Növényvédelem
Növényvédelem

BASF szőlő start Szekszárdon

BASF szőlő start Szekszárdon

Agrofórum Online

A program két részből állt: szakmai előadásokból és szabadföldi bemutatóból.

A szekszárdi dombok között kanyargó úton a Bodri Pincészethez érkeztünk. Ahogy a várszerű pincészethez értünk, és beléptünk a boltíves kapun, az ember nem tudta, hogy egy katedrálisba érkezett-e, vagy egy neves pincészet fogadótermeibe. A vendégeket a BASF munkatársai fogadták.

A program két részből állt: szakmai előadásokból és szabadföldi bemutatóból. A BASF marketing igazgatója, Kőrös Gyula üdvözölte a résztvevőket, aki azzal indította a rendezvényt, hogy a BASF egy olyan szolgáltatással kívánja a partnereit segíteni, amely a szőlő betegségeinek megelőzésére, azok fertőzésdinamikájára irányítja rá a figyelmet. A szakemberek mindennapi munkájukban, a döntéshozatali folyamatokban hasznosítható, praktikus információkkal gyarapodhatnak az itt szerzett ismeretek révén. Szeretnénk alkalmat teremteni – mondta – arra, hogy a teljes szőlővédelmi szezon legkritikusabb időszakában konzultálhassanak partnereink a szakértőinkkel a korai fertőzések felismeréséről és az ehhez igazított optimális védekezésről.


Kőrös Gyula

Dr. Füzi István és Dr. Hoffmann Péter a BASF fejlesztőmérnökei egymást váltva, vetítőképes előadáson mutatták be, a szőlő betegségeinek fertőzésdinamikáját, az elmúlt 26 évben folyamatos tanulmányozással nyert tapasztaltok alapján. A vizsgálat három jellemző szőlő betegségre terjed ki, úgymint a lisztharmat, peronoszpóra és a botritisz.


Dr. Fűzi István


Dr. Hoffmann Péter

A bemutatott ábrán a legnagyobb fertőzési arányt, 49 %-ot a lisztharmat tette ki, 31 % volt a botritisz és 20 % a peronoszpóra. Az előadók megállapították, hogy bár a peronoszpóra részaránya alacsonynak tűnik, az esetlegesen kialakuló korai peronoszpóra járványok súlyos terméspusztulást eredményezhetnek.

Jelen előadásban a lisztharmat járványok kialakulására koncentráltak az előadók. Mivel ez a betegség kiszámíthatóbb és előrejelezhetőbb, mint a peronoszpóra járványok, amelyek alapvetően időjárás függőek. A lisztharmatfertőzés rendszeresen minden évben megjelenik, így az ellene való védekezés és a járvány kialakulásának előrejelzése döntő fontosságú a termés megóvása érdekében. A járványok kialakulása megakadályozható, ha a védekezések időzítése megfelelő. A korai kezelések kulcsfontosságú szerepet játszanak a lisztharmat elleni védekezésben. Az előadók megjegyezték, hogy minél korábbi a bogyók fertőzése, annál nagyobb lesz a kár. A védekezés kulcsa, a bibe védelme, amelyet a virágzás előtt használt felszívódó szerekkel érhetünk el. Minél hatékonyabb ez a korai védekezés, annál kevesebb gondjuk lesz a szőlősgazdáknak a szezon idején, így nemcsak rövid-, de hosszútávon is megtérül a befektetés.

Az előadók a vetített képeken azt is bemutatták, hogy a szőlőlisztharmat, ha már nyomokban megjelenik, az előrevetíti a fertőzés gyors terjedésének lehetőségét különösen akkor, ha az időjárás is, mint hajlamosító tényező úgy alakul, hogy kedvezően hat a gomba gyors felszaporodására és terjedésére.

A szakemberek felhívták a figyelmet, a betegségek időbeni felismerésére, amelyet az előadást követő gyakorlati bemutató során, a növényállományokon is tanulmányozhattak a jelenlévő szőlősgazdák.

*

Azok az érdeklődők, akik nem tudtak a rendezvényen részt venni, az ott elhangzottak summáját megtalálják az Agrofórum honlapján, az Agrárhírek fül legördítésével, a Szőlő-bor menüpontban a témában készült videó megtekintésével.

(Bódis László – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi okozza, amikor a fa egyik oldala kipusztul?

2024. április 16. 15:10

Nem ritka látvány, amikor egy fa egyik fele élettelen, a másik pedig teljes pompájában virágzik. Vajon mi okozza ezt?

Hihetetlen mennyiségű illegális növényvédő szert foglaltak le a magyar hatóságok

2024. április 15. 08:40

A Magyar Növényvédelmi Szövetség hamisítás és illegális növényvédő szer forgalmazás elleni rendezvényének célja, hogy fórumot biztosítson a konzultációra a különböző területeken dolgozó hatóságok, szakértők számára, akik az illegális termékek piacra jutásának megakadályozásán, visszaszorításán dolgoznak.

Itt a bizonyíték, hogy a rózsaillóolaj hatékony a kártevők ellen

2024. április 1. 16:10

Japán kutatók a gyakorlatban is bizonyították, hogy a rózsa illóolaja aktiválja a paradicsom védekezőgénjeit, másrészt vonzza a ragadozókat, amelyek a növény kártevőit fogyasztják.

A lézer a levél alatt is elpusztítja a kártevőket, a növény károsítása nélkül

2024. március 27. 07:10

Az üvegházas kertészet egyik legnagyobb kihívása a kártevők elleni védekezés a növényre és a környezetre gyakorolt negatív következmények nélkül.

Az EFSA élelmiszerekben található peszticid-maradékokkal kapcsolatos adatokat tett közzé

2021. május 31. 07:37

A nemrégiben közzétett tudósítás szerint a peszticid-maradékok megengedett határértéket meghaladó koncentrációjú előfordulása csökkent 2019-ben.

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?

AKG: Módosult a 2018-ban korlátozott növényvédőszer-hatóanyagok listája

2018. április 8. 20:49

Módosult az akg-kifizetés során 2018-ban korlátozott növényvédőszer-hatóanyagok listája.

Felhívás növényvédelmi képzésre!

2024. február 12. 16:40

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Budapest-Fővárosi Szervezete 2024. március 11-i indítással növényvédelmi alaptanfolyamot szervez, a II. forgalmi kategóriájú növényvédő szerek vásárlására és felhasználására jogosító engedély megszerzéséhez.