Növénytermesztés
Növénytermesztés

Biztonságpolitika a szójában (is) – Nógrádi Györggyel indult a szója roadshow

Biztonságpolitika a szójában (is) – Nógrádi Györggyel indult a szója roadshow

Agrofórum Online

A megnövekedett érdeklődés nemcsak a szójának volt köszönhető, hanem Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőnek is.

Megtartotta első teltházas rendezvényét Sárváron a Karintia Kft. Ezzel kezdetét vette az a szója roadshow, amelyet ezúttal ötödik alkalommal (évente) rendeztek meg. A további nyolc helyszínről és időpontokról a Karintia honlapján tájékozódhatnak.

VIDEÓ HAMAROSAN!

A megnövekedett érdeklődés nemcsak a szójának volt köszönhető, hanem Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőnek is. A szervezők ráéreztek arra, hogy egy ilyen „húzó” névre azok is bejönnek, akik a szója iránt kevésbé érdeklődnének.

De, ha már itt vannak, a szójával történő „fertőzés” esete sem kizárt.

A program a szója helyzetértékelésével kezdődött, amelyet a Karintia cégvezetője, Bene Zoltán adott elő.

A szója kereskedelmével nyolc éve foglalkozik a cég. Korábban csak Vas megyére korlátozódott a tevékenységük, de mára már országos lefedettséggel működnek. Szójával az élre kerültünk – mondta a cégvezető. Tizennégy szójafajtával rendelkezünk, ezek közül öt teljesen új a hazai piacon. A világ szójatermesztése ma 330 millió tonna. Ebből mindössze 5 millió tonna a GMO-mentes. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy igazoltam GMO-mentes szóját állítunk elő, ami jelentős piaci előnyt jelent számunkra.

A legnagyobb szójatermesztő országok, az USA, Brazília és Argentína. Ez a három ország állítja elő a szójatermés kilencven százalékát, ami lényegében és többségében GMO tartalmú szója.

A GMO-mentes szója slágernövénnyé lépett elő hazánkban. Az 1 t/ha-os termésszint felett, igazolt vetőmaghasználat esetén, továbbra is jár az állami támogatás, és ami talán ennél is fontosabb, a stabil és magas felvásárlási ár, pláne ilyen termésátlagok esetén. Itt, Vas megyében elértük megyei átlagban a 3,1 t/ha-os termésátlagot, de az országban találkoztunk 5 tonnás átlagokkal is.

A célunk, és ezek a rendezvények is azt célozzák, hogy minél több ismerettel gyarapodjunk, a minél eredményesebb termesztés érdekében.

Az elmúlt évben – a 2014. évi lelkesedés után – 61 ezer ha-ra esett vissza a szója vetésterülete hazánkban. Sokan szakismeret nélkül, csak a támogatás reményében vágtak bele a szójatermesztésbe. 
Nem csoda, hogy csalódtak, és fel is hagytak a termesztéssel. Az idei év viszont újra meghozta a termesztők kedvét. A felmérések szerint 2017-ben akár a 80 ezer hektárt is meghaladhatja a szója vetésterülete.

A Karintia készséggel áll a partnerei rendelkezésére.

Fejes Vilmos vetőmagüzletág-vezető a fajtaismertetésen túl a vetőmagkínálatról adott tájékoztatást.

Ezt követően a társrendező cégek képviselői kínálták a portékájukat. Előadást hallottunk a gyomirtásról (BASF), a tápanyag-utánpótlásról (Timac Agro Kft.) és a csávázásról, illetve a növényvédelemről (Arysta LifeScience Magyarország Kft.).

A terménypiaci kilátásokról Pirkó Péter, a Karintia Kft. munkatársa beszélt. A szójának biztos piaca van és lesz, foglalhatjuk össze egy mondatban az elhangzottakat.

A rendezvénysorozatnak akár ezt a címet is adhatták volna: Biztonságos szójatermesztés, ha már a biztonságpolitika volt a hívó szó.

Nógrádi György előadását írásban lehetetlen visszaadni. Magával ragadó, szellemes és világos. Ízelítőt kaphatnak Olvasóink a biztonságpolitikai szakértő néhány aktuális kérdésről alkotott véleményéről, ha honlapunkon a videokra kattintanak; illetve januári lapszámunkban olvashatják a nemzetközi hírű professzor előadásának rövidített, szerkesztett változatát.

(Dr. Bódis László – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dél-Ukrajna titkos kertje: üvegházi csoda csemegekukoricával!

2024. március 28. 10:10

Ukrajna déli részén a termelők azon fáradoznak, hogy újabb „csodát” hozzanak létre, munkájuknak köszönhetően a csemegekukorica életre kelt az üvegházak melegében, és ha minden jól megy, hamarosan megjelenik az asztalokon is.

RAPOOL: a repce a hivatásunk, már 50 éve

2024. március 27. 10:10

A bólyi RAPOOL Repce Akadémia nyitotta meg a jubileumi esztendőt, amikor a vállalat azt ünnepli, hogy immár öt évtizede látja el a termelőket kiemelkedő minőségű repcehibridekkel.

Nemcsak hálóval vagy fóliával lehet már bálát kötözni, csomagolni

2024. március 26. 10:10

A neccháló és a takarófólia egyfajta „keverékét” alkotta meg egy izraeli cég, forradalmasítva a bálák kötözését, csomagolását.

Mindenki nyer vele: napenergiával működtetik az öntözést Dél-Afrikában

2024. március 24. 12:10

A dél-afrikai gyümölcsösökben sok helyen már inkább napenergiával működtetik az öntözőrendszereket ahelyett, hogy az országban bizonytalan energiahálózatra hagyatkoznának.

Nemzetközi szója sajtókonferencia

2018. június 14. 15:58

A Magyar Szója és a Donau Soja első közös rendezvényére 2018. június13-án került sor, Héderváron, ahová összesen 10 országból, 3 kontinensről érkeztek vendégek.

Génmódosított szójával csaltak áfát

2018. február 6. 09:58

A nemzetközi bűnszervezet az árut szlovák, cseh, lengyel "bukó cégeken" pörgette át. A szóját a sor végén lévő székesfehérvári társaságok vásárolták fel, majd a be nem fizetett áfát levonták a fizetendő adóból, sőt jogtalanul vissza is igényelték.

Indokolt lenne egy hazai szójafeldolgozó-üzem létesítése

2019. augusztus 31. 08:17

Az Európai Unió a fehérjetartalmú takarmánynövényekből hiánnyal küzd, igényei kétharmadát csak importból tudja fedezni.

Jó termésben bíznak a zalai gazdák

2019. szeptember 19. 12:36

Zala megyében az őszi időszakban 6500 hektár napraforgó, 29 551 hektár kukorica, 5354 hektár szója és 140 hektár cukorrépa vár betakarításra.