Agrárközélet
Agrárközélet

60 milliárd eurót kell hatékonyan elkölteni az agráriumban 2018-ban

60 milliárd eurót kell hatékonyan elkölteni az agráriumban 2018-ban

Agrofórum Online

Kompromisszumos megállapodásra jutottak az Európai Unió jövő évi – a mezőgazdaságnak jutó forrásokat is tartalmazó – költségvetéséről a tagországok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament (EP) küldöttei.

A két társjogalkotó szerv közötti egyezség értelmében 2018-ban az unió 160,1 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, és 144,7 milliárd euró lehet a tárgyévi tényleges kifizetések összege. A pénzeszközök nagyjából fele – kötelezettségvállalásokban 77,5 milliárd euró – az európai versenyképesség növelését célozza, például a gazdaság erősítésén, az oktatás javításán és a vállalkozások támogatásán keresztül.

Az európai mezőgazdasági termelők számára előirányzott támogatás összege 59 milliárd euró. Ezen felül 34 millió eurót különítettek el a fiatal gazdálkodók számára a fiatalok vidéki területeken való munkanélküliségének csökkentése érdekében.

Az európai parlamenti képviselők sikeresen megerősítették a Bizottság költségvetési javaslatán túlmenően azokat a programokat – Erasmus (oktatás; plusz 20 millió euró), Horizon 2020 (kutatás; plusz 70 millió euró) és a COSME (kkv-k támogatása; plusz 15 millió euró) –, amelyeket kulcsfontosságúnak tartottak a növekedés és a munkahelyteremtés szempontjából, és amelyek a széles körben elfogadott uniós prioritásokat tükrözték.

Végeredményben mind a bőkezűbb kiadási keretet indítványozó EP, mind pedig a hangsúlyt a takarékosságra helyező tanács engedett valamennyit, de a parlament többet. A három héten át tartó tárgyalások után elfogadott összeg a kötelezettségvállalások és a tényleges kifizetések szintjén is alacsonyabb az eredeti bizottsági indítványnál, azonban mindkét összeg magasabb, mint az idei büdzsében volt. Az alkut még formálisan is jóvá kell hagyni, az uniós parlamentnek és a tanácsnak erre két hete van.

– Minden eurót hatékonyan kell elkölteni és hozzáadott értéket kell teremteni Európa számára – mondta a büdzséről Günther Oettinger uniós költségvetési biztos.

– Nagy hangsúlyt fektetünk a foglalkoztatásra, a növekedésre és a biztonságra. Több pénz jut a fiatalok munkanélküliségének leküzdésére a leginkább érintett régiókban. Kidolgoztuk továbbá a kutatás, a kkv-k és az oktatás támogatását, amelyek a versenyképességünk sarokkövei – jegyezte meg Siegfried Mureşan európai parlamenti képviselő, a téma főelőadója.

(MTI/EP)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Gazdainfó: már lehet fejtrágyázni és igényelhető a méhészeti és erdészeti támogatás

2020. február 12. 09:45

A téli trágyázási időszakon belül február 1-től az őszi kalászosok fejtrágyázása megengedett; pár nap múlva pedig már mindenhol szabad trágyázni, ahol nem fagyott, hóval, vagy vízzel borított a terület.

A termelőkre fordítanák a megmaradt vidékfejlesztési forrásokat

2020. május 5. 08:47

A Közös Agrárpolitika (KAP) szabályok fokozott rugalmasságának célja a gazdálkodók és a nemzeti közigazgatás adminisztratív terheinek enyhítése.

Kétmilliárd forint támogatás érhető el a baromfi- és sertéságazatban

2019. június 18. 12:33

A támogatási kérelem 2019. június 24. és július 5. között nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz, a Kincstár által rendszeresített és a honlapján közleményben közzétett nyomtatványon.

Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni az egységes kérelem benyújtását!

2023. május 18. 16:25

Az utólsó hetek következnek: június elejéig adható be és módosítható az egységes kérelemhez kapcsolódó igényelés.