Agrárközélet
Agrárközélet

Agrárkamara: a vállalkozások egyre tudatosabban képzik saját dolgozóikat

Agrárkamara: a vállalkozások egyre tudatosabban képzik saját dolgozóikat

Agrofórum Online

Az agrárgazdasági vállalkozások egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a tudatos munkaerő-gazdálkodásra, meglévő alkalmazottaik képzésére; szerintük ugyanakkor a pályakezdők szakmai felkészültsége és problémamegoldási készsége nem éri el a várt szintet - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a NAK és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) ezer vállalkozás körében végzett komplex agrár- és élelmiszeripari munkaerőpiaci felmérésének előzetes adataiból az is kitűnik, hogy a megkérdezett kamarai tag vállalkozás vezetői a speciális ágazati szakismeretek mellett alapvetően az (információkhoz való hozzáférést és az adminisztratív feladatokat megkönnyítő) informatikai készségeknek, valamint a nemzetközi üzleti környezetben tájékozódást lehetővé tevő idegennyelvtudásnak érzik a legnagyobb hiányát.

A tanulók piacorientált, az agrár- és élelmiszeripari szereplők igényeinek megfelelő szakképzését elősegítő felmérésből kiderült az is: a vállalkozások részéről a tanulószerződéses tanulók és a pályakezdők szakmai felkészültségével kapcsolatban elsősorban a kevés gyakorlati tapasztalat, ezzel összefüggésben a problémamegoldás, a rendszerben gondolkodás készségének hiánya fogalmazódik meg gondként.

A megkérdezett vállalkozások mindössze szűk harmada nyilatkozott úgy, hogy cége alkalmazottait egyáltalán nem képzi. A munkaerő képzését a megkérdezettek elsősorban iskolarendszeren kívüli, tanulói/hallgatói jogviszonnyal nem járó, zömmel saját szakemberek által tartott, a gyakorlati tapasztalatok átadására lehetőséget kínáló belső képzések formájában biztosítják.

A válaszadók bő ötöde bővítené munkavállalói számát, főként a szakmunkás képzettségűek iránt mutatkozik igény. A válaszadók szerint az álláshelyek betöltését elsősorban a pályakezdők mezőgazdasági, élelmiszeripari munkakörök iránti érdeklődésének hiánya és a jelentkezők nem megfelelő szakképzettsége hátráltatja. A szakképzési rendszert érintő javaslatként a legtöbben a tanulók gyakorlati ismereteinek bővítését emelték ki.

Az agrárszakképzésért felelős Földművelésügyi Minisztérium (FM), valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) támogatásával végzett kutatás kérdőíveinek feldolgozása és az eredmények kiértékelése még folyik; a trendeket, valamint az összefüggések elemzéséből adódó javaslatokat az első negyedévben ismerteti a NAK – tartalmazza a közlemény.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Eddig mintegy 50 millió köbméter többletvizet tartott vissza a vízügyi ágazat

2023. március 2. 11:41

A szakmai szervezetek mindennek segítése érdekében a hajdúnánási térségben összegezték a többletvizek visszatartása során tapasztalt megoldandó problémákat.

100 millió befőttes üveg hiányzik a hazai piacról – bedőlhet a konzervipar

2018. március 6. 08:32

Az O-I Manufacturing Magyarország Kft. ígérete ellenére nem biztosítja a magyar konzervipari cégeknek a termékeikhez szükséges üveget orosházi kohójának felújítási munkái alatt.

Elkezdődött a kamara tagdíjbevallási időszaka

2019. június 8. 13:37

Az idei évben változás, hogy az eddigiekhez képest két héttel tovább, 2019. július 15-ig van lehetőség a tagdíjbevallás benyújtására.

Eldőlt, év vége helyett 2020-ig kell engedélyeztetni a kutakat

2018. december 14. 06:14

A NAK kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés elfogadta az illegálisan kialakított kutak bírságmentes fennmaradásának 2020 végéig történő meghosszabbítását.