2017 Szeptember

Megjelenés időpontja: 
2017. szeptember 3.
A folyékony műtrágyázás lehetőségei a szántóföldi növénytermesztésben

A folyékony műtrágyaformák használata napjainkban reneszánszukat élik. A 2011-2013-as időszak, de a 2016-os év, vagy a 2017-es tavasz is rámutatott arra, hogy van létjogosultsága a folyékony formában történő tápanyag-kijuttatásnak. Egyes szomszédos országokban, mint például Szlovákia a folyékony műtrágyát kijuttató tápkultivátorok térhódítását láthatjuk, és itthon is egyre többen választják ezt a megoldást. Ne feledjük, a folyékony trágyázásnak is vannak korlátai, nem minden talajon és nem minden kultúrában érdemes részlegesen vagy teljesen áttérni a folyékony technológiákra.

A csonthéjas ültetvények indítása (1.)

Kétrészes cikkemben a csonthéjas ültetvények telepítésével és a kezdeti évek technológiájával kapcsolatos tapasztalataimról szeretnék beszámolni. Valószínűleg többségben lesznek a jól ismert eljárások és megoldások, mégis úgy érzem, hogy érdemes összefoglalni ezeket az ismereteket, hiszen jártamban-keltemben bizony sok példát látok az elnagyolt, leegyszerűsített, több alkalommal szakszerűtlen ültetési, oltványkezelési, termesztéstechnológiai megoldásokra.

Visszatekintés a kalászosok ez évi növénykórtani viszonyaira

lyenkor, nyár vége felé, amikor a kalászos gabonák mindegyike vagy a raktárakban, vagy már a kereskedőnél van, érdemes kicsit visszatekinteni arra, hogy mi is történt a növényeinkkel a vegetációs idő folyamán. Messze nem átlagos évjárat első felén vagyunk most túl, és az elmúlt időszak történései akár döntő mértékben is meghatározhatják az őszi vetések későbbi növénykórtani eredetű problémáit.

Szibériai hideg