Állattenyésztés
Állattenyésztés

Az ÁFA csökkentésnek pozitív hatásai vannak

Az ÁFA csökkentésnek pozitív hatásai vannak

Agrofórum Online

A Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára előadásában aláhúzta az Európai Unió tagországai közül 2010-16 között messze hazánkban nőtt a legnagyobb arányban a szarvasmarha állomány, ezen belül pedig a tehénállomány is. A tejhasznú tehénállomány - a két éven át tartó nemzetközi tejpiaci válság ellenére - 2010 és 2016 között 8 százalékkal nőtt - tette hozzá. Azt is megjegyezte, hogy a húshasznú tehénállomány hat év alatt a kétszeresére bővült.

Feldman Zsolt a baromfiágazat kibocsátással kapcsolatban elmondta, változatlan áron negyedével nőtt a 2010 és 2016 közötti időszakban, ez pedig a 7. legnagyobb bővülésnek számít az EU-ban.

A helyettes államtitkár felidézte, több intézkedés is történt a legfontosabb élelmiszerek áfa-csökkentésére vonatkozóan. Jelezte, hogy az élő- és félsertés áfa-csökkentésével megkezdett, mezőgazdaságot érintő áfacsökkentési sorozat 2017-ben a baromfi, tojás, és friss tej áfa csökkentésével folytatódott,  amelynek hatásait folyamatosan elemzik és az eddigi tapasztalatok alapján pozitív hatások várhatóak.

Feldman Zsolt kiemelte, évente mintegy 40 milliárd forintot fordítanak a termeléshez kötött támogatásokon keresztül állatlétszámuk alapján az állattartók és további több mint 8 milliárd forintot a fehérjetakarmányok termesztésének támogatására, ezzel is ösztönözve az állattartást Magyarországon. Ennek keretében egy anyatehén után több mint 49 ezer forint, egy anyajuh után mintegy 7.800 forint, míg egy tejhasznú tehén után több mint 104 ezer forint támogatást vehetett igénybe egy gazdálkodó 2016-ban benyújtott támogatási kérelme alapján.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hazai húsipar a fényt keresi az alagút végén

2024. március 22. 09:10

Éder Tamás a hazai húsipar helyzetéről március 6-án tartott előadásának legfontosabb tényeit és tanulságait foglaljuk össze.

Döbbenetes húsforrással kísérleteznek, ehhez azért gyomor kellene

2024. március 20. 11:10

A legfenntarthatóbban előállítható állati fehérjeforrás lehet egy új tanulmány szerint a pitonhús, amelynek íze a csirkééhez hasonlít.

Már tenyésztik a klímasemleges szarvasmarhát

2024. március 19. 15:10

A szarvasmarhákat a legnagyobb szén-dioxid-termelők között tartják számon. Argentína azonban nem a marhák leselejtezésében, hanem új tanúsítási rendszerben gondolkodik. A cél a klímasemleges szarvasmarha.

Komoly kihívás: 2,4 millióval kevesebb tehénnel kell majd több tejet előállítani az EU-ban

2024. március 16. 14:10

Európai uniós szinten 2035-ig több mint 2 millióval csökkenhet a tejelő tehénállomány, miközben az egy tehénre jutó tejhozamok növekedni fognak.

2023 az állattenyésztők éve lehet?

2023. május 11. 14:31

Jó termés esetén várhatóan már nem nő tovább az élelmiszer-vásárlás terhe.

Egyre több a beruházás a hazai mezőgazdaságban

2018. április 26. 11:11

Bár a beruházásokat még mindig saját forrásból valósítja meg a legtöbb gazdálkodó, az elmúlt évben duplájukra emelkedtek a banki hitelből finanszírozott fejlesztések.

Európai kampánnyal az afrikai sertéspestis megállításáért

2023. június 2. 12:32

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority - EFSA) 2023-ban is európai szintű kampánnyal támogatja az afrikai sertéspestis (ASP) elleni küzdelmet.

10 műszaki trend, amit 2023-ban érdemes figyelemmel kísérni

2023. április 14. 11:26

Egy ENSZ-tanulmány szerint a világ lakosságának mintegy 9,9%-a még mindig éhezik, így a közel 10 milliárd ember ellátásának kérdése komoly kihívást jelent. Mivel a környezeti változásokat nehéz megjósolni, a mezőgazdaság technológiai újításai felé kell fordulnunk.