Agrárközélet
Agrárközélet

Bemutatták a pálinkakiválóságokat

Bemutatták a pálinkakiválóságokat

Agrofórum Online

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, valamint Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár mutatta be az agrártárca Pálinkakiválóságok Könyvét a ,,15 éves a pálinka eredetvédelme" című konferencia keretében.

A könyv bemutatóján Kielmayer Kristian a Pálinkakiválóság Program szakmai elnöke kifejtette, hogy ezúttal nem csak a termékekkel, hanem a technológia alapjaival is megismerkedhetnek az olvasók. Idén összesen 382 tétel érkezett a közös megmérettetésre 34 pálinkaháztól, melyből 115 tétel a Pálinkakiválóság és 46 tétel TOP Pálinkakiválóság címet érdemelte ki.

Az agrártárca helyettes államtitkára az eseményen tartott előadásában a földrajzi árujelzők fontosságát hangsúlyozta. Beszámolójában az államtitkár kitért arra is, hogy az Eredetvédelmi Program keretében nem csak a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, valamint a bor termékpályán gyarapodik az oltalom alatt álló termékek száma, hanem a pálinkák esetében is folyamatosan bővül Magyarország pálinkatérképe (Nagykunsági Birspálinka, Nagykunsági Szilvapálinka, Vasi Vadkörte és Nagykörűi Cseresznyepálinka).

A konferencia résztvevői nem csak a pálinka múltjával, jelenével ismerkedhettek meg bővebben, hanem a felsőoktatásban egyedülálló pálinkamester képzések tematikájából is ízelítőt kaphattak. A konferencián a terület olyan elismert szakemberei adtak elő, mint Balázs Géza az ELTE tanszékvezetője, Szilágyi László a Várda-Drink volt elnök vezérigazgatója, valamint az oltalmat élvező pálinkák előállítói: Czakó Mónika Bestillo Pálinkaház (Gönci Barackpálinka), ifj. Szicsek János, Szicsek Pálinkafőzde (Nagykunsági Birspálinka és Nagykunsági Szilvapálinka) és Birkás István, Birkás Pálinka (Vasi Vadkörte pálinka).

(Orientpress.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Kiváló italokkal neveztek a Kárpát-medence legnagyobb pálinkaversenyére

2023. február 5. 15:28

A magyar pálinka kivívta magának a sikereket, nem véletlen, hogy az egyes számú hungarikumként tartjuk számon.

Történelmi körtefajták újratöltve

2019. február 27. 05:39

A történelmi körtefajtáink közül most további hármat mutatunk be olvasóinknak, melyek az Arabitka, a Bohusné körte és a Tüskés körte.

Bemutatják az év legjobb pálinkáit

2022. május 23. 13:37

A pálinka igazi jelkép, hungarikum, amely hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét.

Már lehet nevezni a Gyulai Pálinkafesztivál párlatversenyére

2019. december 22. 12:33

A beérkezett mintákat szakmai zsűri bírálja, megvizsgálják, hogy a termék izében, illatában tiszta-e és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere.