Agrárközélet
Agrárközélet

Ángyán, Jobbik, LMP – Az állami földek eladása ellen demonstráltak ellenzéki pártok

Ángyán, Jobbik, LMP – Az állami földek eladása ellen demonstráltak ellenzéki pártok

Agrofórum Online

Az állami termőföldek eladása ellen demonstráltak az LMP kezdeményezésére az ellenzéki pártok a Kossuth téren, hétfőn kora este.

Az állami termőföldek eladása ellen demonstráltak az LMP kezdeményezésére az ellenzéki pártok a Kossuth téren, hétfőn kora este.

A néhányszáz tiltakozó részvételével zajló eseményen felszólalt a kezdeményező párt mellett az MSZP, a Jobbik, a PM politikusa, az Élőlánc elnökségi tagja, valamint Ángyán József korábbi fideszes agrárállamtitkár.

Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője, a fenntartható fejlődés bizottságának elnöke szerint a Fidesz-kormány a szakadék felé viszi az országot, és – mint fogalmazott – a politikai hatalmat gazdasági hatalommá átjátszva bűnt követnek el azok, akik eladják a termőföldet, meglopva ezzel az egész társadalmat.

A politikus az ellenzéki szerep újragondolását sürgette, a részvételi demokrácia eszközével az emberek bevonását az országban zajló folyamatok megállításába.

Magyar Zoltán, a mezőgazdasági bizottság jobbikos alelnöke hazugságnak nevezett minden olyan érvet, amelyet a kormányzat a földeladás indokaként sorakoztat fel. Mint mondta, föl kell lépni a Fidesz arroganciája, földéhsége ellen, és szerinte akár fizikai erővel is meg kell akadályozni, hogy a földárverések sikeresek legyenek.

Beke Károly, az MSZP elnökségi tagja csillapíthatatlannak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök éhségét. Kijelentette: bűnszervezetszerűen nyúl le a kormányzat több százezer hektárnyi földet, hogy odaadja a sajátjainak.

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja úgy fogalmazott: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ma már egy bábszerepre is alkalmatlan, így nincs a gazdáknak képviselete a kormányban. A Fidesz agrárpolitikája pedig azt üzeni nekik: „haljatok meg!” – fogalmazott.

„Nem erről volt szó” – jelentette ki Ángyán József, aki szerint felhatalmazás nélkül adják el a stratégiai nemzeti vagyont, ezért erkölcstelennek és alkotmányellenesnek minősítette a folyamatot. Bírálta, hogy a tőkeerő fogja eldönteni, kié lesz ez a vagyon.

A Kossuth térre néhányan nemzeti színű zászlóval érkeztek, mások transzparensekkel. Ezeken a többi közt az szerepelt: „Nem hagyjuk kilopni a földet a gyerekeink alól!”, „Földprivatizáció = földrablás”, vagy „A termőföld Magyarország utolsó közös vagyona”.

Hétfőn délután országszerte tizenkét helyszínen – Fejér, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Pest megyében, valamint Budapesten – szervezett forgalomlassító demonstrációkat az LMP.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Több száz traktorral tiltakoznak a gazdák - Országos gazdatüntetés Szlovákiában

2018. május 5. 08:08

Szombaton széleskörű tüntetést szerveznek a szlovákiai gazdák, traktoros felvonulást tartanak több útvonalon. Az MKP nyilatkozatban állt ki a gazdák követelései mellett.

Februárban a Parlament előtt tüntetnek a kunsági szőlőtermelők

2017. január 11. 08:44

A budapesti Kossuth térre vonulnak februárban a kunsági borvidék szőlőtermelői, akik elégedetlenek az alacsony felvásárlási árakkal.

Traktoros tüntetés volt Kiskunmajsán - Célt értek a gazdálkodók (+KÉPEK)

2016. december 17. 12:49

A gazdálkodók traktoros demonstrációt szerveztek a mezőőri szolgálat felállítása érdekében bevezetett járulék miatt.

Újra tüntetnek a tejtermelők

2016. április 28. 09:49

Tehenekkel vonultak fel a tejtermelők Budapest határában csütörtökön reggel.