Címke: Borászat

borászat

A borászat a borkészítés ismeretrendszerét vizsgáló tudományág. Magába foglalja a borok előállítását, kezelését, fejlődését és a stabilizáció során végbemenő folyamatokat, illetve bizonyos fokig a borszőlőtermesztéssel kapcsolatos tudnivalókat és előírásokat, továbbá a borkultúrát. Hétköznapi értelemben borászati üzemet is értenek alatta. Magyarország éves bortermelése 2017-ben 3,58 millió hektoliter volt, melyhez a szőlőt az 5 borrégióban, 22 történelmi borvidéken érlelték (KSH). A hegyközségek, a bortermelés hivatalos alapegységei. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2018-ban 100 hegyközséget tartott nyilván, melyhez összesen 2236 település tartozott. Az Agrofórum Online Szőlő-bor rovatában megtalálja a borászattal kapcsolatos, aktuális híreket.

Kapcsolódó címkék

állásbörzeLamborghiniborrugós boronaTokaji Borvidékborsóőszi takarmányborsóbórhiányfogasboronaboronauborka mozaik vírusbordás keluborkaszárazborsótárcsás boronaTrelleborgBorealis L.A.T. Hungária Kft.kígyóuborkaKer-Bor Kft.Kalmár TiborbíborherezsomborforgóboronaUrbán ZsomborborszőlőÉv BortermelőjeborászbioborMagyar Bor AkadémiaÉv Borászaborászati gépek beszerzéseborászatborászati gépborpiacPolgár GáborBenedek BorbálaBalatonboglári Borgazdasági Zrt.borversenyhengerboronazöldborsóSoproni borvidéktalajborításFrittmann borászatMagyar Szőlő- és Bortermelők Egyesületeborászati támogatásBoros JánosNemzeti Borkiválóság Programborsózsizsikbőrcsomósodás-kórbőrcsomósodáskórmátrai borvidékDubicz Borászat és SzőlőbirtokPannónia Női Borrendborászati szakkiállításTarcali GáborCatros tárcsás boronaOrszágos Syngenta BorversenyKoch borászatkisüzemi bortermelőszekszárdi borvidéktolnai borvidéksalátauborkakonzervuborkaMagyar Borok Eredetmintázati Térképe Programbormarketingrozébornemzeti borkincstár programÉv Bortermelője 2017borvidékMagyar Bor NagydíjMagyar Borszakírók KöreKülhoni Magyar Borászok EgyesületeborkrémlevessárgaborsóDél-Balatoni borvidékborközpontBorjog és Bormarketing Konferenciaborászati ágazatborjúborkóstolóDr. Csíbor IstvánfehérborvörösborBidló Gáborélelmiszer-laboratóriumhajtatott uborkaEgri BorvidékGál TiborBorászok BorászaBorsó-aknázólégyborsórozsdauborkalisztharmatBorreformBorealisBalatonboglári borvidékCanter Borházborókaszúboróka-pajzstetűborókarozsdaUgron Ákos GáborLászló Tibor ZoltánKecskeméti barackpálinka és borfesztiválBordeauxközösségi borfeldolgozóuborka peronoszpóravörösborfesztiválBorkultúraBorkóstolásBormedencefürtös uborkaÚjborfesztiválnyílbordázatszőlő-bor nemzeti támogatási programlaboratóriumKifejtő borsóVelőborsóCukorborsóCsokiLaBorBorhibaBorbetegségBorkezelésBorfogyasztásMegyimóri GáborBorsodi Sörgyárborexportforralt borAz Év bortermelője MagyarországonBorealis L.A.TPannonhalmi borvidékborzseléOrszágos Borszakértő BizottságBorsos malombörtönJásdi BorteraszBorjour MagnumbortermelésBalla Borászataz Év bortermelőjeMénesi borvidékborokOrszágos Borversenyjúlia-borbolyaNeszmélyi BorvidékIX. Akali Bor Napja Mandulavirágzáskorborkülönlegességjégborfőborszáraz bora szemelt szőlőből készült borA&L Canada LaboratóriumBőralmacsicseriborsóbórtrágyázásborászati szakbemutatóBorealis L.A.T Hungary Kft.Budai ArborétumarborétumKenyér és BorünnepbortermelőkNagy-Somlói Borvidékborsó-levéltetűeAmborsiaborászati pályázatborostyánerdőborításAvasi BorangolásborházakborünnepXXV. Szegedi BorfesztiválOrbán napi BorünnepbioborversenybóraxlaborfelszerelésekNémet Borászati IntézetcsomborDuna menti borrégióBalatoni