Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

450 millió forintos beruházással agrárlogisztikai központ épül Bonyhádon

450 millió forintos beruházással agrárlogisztikai központ épül Bonyhádon

Agrofórum Online

Agrárlogisztikai központ épül 450 millió forintos beruházással Bonyhádon, a létesítményben évi 3000 tonna gyümölcsöt tudnak majd tárolni.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program százszázalékos támogatásából megvalósuló projekt keretében 1115 négyzetméteres előkészítő, hűtő és csomagolóüzem épül, a beruházás 2018 őszére fejeződik be – mondta Énekes Andrea, a bonyhádi önkormányzat pályázati referense az MTI-nek.
   
Az önkormányzat tizennégy, olyan gyümölcstermesztéssel foglalkozó vállalkozással kötött megállapodást, amelyek igénybe vennék a központ szolgáltatásait. A hűtőház napi három kamionnyi áru tárolását teszi majd lehetővé, az évi háromezer tonna gyümölcsöt a hűtőházi tárolás mellett osztályozzák és csomagolják is – tette hozzá.
   
Az agrárlogisztikai központ fogadja be a városban tervezett, öthektáros üvegházi kertészetben termő zöldségeket is; a két üzem együtt 60-65 embernek ad majd munkát.
   
A fejlesztést az indokolja, hogy a térségben jelentős zöldség- és gyümölcstermesztés ellenére nem épültek feldolgozók, hűtve tárolást segítő gyűjtőpontok, ezért a termelők kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek az értékesítés során. A tárolókapacitás a helyi közétkeztetés friss gyümölccsel való ellátását is segíti – írta projektismertetőjében az önkormányzat.
   
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint a bonyhádi járás területén több mint 500 hektáron termesztenek gyümölcsöt, 327 hektáron kajszibarackot, 60 hektáron almát, 55 hektáron meggyet. A kajszi- és almaültetvények 20-40 tonna közötti termést hoznak hektáronként.
   
A gyümölcságazat legjelentősebb térségi szervezete, a kisvejkei Danubia-Frucht Szövetkezet ötszáz négyzetméteres hűtőházában jelenleg ezer tonna kajszibarackot tud tárolni a betakarítás időszakában – mondta Fülöp Gábor elnök, megjegyezve, időnként a 42 családi gazdaság termését feldolgozó szövetkezetnek is szüksége lenne nagyobb tárolókapacitásra.
   
Ismertetése szerint Bonyhád térségében évente 20-25 hektárral nő a gyümölcsültetvények területe.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Több száz gyümölcs- és dísznövényoltványt kellett megsemmisíteni

2024. április 19. 12:10

Az ónodi piacon végzett ellenőrzés során a leggyakoribb problémák a szaporítóanyagok minőségével voltak, de a címkék kapcsán is számos hiányosságot találtak az ellenőrök.

A nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása halálos betegséget is okozhat

2024. április 19. 08:10

Az elmúlt években Európa-szerte ugrásszerűen megnövekedett a potenciálisan halálos humán alveoláris echinococcosis parazitás fertőző betegség előfordulása, amelyet egy galandféreg okoz.

A megszokottnál korábban indult az idei spárgaszezon

2024. április 15. 11:40

A hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően az idén tavasszal a három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben.

Így segítenek a növényeknek megbirkózni a szárazsággal és a sóterheléssel

2024. április 14. 12:10

Az Intrahorti mint higiéniai és tápoldatokat gyártó cég megfelelő szakértelemmel rendelkezik a piacot jelenleg érintő kihívások kezeléséhez. Ilyen például a Spanyolországban és Olaszországban tapasztalható szárazság.

A magyarok eszik az unióban a legkevesebb zöldséget

2019. április 2. 08:04

Kevesebb mint egyharmada a lakosságnak evett legalább egyszer naponta zöldséget (30 százalék), ezzel a lista utolsó helyén állunk.

Hónapos retek hajtatása

2020. január 22. 05:36

A hazai hajtatott retek sajátossága - amiben némileg eltér az áruházláncokban kapható importtól - nagyobb, átmérője meghaladja a 4-5 cm-t, és levelekkel együtt, csomózva kerül forgalomba.

Folytatódott az alma lendületes drágulása

2020. július 12. 10:17

Éves összehasonlításban az alma drágult a legjobban, de a citrom 45 százalékos és a narancs 43 százalékos ralija is kiemelkedik a zöldségek és gyümölcsök országos fogyasztói átlagárának változásai közül.

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

2023. április 11. 11:43

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.