Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

A borszőlő engedélyi rendszerének bemutatása

A borszőlő engedélyi rendszerének bemutatása

Agrofórum Online

Március 1. és 20. között az új telepítési kérelmet a hegybíróhoz kell benyújtani, akinek a döntése meghatározó.

Az FM és az Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóság együttes szervezésében 2016. január 28-án a címben jelzett témában az AGROmashEXPO közös nagy sátrában tartottak előadást.

Sztanev Bertalan, az FM osztályvezetője a telepítés engedélyezési rendszerét tekintette át, kiindulva az Uniós szabályozásból, és abból a célból, hogy a borágazat versenyképességét a növekvő telepítések erősítsék, és a 2016-2030 közötti időszakban a telepítés üteme megfelelően növekedjen. 2015. december 31-én megszűnt a telepítési jogrendszer, és azt az engedélyezési jog rendszere váltotta fel. A hazai telepítési rendszerekben részben az EU-s rendeletek adnak támpontot, valamint a bortörvény és az FM rendelete. A telepítési engedély vagy egy megszűnt (felszámolt) ültetvény pótlására vagy egy teljesen új ültetvény létesítésére vonatkozik, azaz az engedélyek az új telepítések és újratelepítések körét fogják át.

Az engedély 3 év elteltével érvényét veszti, ha nem használják fel. Az is lényeges különbség, hogy a telepítési jogért fizetni kellett, a telepítési engedély viszont ingyenes, azaz az engedélyt – díjmentesen – bárki kérelmezheti (gazdasági aktaszám és persze terület legyen hozzá). A termelő részére 2015. december 31. előtt megadott, fel nem használt és még érvényes telepítési jogot lehet átalakítani 2015. december 31-ét megelőzően benyújtott kérelem alapján.

Az új telepítések esetén jogszabályokkal körülhatárolt „védelmi mechanizmus” lép életbe 1%-os plafon területarány figyelembevételével, azaz 1%-kal nőhet évente a szőlőterület. Az engedélyezési rendszer keretében a földművelésügyi miniszter határozza meg az engedélyezett terület nagyságát.

Március 1. és 20. között az új telepítési kérelmet a hegybíróhoz kell benyújtani, akinek a döntése meghatározó. Az újratelepítési engedélyezés során történő túligénylés esetén arányos visszaosztás történik. Kivágás esetén a hegybírónál kérelmezhető az újratelepítés akkora területre, amekkora a kivágott szőlő területe volt.

A szőlészek gyakran találkoznak az átváltott telepítési engedélyekkel, melyek kétféle kategóriát képeznek: újratelepítési joggal rendelkező kérelmek, jogtartalékból átváltott jog. A 2014. július 31-i bortörvény részletesen foglakozik az újratelepítés kérdéseivel.

2004. május 1-je után engedéllyel végzett ültetvénykivágás alapján újratelepítési jogot szerző és kivágási engedéllyel rendelkező személy újratelepítési jogát a kivágástól számított ötödik borpiaci év (augusztus 1. – július 31.) végéig jogosult felhasználni. Az ezen időszak alatt fel nem használt újratelepítési jogok a telepítési jogtartalékba kerülnek

Az előadást követően gyakorlati szőlészek-borászok részéről felvetődött az a kérdés, hogy a telepítésekhez van-e elég szaporítóanyag, és mi a helyzet a külföldi szaporítóanyaggal, s az is felmerült, hogy mi a teendő, ha a támogatási összeg elfogy.

(Dr. Kölcsey Tamás – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tényleg van íze a talajnak? Magyar kutatók is válaszolnak erre

2024. március 17. 16:10

Megalakul Magyarország első olyan kutatócsoportja, amely egy adott régió, terület komplex vizsgálatát képes elvégezni, ezzel segítve a gazdasági szereplőket – elsősorban a borászokat –, hogy terméküket tudományos alapokra helyezett módon állítsák elő.

Jelentősen visszaesett a bortermelés Ausztriában

2024. március 13. 09:10

Az osztrák statisztikai hivatal közzétette a 2023-as bortermelés végleges mérlegét. Ausztria-szerte éves összevetésben nyolc százalékkal csökkent az előállított mennyiség. A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban még nagyobb volt a visszaesés.

Megválasztották az év bortermelőjét

2024. március 6. 12:10

Március első vasárnapján a Marriott Hotelben, egy elegáns gálaebéd keretében átadták a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet elismerő oklevelet, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést Günzer Tamás villányi borásznak.

Mit tartogathat idén a villányi Franc&Franc?

2024. február 7. 12:10

A rendszerváltás utáni időszakban a Villányi borvidék szakemberei eszméltek az elsők között, így meghatározó szerepet vállalnak hazánk borkultúrájának alakításában, és az évek során sorban érdemelték ki ,,Az év bortermelője” címet már a kilencvenes évektől. Rövid összefoglalót kísérlek meg első sorban a fajtára kiélezve a Franc&Franc 2023 Fórumról.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Milyen növénnyel érdemes a szőlősorközöket takarni?

2019. március 31. 06:48

S. Soma kérdése: Szeretném a szőlő sorközét gyommentesen tartani, ehhez keresek olyan takarónövényt, amely a talajt is védi. Mit ajánlanak?

Várhatóan csökkenti a bürokratikus terhet az új bortörvény

2021. február 21. 03:36

Az újraszervezett folyamatok lényeges eleme, hogy az ágazatban dolgozó gazdasági szereplők érdekeit vegye figyelembe. Cél, hogy a kötelező adminisztratív feladatok elvégzése minél kevesebb erőforrást kössön le.

AM: egyre erősebb a magyar borászati ágazat

2022. szeptember 23. 11:39

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.