Agrárközélet
Agrárközélet

Bővülhet Kínába irányuló exportunk

Bővülhet Kínába irányuló exportunk

Agrofórum Online

Magyarország az elmúlt öt évben megtízszerezte mezőgazdasági kivitelét Kínába, és a célunk, hogy újabb termékek számára szerezzük meg a piacra jutás lehetőségét – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Kínai Minőségellenőrzési és Karantén Hivatal (AQSIQ) vezetőjével, Zhi Shuping miniszterrel folytatott egyeztetésén.

A Kínát és 16 kelet-közép-európai államot tömörítő 16+1 kormányfői csúcs keretében rendezett kétoldalú találkozón a felek egyeztettek a két ország jövőbeli kereskedelmi kapcsolatairól. Zhi Shuping beszámolt arról, hogy a magyar termékekkel jó tapasztalataik vannak, lehetőséget látnak az exportálandó árukör bővítésére. A kínai partner átnyújtotta a cseresznye engedélyezési eljárásához szükséges kérdéssort, valamint ígéretet tett a madárinfluenzával kapcsolatos értékelési folyamat felgyorsítására.

Fazekas Sándor jelezte partnerének, hogy Magyarország az e-kereskedelem és logisztika, valamint a beszerzési-értékesítési láncok területén is kész együttműködni Kínával. A magyar agrártárca vezetője és a Kínai Minőségellenőrzési és Karantén Hivatal vezetője aláírta a magyar kukorica kivitelét lehetővé tevő dokumentumot, amely megalapozza a jó minőségű kukorica Kínába szállítását.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Öt hónapos csúcsról korrigált a búza ára

2019. december 3. 04:36

A búza a tonnánkénti 199,9 dollárnak megfelelő szinten járva öt hónapos csúcsra ugrott azt követően a pénteki rövid kereskedési napon fél éves rekordról lassan lecsorgott a kurzus.

Lélektani szint fölé drágult a szójabab

2020. szeptember 15. 05:57

Európában a fontosabb agártermékek közül kettő, a malmi búza és a repce drágult, de kiegyenlített volt a piac.

Egyhetes mélypontról erősödött a szójabab ára

2023. július 11. 06:40

A búza határidős jegyzésárai annak ellenére estek, hogy bizonytalanság uralkodik a piacon a fekete-tengeri exportügylet kapcsán.

Jó napot zárt a párizsi gabonatőzsde

2020. május 21. 08:03

A búza kurzusa azt követően lódult meg, hogy a fekete-tengeri régióból olyan hírek érkeztek, mely szerint a terméskilátások alacsonyabbak a korábban vártnál.