Növénytermesztés
Növénytermesztés

Az agrárirányítás komolyan számol a szójával

Az agrárirányítás komolyan számol a szójával

Agrofórum Online

A tavalyi rekordhozamnál gyengébben terem idén a szója, de a kedvezőtlen időjárás máshol is hatott, ezért a világpiaci árak feljebb kúsztak.

A 2015-ös rekordév után tavaly több mint 10 ezer hektárral csökkent a szója termőterülete, ami azt jelezte, hogy a gyengébb hozamok és jövedelmezőség miatt sokan elbizonytalanodtak. Tavaly azonban rekordtermést takaríthattak be a szójatermesztők, és az elmúlt évben, illetve idén több olyan kormányzati döntés is született, amelyek jelzik: az agrárirányítás komolyan számol a szójával. Idén ezért némileg emelkedett a vetésterület, és a tavalyi 61 ezer hektár után csaknem 66 ezer hektáron takaríthatják be a szóját a termelők – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentéséből.

A GMO-mentes termékek jelöléséről szóló miniszteri rendelet tavaly szeptemberben lépett hatályba, a magyar agrárkormányzat pedig uniós szinten is az ügy mellé állt. Nagy István, az agrártárca miniszterhelyettese az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bi­zottságának múlt heti ülésén a német szaktárca képviselőjével együtt mutatta be az EP-képviselőknek az Európai szójanyilatkozatot, amelyet 14 uniós tagállam írt alá. Mint hangsúlyozta, Magyarország agrárpolitikájában stratégiai jelentőségű a fehérjetakarmány-előállítás ösztönzése, valamint a GMO-mentes fehérjeforrások biztosítása az állattenyésztési ágazatok számára. A nyilatkozat fontosságát azzal is érzékeltette, hogy a pillangós növényeknek alapvető szerepük van a fenntartható mezőgazdaságban, az élelmiszer-ellátás biztonságában, az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésében és az egészséges táplálkozásban.

Magyarország szerint Európának új, átfogó fehérjepolitikára van szüksége, hogy megszűnjön az élelmiszerek és az állati takarmányok importált – GMO-s – szójától való függése. Az agrártárca védjegyként is bejelentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál a GMO-mentes jelölést. Nagy István szerint a jelölés tájékoztató és piacteremtő funkciót is jelent. A GMO-mentesként jelölt állati eredetű terméknél a jelölés azt jelenti, hogy az adott állat GMO-mentes takarmányt fogyasztott. Növényi eredetű termékek esetében pedig azt, hogy a termék nem tartalmaz GMO-t. A GMO-mentes jelölés alapvetően lehetőséget és nem kötelezettséget jelent az élelmiszer-előállítóknak.

Növényi összetevőkön akkor alkalmazható a jelölés, ha az adott növény géntechnológiával módosított változatát élelmiszerként vagy takarmányként engedélyezték az unióban, de a jelölt élelmiszer nem tartalmaz GMO-növény-származékot. Az agrártárca tájékoztatása szerint jelenleg a kukorica, a szója, a repce, a gyapot és a cukorrépa van engedélyezve az EU-ban, tehát a GMO-mentes jelölés is ezen növényekre és a belőlük származó élelmiszerekre lesz alkalmazható. Nem lehet tehát például az almát vagy a sárgarépát GMO-mentességre utaló jelöléssel ellátni, hiszen az azt sugallná, hogy ezeknek van génmódosított változatuk, holott minden alma és sárgarépa GMO-mentes. Állatoknál – a vadállatokat kivéve – minden, táplálkozásában nyomon követhető állattól származó élelmiszerre alkalmazható a jelölés, valamint a mézre és más méhészeti termékekre is.

A tavalyi 181 ezer tonnás terméssel Magyarország az Európai Unión belül a negyedik legjelentősebb szójatermelő lett, a 2,97 tonnás hektáronkénti hozammal pedig a 3,59 tonnás termésátlagú Olaszország mögött a második helyre lépett előre. Az AKI kutatói arról is beszámolnak, hogy az unió szójatermése tavaly a termőterület enyhe csökkenése ellenére nőtt, és elérte a 2,34 millió tonnát.