Hal- és BorünnepborászokXXVII. Bükkaljai Borfesztivál és Nemzetközi BorversenybortúraborvacsoraBükki borvidékVinalia Bajai Nemzetközi BorfesztiválVingardium Borligetborókaborsikafűbordóilébor roadshowborágazatBalatonBorborlepárlásegri borXIV. Gyógy-Bor NapokXXVI. Vonyarci Boros ForgatagborsómolyborsólevéltetűBor7Badacsonyi Borvidékszőlőszőlőkombájnszőlőművelésszőlőgyökértetűcsemegeszőlőszőlőtermesztésszőlőültetvényszőlő sárgaságAmerikai szőlőkabócaszőlőültetvények szerkezetátalakításaszőlőtelepítésszőlőőrszőlő újratelepítési jogtarka szőlőmolynyerges szőlőmolyszőlőmolyszőlő nemezes gubacsatkaszőlő gyökértetűkékszőlőékköves faaraszolószőlőlisztharmatkígyóaknás szőlőmolyszőlő gubacsatkaSzőlőnemesítésSzőlőfürtSzőlősSzőlő-szaporítóanyagszámvitelről szóló törvényszőlőmagSzőlőalanySzőlőnemesítőSzőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmaszőlővesszőszőlőtőkeszőlőültetvény szerkezetátalakításKristinus Szőlőbirtokszőlőterméscsemegeszőlő lombtrágyázás tápanyagellátás Tápanyag-megosztásszőlő sorközszőlő telepítésszőlő levélatkákfehérszőlőszőlővédelemgyümölcsgyümölcstermesztésgyümölcsültetvényNAIK Gyümölcstermesztési KutatóintézettojásgyümölcsÉszakkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstrópusi gyümölcsiskolagyümölcsgyümölcsösgyümölcsrepedésgyümölcsmolygyümölcsfaglöospóriumos gyümölcsrothadáskeleti gyümölcsmolyközönséges gyümölcsfa-takácsatkapiros gyümölcsfa-takácsatkamoníliás gyümölcsrothadászöldség-gyümölcsalternáriás gyümölcsfoltosságegzotikus gyümölcsbogyós gyümölcsGyümölcstermesztési Kutatóintézetgyümölcspárlatgyümölcs feldolgozó üzemgyümölcslégyümölcsrázógépgyümölcsfeldolgozásmérsékelt égövi gyümölcsfajgyümölcsös-ültetvénygyümölcsminőségutóérő gyümölcsökgyümölcsfeldolgozócsonthéjas gyümölcsGyümölcskülönlegességgyümölcsösök vértetűGyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetgyümölcsmúmiagyümölcsszedésgyümölcsfákgyümölcsök áragyümölcsritkításgyümölcsökgyümölcshullásSimon GyümölcsalmaDalmand Zrt.szalmaHinfner KálmánalmavarasodásMagyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetemobilalkalmazásszalmaszecskázópálmaolajalmamolyalmalevél-aknázómolyalmafazöld alma levéltetűalmalevél-atkaléalmaalmafa lisztharmatalmaültetvényforgalmazásHoneycrisp almaDalmandalmafiloxériaSzabolcsi almadíszalmaalmalisztharmatalmafa vértetűszalmadarázsszalmabálaalkalmazásalmatermelésalmatermesztésipari almaalma keserűfoltosságalma gubacsszúnyogalmaágazatalmalébirsalmaKenessey Kálmánalkalmazottfrissen préselt almaléNFC almaléforgalmazókforgalmazóétkezési almarzisztens almafajtaalmafajtákHonti almatéli fehér kálvil almarétesalmaPónyik almazöld almalevéltetűKálmán körteNemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszerhúsforgalmazáslevélpirosító alma-levéltetűalmatermésűekgépforgalmazásterményforgalmazásalmalé sűrítménypálmaliliomalmapiacőszibarackzöld őszibarack levéltetűhamvas őszibarack levéltetűhomokháti őszibarack pálinkameggyMagyar Meggytermelők SzövetségemeggylevesmeggybefőttIpari meggycseresznyemeggymeggyfúró ormányosbabérmeggymeggyrázóléipari meggyzselnicemeggy-levéltetűcseresznyeamerikai keleti cseresznyelégyeurópai cseresznyelégyCseresznyelégyfekete cseresznye-levéltetűcseresznyeexportszilvaÁllami Ménesgazdaság SzilvásváradszilvamolySzarvasi Szilvanappoloskaszagú szilvadarázsbábaszilvaszilva levélatkaÁzsiai datolyaszilvaVirginiai datolyaszilvaLótuszszilvavérszilvaKökényszilvaMarianna szilvaszilvatermésszilvatermesztésszilvarozsdaszilvadarázsszilvaorrú keszeg
Agrárhírek / Szőlő-Bor

