöt nem teljesen érett állapotban eltávolítva a fáról megfelelő körülmények között tovább érik, javulnak beltartalmi értékei, színesebb, ízletesebb lesz, húsa megpuhul, a gyümölcs fogyaszthatóvá válik. Nálunk, a mérsékelt égövben, a tipikusan utóérők főként az almatermésűek köréből kerülnek ki.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Metszésmód a szőlő optimális nedvkeringésének fenntartásával
(Winetwork)
A szőlő tőkebetegségeivel szembeni védekezési eljárások egyik alappillére a helyes metszés. A WINETWORK projekt keretében összegyűltek a szőlő tőkebetegségeivel és a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek, illetve azok a jó gyakorlatok, melyek alkalmazásával az európai szőlő- és bortermelést nagyban fenyegető két betegség megfékezhető. Ezek közé tartozik a metszés is.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
Levéltetvek elleni természetes növényi védekezés
Hogyan növelhető a kakaótermesztés jövedelmezősége?

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Jegyzet gazdálkodóknak. Szőlős, boros témákról – több részletben
(Kurucz Miklós)
A mostani Jegyzet a szőlő és a bor támáját járja körül.

Agrármúltunk nagyjai. Balásházy János (1797-1857)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Balásházy János életútját és munkásságát ismerhetik meg az Olvasóink

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen