Állattenyésztés
Állattenyésztés

Baromfiürülékből fűtőanyag?

Baromfiürülékből fűtőanyag?

Agrofórum Online

Baromfiürülékéből készülhet a következő alternatív energiaforrás, amely a szenet is kiválthatja – állítják izraeli kutatók.

A szárnyasok ürüléke terhet jelent a környezetnek és kórokozókat is tartalmaz. A kezelés megoldja ezeket a problémákat. A hulladékból alternatív energiaforrás lesz – fejtette ki Amir Gross, a Beér-Seva-i Ben Gurion Egyetem (BGU) munkatársa.

Összességében több energia keletkezik, mint amennyit az eljárás igényel. Az alternatív energiaforrás előállításával mérsékelhető az üvegházhatású gázok kibocsátása.

A kutatók eredményeiket az Applied Energy című szaklapban mutatták be. A tanulmányban a szakértők összehasonlították az általában növényi maradványokból készült bioszén és a baromfipiszokból készült hidroszén előállítását. A hidroszén úgynevezett hidrotermális karbonizáció, az ürülék 250 Celsius-fokra történő melegítésével keletkezik. A végeredmény egy szénhez hasonlatos szilárd tüzelőanyag.

Megállapították, hogy a szárnyasok ürülékéből kevesebb energiaráfordítással és kisebb környezeti terheléssel állítható elő szén. Ha jövőben a világ minden szárnyasának székletét átalakítanák hidroszénné, az a villamosenergia-termeléshez használt szén tíz százalékát váltaná ki – véli Amir Gross.

A növényekből készülő fűtőanyagokkal szemben más előnyökkel is jár a baromfipiszok-szén. „Ha ebből a célból kukoricát ültetnek, az terheli a talajt, trágyát kell használni és a táplálék nem szolgálja az embereket vagy állatokat” – monda Gross, aki kiemelte, hogy a madárürülékből készült szénnek nincs kellemetlen szaga. „Nincs szárnyas- vagy ürülékszaga, hanem szénszaga van”.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Komoly kihívás: 2,4 millióval kevesebb tehénnel kell majd több tejet előállítani az EU-ban

2024. március 16. 14:10

Európai uniós szinten 2035-ig több mint 2 millióval csökkenhet a tejelő tehénállomány, miközben az egy tehénre jutó tejhozamok növekedni fognak.

Magyar fejlesztés segíthet a sertés PRRS betegség leküzdésében

2024. március 15. 12:10

A kutatók által kifejlesztett szekvenálási protokoll lehetővé teszi a betegség jobb megértését, ezáltal hatékonyabbá válhat az ellenőrzése, illetve megelőzése.

Marha, juh- és kecsketartók: március 31-ig ENAR-adategyeztetés!

2024. március 15. 07:10

Adategyeztetési kötelezettséget ír elő a szarvasmarha-, a juh- és a kecskefélék tartóinak az agrárminiszter legújabb rendelete.

Mi alapján alakul ki rangsor a családi kutyáknál?

2024. március 9. 14:10

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói új módszerrel vizsgálták családi kutyák hierarchiáját, eredményeikről az Animal Cognition folyóiratban számoltak be.

Nagy István: a haszonállat-génmegőrzés stratégiai kérdés

2022. január 30. 04:36

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézete kiemelkedő jelentőséget tölt be a baromfik genetikai információinak laboratóriumi körülmények közötti tárolásában.

Megjelent a madárinfluenza Szlovákiában

2018. április 3. 08:19

A betegség határainkhoz közeli előfordulása felhívja a figyelmet a vírus magyarországi megjelenésének kockázatára is, ezért a NÉBIH kéri a baromfitartókat, hogy fokozottan ügyeljenek a járványvédelmi előírások betartására!

Madárinfluenza: két további megyében is megszűntek a védőkörzetek

2022. július 7. 10:24

Június eleje óta nem történt újabb madárinfluenza-kitörés Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Amit a madárinfluenzáról tudni érdemes IV. rész

2021. október 23. 09:36

Hogyan lehet sikeres a madárinfluenza elleni védekezés? Mit tehetünk mi, és mit tesz a hatóság a betegség terjedésének megelőzése érdekében?