Agrárközélet
Agrárközélet

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra az első negyedévben 64 milliárd forintot fizettek ki

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra az első negyedévben 64 milliárd forintot fizettek ki

Agrofórum Online

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet elkészítette az idei első negyedéves agrártámogatások pénzügyi összesítését. A tervek szerint 2017-ben mintegy 722 milliárd forint szolgálja az agrárium és a vidék fejlesztését támogatás formájában.

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra összességében 63,7 milliárd forintot fizettek ki 2017 első negyedévében. A korábbi gyakorlathoz hasonlóan a kifizetések zömét (60,0 százalékát) a termelőknek nyújtott közvetlen támogatások adták, összegük az előző év azonos időszakában folyósított összeg (126,5 milliárd forint) közel harmadát érte el. A számottevő csökkenés azzal magyarázható, hogy az előző év végén jelentős előleg- és részfizetés valósult meg a közvetlen támogatások keretében. Emellett a hazai költségvetésből finanszírozott nemzeti támogatások keretében további jelentős összeget, 20,5 milliárd forintot folyósítottak az első negyedévben.

A Vidékfejlesztési Program 2014–2020 intézkedéseire 0,7 milliárd forintot folyósítottak az első negyedévben, míg a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programra nem történt kifizetés 2017. március 31-ig.

A piac szabályozását célzó intézkedésekre 4,3 milliárd forintot fordítottak, amelynek zöme továbbra is a kiegészítő nemzeti támogatással működő programokat fedezte, nagyobb részben nemzeti forrásból.

Eltérő arány

A tervek szerint 2017-ben mintegy 722 milliárd forint szolgálja az agrárium és a vidék fejlesztését támogatás formájában. Ezen belül közvetlen termelői támogatásokra 395,7 milliárd forintot, piaci és egyéb támogatásokra 32,4 milliárd forintot és a nemzeti támogatás jogcímeire további mintegy 88 milliárd forintot vehetnek igénybe a kedvezményezettek a 2017. költségvetési évben. A 2014–2020-as tervezési és programozási ciklushoz kapcsolódó vidékfejlesztési és halászati programokra a 2017. évre előirányzott támogatási összeg az előző évhez képest közel 100 milliárd forinttal 206,1 milliárd forintra bővült.

Az első negyedévben a támogatási összeg a korábban tapasztalt 80-20 százalékos aránytól eltérően 64,1-35,9 százalékban oszlott meg az uniós és a nemzeti forrás között. Európai uniós forrásból 40,9 milliárd, hazai forrásból további 22,9 milliárd forint kifizetése valósult meg az első negyedév folyamán. A 2017. évre előirányzott támogatási összeg viszont továbbra is a 80-20 százalékos megoszlást követi, 591,0 milliárd forintot folyósíthatnak az európai uniós, 131,7 milliárd forintot pedig a nemzeti költségvetésből a 2017. évi agrár-vidékfejlesztési támogatásokra.

A közvetlen támogatás jogcímein az év első három hónapjában 38,2 milliárd forint jutott el a termelőkhöz, amely az előző év azonos időszakához képest számottevően kevesebbnek bizonyult – ennek oka szintén a tavalyi előleg- és részfizetés.

Zöldítés után jött a legtöbb pénz

A termelőknek nyújtott mintegy 38 milliárd forint támogatási összeg legnagyobb részét, 69 százalékát (26,4 milliárd forint) a zöldítési támogatás tette ki, míg a területalapú támogatás a közvetlen támogatások mint-egy 15 százalékát (5,7 milliárd forint) adta. Emellett a gyümölcstermesztés és az ipari zöldségnövény támogatására közel 1,5-1,5 milliárd forintot folyósítottak. A fiatal mezőgazdasági termelők a cukorrépa-termesztés támogatásához hasonló összegű, 1,1 milliárd forintos támogatásban részesültek. A termeléshez kötött támogatások keretében mindössze 345 millió forintot fizettek ki a kedvezményezetteknek.

A 2017. évre előirányzott támogatási összegből 4,3 milliárd forint kifizetése valósult meg az első negyedévben. Ebből az AKI szerint nem célszerű következtetéseket levonni az előirányzott összeg teljesülését illetően, hiszen a kifizetési rend okán számos támogatás az év második felében teljesül.

Hazai oldal

A nemzeti támogatások kifizetése összességében 20,5 milliárd forint összegben valósult meg 2017 első negyedévében, amelynek túlnyomó része, 72,9 százaléka „Nemzeti agrártámogatások” előirányzat jogcímein jutott el a gazdálkodókhoz. A nemzeti költségvetésből megvalósult kifizetések további jelentős hányadát „Átmeneti nemzeti támogatások” jogcímein, 14,4 százalékát pedig az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére vették igénybe a kedvezményezettek az első negyedévben. A baromfi állatjóléti támogatás a nemzeti támogatások között 10,8 százalékos arányt képviselt, emellett a sertés állatjóléti támogatás a hazai költségvetésből megvalósult kifizetések további 6,0 százalékát képezte

A termelőket ért agrárkárok enyhítésére a gazdálkodók befizetéseiből a 2017. évre is 4,3 milliárd forint áll rendelkezésre, amely összeg kiegészül további a hazai költségvetésből elkülönített összeggel, 4,3 milliárd forinttal. Így összességében 8,6 milliárd forint áll a gazdálkodók rendelkezésére a 2016. évi károk kompenzálására 2017-ben. Ebből az összegből 4,9 milliárd forint támogatás kifizetése valósult meg az első negyedévben.

További részletek az AKI negyedéves pénzügyi jelentésében.

(AKI/NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Sekélyművelő kultivátor és csökkentett szerkijuttatás - Az Amazone válaszai a jövő zöld kihívásaira

2023. január 13. 09:08

A Green Deal fogalma mára nem ismeretlen a gazdálkodók számára, az európai zöld megállapodás követelményei pedig a mezőgazdasági gépgyártókra, de nem mellékesen az inputanyag-előállítókra is komoly nyomást helyez.

A zöldtrágyázásról szóló kiadványt jelentetett meg a kamara

2018. szeptember 12. 12:34

A zöldtrágyázás alkalmazásával nem csak az európai uniós előírások teljesíthetők, hanem egyúttal hosszú távon megőrizhető, javítható talajaink termőképessége, vízháztartása is.

Vadkár-csökkentés és élőhely-teremtés a többfunkciós védősávban

2021. március 9. 07:03

A kaszálások, a betakarítás és különösen az őszi talajművelés után a mezőgazdasági táblák ökológiai szempontból gyakorlatilag sivataggá válnak. Ezért is fontos, hogy a szegélyek megmaradjanak.

Zöldítő Videó

Zöldtrágyázás, mint a zöldítés legegyszerűbb módja

2018. május 31. 13:03

A 2018-as év megint jelentős változásokat hozott a zöldítésben. Az ökológiai jelentőségű területeket érintő növényvédőszer használati tilalom sok gazdálkodó zöldítési gyakorlatát megváltoztatja.