Növénytermesztés
Növénytermesztés

Agrometeorológia: enyhe hajnalokat követő egyre melegebb nappalok

Agrometeorológia: enyhe hajnalokat követő egyre melegebb nappalok

Agrofórum Online

Leginkább az enyhe hajnalokat követő egyre melegebb nappalok lesznek jellemzőek, csapadék és számottevő légmozgás nélkül.

Az elmúlt időszakban, az év ezen szakaszához képest is, igen magas nappali hőmérsékleteket mérhettünk, és a hét végére ez már a riasztási fokozatot is meghaladta, ami az aszályos területek tovább szélesedését eredményezte. A vasárnapra érkező hidegfront csökkentette ugyan a talaj vízhiányát, de a csapadék csekély mennyisége és szórványos jellege miatt ez nem is túl jelentős, és figyelembe véve a várható időjárást, erősen átmeneti jellegű.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon 1260–1360 foknap körül, az ország déli részén pedig 1340–1450 foknap között alakulnak. Ezek szerint jóval az átlag fölött, és a tavalyi értékeket is jelentősen meghaladva járnak a hőösszegek.

A legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképen jól látszik, hogy elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben, illetve az akáccal, gyümölcsfákkal beültetett területeken nagy a zöldtömeg aránya. Szántóföldi növényeink nagy része már nem zöldell, ezt mutatják az Alföld és a Kisalföld kiterjedt barnás területei a képen. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint országosan már nem jellemző a zöldtömeg növekedése, és foltokban megfigyelhetők már területek, ahol tovább csökkent a zöldtömeg nagysága.

A hét további részében leginkább a csendes, napos időjárás lesz a jellemző. A következő front, ami ismét eseménydúsabbá teszi az időjárást, a hét végén, jövő hét elején érkezik, addig a tiszta égbolt, napos idő, és egyre melegedő hőmérséklet lesz a jellemző.

A hőmérséklet vasárnapig hajnalonként 14-18 °C fok között, napközben pedig a hét első felében 25-28 °C szerdától pedig 27-31 °C körül alakul majd. A légmozgás nem lesz jelentős.

További részletes időjárási adatok és permetezési tanácsok itt olvashatók!

(Agrofórum Online – Országos Meteorológiai Szolgálat)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

300 ezer hektáron termesztenének bambuszt Ugandában, ezzel pörgetnék fel a gazdaságot

2024. március 29. 14:10

Itthon is nagy keletje van a bambuszból készült termékeknek, nem csoda, ha az ugandai kormányzat bővíteni szeretné a bambusztermesztést és -exportot.

Dél-Ukrajna titkos kertje: üvegházi csoda csemegekukoricával!

2024. március 28. 10:10

Ukrajna déli részén a termelők azon fáradoznak, hogy újabb „csodát” hozzanak létre, munkájuknak köszönhetően a csemegekukorica életre kelt az üvegházak melegében, és ha minden jól megy, hamarosan megjelenik az asztalokon is.

RAPOOL: a repce a hivatásunk, már 50 éve

2024. március 27. 10:10

A bólyi RAPOOL Repce Akadémia nyitotta meg a jubileumi esztendőt, amikor a vállalat azt ünnepli, hogy immár öt évtizede látja el a termelőket kiemelkedő minőségű repcehibridekkel.

Nemcsak hálóval vagy fóliával lehet már bálát kötözni, csomagolni

2024. március 26. 10:10

A neccháló és a takarófólia egyfajta „keverékét” alkotta meg egy izraeli cég, forradalmasítva a bálák kötözését, csomagolását.

Óvatosan a permetezéssel: kiemelt ellenőrzések a méhek védelmében

2018. április 26. 09:50

2018 tavaszán az ország teljes területén kiemelten ellenőrzi a Nébih a növényvédelmi kezeléseket a házi méhek és a vadon élő beporzók védelme érdekében.

Meddig kell védekezni a krumplibogarak ellen?

2023. augusztus 7. 04:38

Kérem tájékoztatásukat, hogy meddig szükséges védekezni a krumplibogarak ellen?

Hogyan folytassuk a szilva növényvédelmét a virágzás utáni időszakban?

2022. május 14. 04:36

Hogyan folytassam a szilva növényvédelmét a virágzás utáni időszakot követően a termések éréséig?

Úton a mezőgazdaság megújulása felé

2019. május 23. 06:53

A mezőgazdaság sürgős megújulásának egyik záloga, ahogy látható, a dróntechnológia lehet, amelyben további komoly potenciál rejlik.