Két kiemelkedő bor is ugyanabban a magyar borászatban készült

2023. december 10.

A legjobb cabernet franc lett az országban a villányi Bodor Borászat 2017-es vörösbora a TOP 100 Magyar Bor idei megmérettetésén. A borászat nyár végén a legjobb cabernet sauvignon címet is megszerezte, ami kivételes eredmény.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

A világ egyik legismertebb borszakértője megnevezte a 2023-as év tökéletes palackját

2023. december 5.

A tökéletes palack 2023. évi szinonimája a Champagne Laurent-Perrier Grand Siècle Grande Cuvée N.26 – mármint a világ egyik legismertebb borkritikusa, James Suckling szerint. Az amerikai szakíró és kóstoló csapata nem kevesebb, mint 39 000 tételből választotta ki azt, ami szerintük 2023-ban a világ borászati teljesítményének a csúcsa.

Agrárhírek / Agrárgazdaság

Ellenőrizték a pályaudvari restiket és az iskolabüféket is

2023. november 20.

Lezárult az első őszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár rendelt el. Az akció kapcsán az államtitkár kiemelte: több száz tételt vettek górcső alá az egyes termékkategóriákból a szakemberek, és csupán kisebb hiányosságokat tapasztaltak.

Program

Helyszín:

Mosonmagyaróvár/Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar
Mosonmagyaróvár, Széchenyi István Egyetem (B épület Aula)

Szakcikkek / Szőlő-Bor

A hagyományok tiszteletben tartása és a modern borstílus jól megférnek egymás mellett

2023. szeptember 21.

Valóban, a bort ott a legjobb megkóstolni, ahol készül. Az sem hátrány, ha szerelmesek vagyunk abba az adott tájba, ahol a fürtöket szüretelték, a bort, pezsgőt palackba zárták. Bevallom hát, hogy elfogult lettem a Harsányi pincészet boraival, amelyekkel első alkalommal a Bisztrójukban, Sárospatak mellett, a Megyer-hegyi Tengerszem közelében volt lehetőségem találkozni.

Agrárhírek / Agrártámogatások

Borlepárlási támogatás segíti a borászatokat

2023. szeptember 20.

Az Agrárminisztérium 1,6 milliárd forintos keretösszeggel támogatást biztosít a borászatok számára védett eredetű rozé- vagy vörösborok lepárlására a borpiaci nehézségek kezelése érdekében.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Kedvezőbb hulladékkezelési díjakkal segítik a szőlő-bor ágazatot

2023. július 16.

A kormány a borászok kérését figyelembe véve csökkenti a borosüvegek után a kiterjesztett gyártói felelősség keretében fizetendő díjtétel mértékét, ami nem fog nagyobb anyagi terhet jelenteni az ágazat szereplői számára az eddig fizetett termékdíjnál.

PR cikk / PR cikk

Hagyományos és biológiai védekezéssel a szürkepenész ellen

2023. július 6.

A szőlő és bortermelésben mindig nagy hangsúlyt kap az évjárat szerepe. Vannak kimagaslóan jó évjáratok és kevésbé emlékezetesek.