Agrárközélet
Agrárközélet

Bioüzemanyag: igazolni kell a fenntartható gazdálkodást

Bioüzemanyag: igazolni kell a fenntartható gazdálkodást

Agrofórum Online

Szeptembertől a bioüzemanyagokkal foglalkozó iparági szereplőknek igazolniuk kell, hogy megfelelnek a fenntarthatósági követelményeknek, de a termékek számára is bizonyítványt kell kiállítani egy friss kormányhatározat-tervezet szerint.

A bioüzemanyagok, a folyékony bioenergia-hordozók és az E85-ös üzemanyagba bekevert bioetanol fenntarthatósági követelményeit határozza meg a kormány honlapjára tegnap felkerült határozattervezet. A dokumentum rendelkezik a termékek nyomon követhetőségének biztosításáról, valamint az iparágban tevékenykedők kötelezettségeiről is. A tervezet a 2010. évi, a megújuló energia közlekedési célú felhasználásának előmozdításáról és a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentéséről szóló törvény kiegészítése és módosítása.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által összeállított tervezet ez év szep­tember 1-jén lépne hatályba, és előírja, hogy az iparági szereplőknek igazolniuk kell: megfelelnek a fenntarthatósági követelményeknek – írja a Magyar Idők. Idetartoznak a biomassza-kereskedők, a biomassza-feldolgozók és az üzemanyag-forgalmazók is. A termékeknek is igazolással kell rendelkezniük, mint a biomasszának, a köztes terméknek, az üzemanyagnak és a folyékony bioenergia-hordozóknak.

A biomassza-kereskedő, -feldolgozó vagy -forgalmazó kérheti, hogy a termékek számára a fenntarthatósági megfelelésről és a nyomon követhetőségről bizonyítványt adjon ki a mezőgazdasági hatósági szerv, amely ez esetben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az igazolásnak a termesztett bioüzemanyagok esetében tartalmaznia kell egyebek mellett a biomassza megvásárlójának, bérfeldolgozójának adatait, az alapanyag mennyiségét és a mennyiség megtermelésével érintett termőterület összesített nagyságát. A nem termesztett biomassza esetében jelezni kell a begyűjtés helyére vonatkozó adatokat, amennyiben a biomassza forrása vagy a begyűjtés helye nem egyezik meg az igazolás kiállítójának székhelyével.

A bioüzemanyagok és a folyékony bioenergia-hordozók akkor minősülnek fenntarthatóan előállítottnak, ha az alapanyagot igazoltan fenntarthatóan termelik.
A 2018 végéig hatályos kormányrendelet 4,9 százalékban határozza meg a bioüzemanyagok kötelező bekeverési arányát a felhasznált üzemanyagokba. Ugyanakkor az unió felé tett vállalás szerint 2020-ig ezt 10 százalékra kell emelni. A mintegy tíz évvel ezelőtti nagy remények időközben szertefoszlottak, Magyarországból nem vált bio­üzemanyag-nagyhatalom. Akkor 35 bio­etanol-üzem létesítését jelentették be országszerte, azonban ma csak a Pannónia Ethanol Zrt. gyártja a benzinbe keverhető terméket. Jelenleg már csak mintegy negyven darab E85-öst forgalmazó kút maradt a kereslet drasztikus csökkenése miatt.

(Magyar Idők)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Alacsony napraforgó- és kukoricafelvásárlási árak rontják el a Békésben arató gazdák kedvét

2023. szeptember 28. 11:40

Tovább folyik a napraforgó és a kukorica aratása Békésben, sőt az előbbivel már csaknem végeztek a vármegyei gazdák. Az alacsony felvásárlási árak viszont nem sok örömöt tartogatnak számukra.

Ukrajnában a gabona csaknem tíz százalékát takarították már be

2021. július 21. 04:36

Ukrajna gabonaexportja július első felében, az új 2021/22-es július-június gazdálkodási szezon első hónapjában 926 000 tonnára nőtt, ami 206 000 tonnával meghaladja az egy évvel korábbit.

Négyéves csúcson is járt a szójabab kurzusa

2020. október 23. 09:37

Európában a mínuszok domináltak, a malmi búza, a repce és a takarmánybúza ára is csökkent, miközben a kukorica drágult.

Folytatódó orosz offenzíva, emelkedő terményárak

2022. március 31. 06:04

Oroszország jelezte, hogy folytatja az offenzívát Ukrajnában, ez az árak emelkedéséhez vezetett a terménypiacokon.