Agrárközélet
Agrárközélet

Bioüzemanyag gyomnövény szárából

Bioüzemanyag gyomnövény szárából

Agrofórum Online

Ausztrália ruderális területein egy olyan, eddig értéktelennek tartott gyomnövényfaj fordul elő, mely a bioüzemanyag-előállítás kiváló alapanyaga lehet.

Ausztrália ruderális területein egy olyan, eddig értéktelennek tartott gyomnövényfaj fordul elő, mely a bioüzemanyag-előállítás kiváló alapanyaga lehet. Az Adelaide Egyetemen zajló kutatás – melynek során 12 cirokfajta és vadon növő rokonaik cukortartalmát és bioetanollá való átalakíthatóságát vizsgálták – eredményei azt vetítik előre, hogy az országban vadon előforduló Arun nevű ciroknövény felhasználásával évente hektáronként akár 10 000 liter bioetanol termelésére is lehetőség van.

A szár alapanyagú (szemben a levéllel vagy a maggal) bioüzemanyag-előállításnak két fontos előnye van. Egyrészt alacsony költségű, másrészt nem merül fel az energia vagy élelem témájú vita, hiszen nem fogyasztható növényi részről van szó.
Az ausztrál kutatók véleménye szerint hatalmas kiaknázatlan lehetőségeket rejtenek az eddig nem vizsgált cirokfajok és -alfajok. Alaposabb megismerésük a bioüzemanyag-termelés során felhasználható optimális cirokvonalak kialakításához járulhat hozzá.
A cirok nemzetségbe tartozó növényfajok szénhidrátban gazdagok, így fontos alapanyagai az állati takarmányoknak, az élelmiszereknek, emellett kiválóan felhasználhatók a bioüzemanyag-előállításban. A termesztett fajtákat a felhasználási cél alapján lehet csoportosítani, így megkülönböztethető a magcirok, a takarmánycirok, a cukorcirok, illetve az energiacirok. Figyelemre méltó különbség van e típusok esetén többek között a morfológiában: a magtípusok nagy bugájúak magas keményítőtartalmú magokkal, a cukorcirok hosszú, nagy cukortartalmú szárat fejleszt, míg a takarmány- és az energiacirok jelentős mennyiségű biomasszát termel.

A sejtfalak összetétele a szár szöveteiben genotípusonként másként alakul, melynek jelentősége például a takarmány emészthetőségében van. A betakarításra kész biomassza cukor-, cellulóz- és nem cellulózszerű poliszacharid-tartalmát a genotípus, a környezeti körülmények és a fotoperiodizmusra való érzékenység együttesen határozza meg.

A témáról bővebb információ az alábbi linkeken érhető el:

http://www.newswise.com/articles/weed-stems-ripe-for-biofuel

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0156638

(Polgárné Balogh Eszter – Agroforum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Élet a nitrogénbomba után

2021. október 14. 11:34

A közelmúltban a műtrágyapiacon bekövetkezett atomrobbanás mértékű eseményeket követően – úgy gondolom, hogy – a komfortos 50 ezer Ft/t-ás áraknak hosszú időre búcsút inthetünk.

Igényesnek kell lenni a kukorica vetőmag kiválasztásában?

2021. október 6. 10:39

Ön már kihasználja a kukorica termesztésében rejlő potenciált? A kiválasztott parcella, az alkalmazott termesztési stratégia és az éghajlat lehet annyira jó, amennyire szeretné, mégis csak akkor tudja elérni a legjobb termést és a legjobb minőségű kukoricát, ha a felhasznált fajta tökéletesen megfelel a helyi körülményeknek. Ennek megfelelően a fajtaválasztás jelenti a kukoricatermés sikerének kulcsát. Biztosítsa termelésének sikerét a Maize in France kiválósági vetőmagjainak választásával.

Termésstabilitás biztosításának lehetőségei – KWS Innovation Farm bemutató

2023. szeptember 19. 18:10

A KWS Magyarország Kft. szeptember 14-én Szentgáloskéren tartotta Innovation Farm elnevezésű szántóföldi bemutatóját. Az eseményre, a borongós idő ellenére, szép számban gyűltek össze gazdálkodók, egyetemi hallgatók, érdeklődők, hogy megismerkedhessenek a modern KWS hibridekkel és a jövő kihívásaihoz szükséges új megoldásokkal.

Eltűnt a gyapottok-bagolylepke?

2023. július 22. 06:40

Az idei évben az elmúlt évi tapasztalatokkal szöges ellentétben a gyapottok-bagolylepke károsítása eddig csak minimális mértékben jelentkezett. A kártevő „eltűnése” viszont kb. idáig tartott és várhatóan a károsító populáció a soron következő hetek, hónapok során jókora növekedésnek indulhat.