A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint a magyarországi, 65,8 ezer hektárra előirányzott szójaterület 34 százalékán csaknem 54 ezer tonna szójababot takarítottak be a gazdák szeptember 25-ig. A várakozások szerint az összes termés 152-153 ezer tonna körül alakul idén.

Némileg javultak a termelők kilátásai, hiszen a chicagói árutőzsdén a szójabab legközelebbi lejáratra szóló jegyzése tonnánként 360 dollár fölé emelkedett szeptember harmadik hetében. Ennek elsődleges oka, hogy a forró és aszályos időjárás még szeptember közepén is tartott az USA fő termőkörzeteiben, ami a hozamkilátásokra is negatívan hathat. Hasonló időjárási problémákkal nézhetnek szembe a déli félteke vezető termelői is: Brazíliában a szárazság, Argentínában a szokatlan mennyiségű csapadék akadályozza a szója vetésének megkezdését. Az USA-ból származó szójabab külpiaci forgalma is megélénkült, ami ugyancsak a világpiaci árak növekedését ösztönözte.

Magyarországon az AKI adatai szerint a feldolgozók átlagosan tonnánként 131-133 ezer forintos áron értékesítették a full-fat szóját szeptember első felében. Az új termésű szójababot szeptember második hetében tonnánként 110-111 ezer forint – áfa és szállítási költség nélküli – termelői áron vásárolták a feldolgozók és a kereskedők.

(Világgazdaság)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dél-Ukrajna titkos kertje: üvegházi csoda csemegekukoricával!

2024. március 28. 10:10

Ukrajna déli részén a termelők azon fáradoznak, hogy újabb „csodát” hozzanak létre, munkájuknak köszönhetően a csemegekukorica életre kelt az üvegházak melegében, és ha minden jól megy, hamarosan megjelenik az asztalokon is.

RAPOOL: a repce a hivatásunk, már 50 éve

2024. március 27. 10:10

A bólyi RAPOOL Repce Akadémia nyitotta meg a jubileumi esztendőt, amikor a vállalat azt ünnepli, hogy immár öt évtizede látja el a termelőket kiemelkedő minőségű repcehibridekkel.

Nemcsak hálóval vagy fóliával lehet már bálát kötözni, csomagolni

2024. március 26. 10:10

A neccháló és a takarófólia egyfajta „keverékét” alkotta meg egy izraeli cég, forradalmasítva a bálák kötözését, csomagolását.

Mindenki nyer vele: napenergiával működtetik az öntözést Dél-Afrikában

2024. március 24. 12:10

A dél-afrikai gyümölcsösökben sok helyen már inkább napenergiával működtetik az öntözőrendszereket ahelyett, hogy az országban bizonytalan energiahálózatra hagyatkoznának.

Jó terméshozamokat értek el idén a gazdálkodók

2019. október 10. 08:11

A 3 tonna körüli napraforgóátlag világszinten is rekord, kukoricából ugyanakkor a tavaszi szárazság miatt a várakozásokhoz képest hektáronként 1-1,5 tonnával kevesebb termett.

A búza még olcsóbb lett a keresleti aggályok közepette

2024. március 16. 09:10

Amerikában vegyes összképet lehetett látni a hét utolsó kereskedési napján a terménypiacokon, míg Európában inkább az eladók domináltak. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

Egy hónapos mélyponton a szója ára

2019. november 13. 10:17

Enyhe, 0,1 százalékos csökkenést követően 916,75 dollárcentre süllyedt a szójabab vékánkénti ára. Ez jó egy hónapos mélypontot jelent a termény kurzusában.

Az igények alatt termelnek szóját hazánkban

2018. április 16. 07:06

Az ország évi 600 ezer tonna szóját, 250 ezer tonna szójadarát igényel.