Növényvédelem
Növényvédelem

Az aranyszínű sárgaság veszélyezteti a Soproni Borvidéket is

Az aranyszínű sárgaság veszélyezteti a Soproni Borvidéket is

Agrofórum Online

A terület szélén lévő erdősáv bozótosában ugyanis megjelent a szőlő egyik legveszedelmesebb károkozója, az amerikai szőlőkabóca.

Bekövetkezett az, amitől a szőlősgazdák a leginkább tartottak: kényszerűségből tőkéket kell kivágni Sopronban, a Virágvölgyben. A terület szélén lévő erdősáv bozótosában ugyanis megjelent a szőlő egyik legveszedelmesebb kórokozója, az aranyszínű sárgaságot okozó Grapevine flavenscence dorée (FD) phytoplasma.

 

Kapcsolódó cikkeink:
Amerikai szőlőkabóca -Invazív gyümölcskártevő rovarok I.
Megfelelő védekezéssel megakadályozató az aranyszínű sárgaság terjedése
MInden korábbi szakcikkünk és hírünk az amerikai szőlőkabóca és az aranyszínű sárgaság kapcsán

Ráadásul a kórokozó terjesztőjét, az amerikai szőlőkabócát is észrevették az érintett dűlőben. Annyi bizonyos, hogy a betegség a szomszédos erdősávból átterjedt a szőlőre, amit a szüret idején fedeztek fel a gazdák.

– A fertőzés felmérése és a beteg egyedek megjelölése folyamatban van. A vizsgálatot követően értesítést kapnak a földhasználók és a tulajdonosok a jövőbeni teendőkről – közölte a kisalfold.hu megkeresésére a megyei kormányhivatal. A regionális portál úgy tudja, az összesítéssel a közeljövőben végeznek a szakemberek.

Fontos, hogy amennyiben a fertőzöttség mértéke meghaladja a harminc százalékos szintet, akkor a teljes ültetvényt meg kell semmisíteni, ugyanakkor a lap információi szerint ettől egyelőre nem kell tartani, a betegség foltokban jelentkezett. Az eddig megvizsgált tőkék 1-5 százalékán vették észre a phytoplasma jeleit.

A gócponttól számított egy kilométeres sugarú körben viszont karantént vontak. A korlátozás negyvenhat gazdát érint.

A kormányhivataltól a kisalfold.hu azt is megtudta, hogy az érintett termelőknek a határozat kézhezvétele után hatvan napjuk van arra, hogy a fertőzött növényeket gyökérzettel együtt kiszedjék a földből, valamint a jövőre nézve tartsák be a hatóság előírásait. Ebben az esetben kártérítésre is jogosultak lehetnek.

A portálnak nyilatkozó szőlősgazdák szerint már a huszonötödik órában vagyunk. A Virágvölgyben is sok az elhanyagolt szőlő, a bozótos fasáv. Ez pedig táptalaja a betegségnek. Hiába vágják ki most a fertőzött tőkéket, a kórokozó ott lappanghat az egészségesekben. A kivágott tőke újratelepítése után pedig négy-öt év múltán fordul termőre. Azonnal cselekedni kell tehát, ha a jövőben is szüretelni szeretnének – mondták.

(kisalfold.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi okozza, amikor a fa egyik oldala kipusztul?

2024. április 16. 15:10

Nem ritka látvány, amikor egy fa egyik fele élettelen, a másik pedig teljes pompájában virágzik. Vajon mi okozza ezt?

Hihetetlen mennyiségű illegális növényvédő szert foglaltak le a magyar hatóságok

2024. április 15. 08:40

A Magyar Növényvédelmi Szövetség hamisítás és illegális növényvédő szer forgalmazás elleni rendezvényének célja, hogy fórumot biztosítson a konzultációra a különböző területeken dolgozó hatóságok, szakértők számára, akik az illegális termékek piacra jutásának megakadályozásán, visszaszorításán dolgoznak.

Itt a bizonyíték, hogy a rózsaillóolaj hatékony a kártevők ellen

2024. április 1. 16:10

Japán kutatók a gyakorlatban is bizonyították, hogy a rózsa illóolaja aktiválja a paradicsom védekezőgénjeit, másrészt vonzza a ragadozókat, amelyek a növény kártevőit fogyasztják.

A lézer a levél alatt is elpusztítja a kártevőket, a növény károsítása nélkül

2024. március 27. 07:10

Az üvegházas kertészet egyik legnagyobb kihívása a kártevők elleni védekezés a növényre és a környezetre gyakorolt negatív következmények nélkül.

Növényvédelmi drónpilótákat képző intézményeket jelölt ki a Nébih

2022. május 26. 13:08

Elérhetővé vált a Nébih honlapján a növényvédelmi drónpilóta képzőintézmények nyilvántartása.

Melyek a birsalma károsítói?

2018. október 1. 07:10

H. Helga kérdése: Ebben az évben gyakorlatilag nem tudtam „egészséges” birsalmát szüretelni. Mit kell tennem ahhoz, hogy a következő évben meg tudjam védeni a termést?

Megjelent a Nufarmer Magazin 33. száma!

2022. július 29. 13:34

A változások korát éljük, amihez a növényvédelmi feladatoknak is alkalmazkodniuk kell.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: hamarosan időszerűvé válik a tavaszi regulátoros kezelés

2023. március 7. 09:23

Március közepén továbbra is gyakran borús, hűvös az időjárás. A nappali maximum hőmérséklet nem éri el a 10 C0 fokot, viszont már ritkulnak az éjszakai fagyok.