Agrárközélet
Agrárközélet

Az FM minden eszközzel segít a jégkárral érintett gazdákon

Az FM minden eszközzel segít a jégkárral érintett gazdákon

Agrofórum Online

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) minden eszközzel segíteni kíván a jégesőkárral érintett gazdákon, a kárenyhítési alap elegendő fedezetet nyújt minderre.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) minden eszközzel segíteni kíván a jégesőkárral érintett gazdákon, a kárenyhítési alap elegendő fedezetet nyújt minderre.

A szaktárca keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy az agrárkárenyhítési rendszerben részt vevő gazdálkodóknak káraikat 15 napon belül kell bejelenteniük a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján. A gazdáknak november 30-ig kell majd benyújtaniuk a teljes gazdasági évre vonatkozó kárenyhítő juttatás iránti kérelmüket.

Hangsúlyozták, hogy a kárenyhítési alapban a jövő év elején rendelkezésre álló mintegy 24 milliárd forint bizonyosan elég lesz az uniós szabályok szerinti legmagasabb összegű kompenzációra és a károsult gazdáknak nem kell számolniuk forráshiány miatti támogatáscsökkentéssel.

A minisztérium emellett a mostani jégesővel sújtott települések gazdálkodói számára is elérhető teszi a tavaly jégeső, vagy az idén fagy által okozott károkat szenvedett gazdálkodóknak kidolgozott, 100 százalékos költségtámogatású kedvezményes hitelt.

A keddi vihar és jégeső a kárbejelentések alapján tizenhárom szatmári településen okozott károkat, a térségben több mint hétszáz ház rongálódott meg.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Figyelő: Nagy István lesz az új földművelésügyi miniszter

2018. április 26. 07:16

A Figyelő információi szerint szinte végleges a negyedik Orbán-kormány minisztereinek névsora, eszerint földművelésügyi miniszternek Nagy Istvánt kérte fel Orbán Viktor.

Bízzanak a jövőben! - üzeni Tóth Katalin helyettes államtitkár a határon túli gazdáknak

2018. január 20. 12:51

Orientálni szeretnék a határon túli gazdákat a tudatosabb gazdálkodás irányába, valamint a lehetőségeik, az adottságaik, a specialitásaik jobb kihasználására.

FM: A sikerre, összefogásra és a vidék támogatására szavaztak a gazdálkodók

2017. november 4. 19:53

A tervek szerint az Országos Kamarai Választási Bizottság hétfőn ülésezik és hirdeti ki az agrárkamarai megyeiküldött-választás eredményét.

Az FM kiemelt feladatának tekinti oktatási intézményei fejlesztését

2017. február 25. 19:41

Az iskolahálózat fejlesztésének keretében, a pályázati lehetőségeknek köszönhetően tanítási épületek, kollégiumok, tangazdaságok, tanműhelyek megújítása folyik országszerte.