Agrárközélet
Agrárközélet

Egyre jelentősebb kiállítássá válik a Szentlőrinci Gazdanapok (+KÉPEK)

Egyre jelentősebb kiállítássá válik a Szentlőrinci Gazdanapok (+KÉPEK)

Agrofórum Online

A Pécshez közeli rendezvényt 22. alkalommal rendezték meg, így nem meglepő, hogy a programsorozat napjainkra a régió egyik legjelentősebb mezőgazdasági eseménye lett.

Komoly szakmai érdeklődés kísérte az idei, 2015-ös Szentlőrinci Gazdanapokat. A Pécshez közeli rendezvényt 22. alkalommal rendezték meg, így nem meglepő, hogy a programsorozat napjainkra a régió egyik legjelentősebb mezőgazdasági eseménye lett.

Kapcsolódó képgalériánkat IDE kattintva tekintheti meg >>>

Az első és az utolsó nap is esővel indult, ám végül napsütés és nagy meleg uralkodott a július 31. és augusztus 2. között megrendezett Szentlőrinci Gazdanapok idején. A helyi termelők bemutatkozása mellett a három nap kiváló alkalmat adott a helyi gazdálkodóknak is, hogy a mezőgazdasági gépesítés legújabb fejlesztéseit szemügyre vegyék.

Kiállítókból nem volt hiány, hiszen 15 ezer négyzetméternyi füves területen, 2200 négyzetméternyi kiállító csarnokban és pavilonban több mint 350 vállalkozás mutatkozott be, és az is a rendezvény fontosságát jelzi, hogy azt Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg péntek reggel. A politikus beszédében kiemelte a folyamatosan bővülő agrárexportot, de a támogatások átalakításának valamint az élelmiszeripar fejlesztésének fontosságát is hangsúlyozta. Kövér László szerint a mezőgazdaságba érdemes befektetni, amely jól látszott a háromnapos rendezvényen is.

Díjeső Baranya megyében

A Baranya Megyei Vállalkozói Központ az idei évben is több díjat adott át a kiállításon résztvevő cégeknek, vállalkozóknak. A 22. Szentlőrinci Gazdanapok Nagydíja ezúttal a NÉBIH-hez vándorolt, méghozzá a „termelőtől az asztalig” elv alkalmazása miatt. A szervezők számára ugyanis fontos, hogy a hazai termékek előállítása végigkísérhető legyen.

Az Élelmiszeripari Nagydíjat 2015-ben a Mecsekerdő Zrt. nyerte el Naturalé termékcsaládjával. Az állami erdőgazdaság kizárólag magyar alapanyagokból, hozzáadott anyagok nélkül, Kárászon állítja elő 100 százalékos gyümölcsleveit.

A 22. Szentlőrinci Gazdanapok Mezőgép Kiállítási Nagydíja a K&B Gépudvar Kft.-t illette meg. A céget a Zetor Crystal traktor miatt emelték ki a szervezők. Az erőgép egy régi, jól bevált típus új, modern használatra kifejlesztett változata, amely a kiállítás idején is nagy figyelmet kapott.

A rendezvény Mezőgazdasági Nagydíját a SAATEN-UNION Hungária Kft. kapta a minőségi termékek évtizedes forgalmazásáért, míg az Axiál Kft. Innovációs Díjjal gazdagodott a Baranya megyei eseményen.

A szervezők természetesen a felsoroltak mellett számos más díjat is átadtak, többek között a Kistermelői Nagydíjat, amit Kotró Zoltán őstermelő kapott meg.

Szintén díjat szerzett a Pécsi Agroker Kft. az általuk forgalmazott Vogel-Noot Terradig XS 5 késes talajlazító bemutatásáért. A munkagép segítségével a károsan tömörödött réteget áttörése és a talajszelvény fellazítása érhető el, amely javítja a talaj légáteresztő, vízmegőrző képességét, valamint a hőgazdálkodást is.

Három nap agrárium

A Szentlőrinci Gazdanapok ideje alatt rendezték meg a Nagy Talajművelő Show elnevezésű gépbemutatót is, amelyen az Agro-Békés, a Kverneland, a Lemken és a Vogel-Noot mutatta be termékeit. A szakmai programok mellett ugyanakkor a helyi termelők számára nagy lehetőség volt, hogy bemutatkozhattak a térség lakosainak is, hiszen a gazdálkodók mellett sok laikus érdeklődőt is vonzott a program, ami többek között a Szentlőrinci Vágtának is helyet adott, de volt pásztorkutya-bemutató és traktoros ügyességi verseny is.

A rendezvény három napja alatt az Agrofórum a B kiállítási csarnokban várta az olvasókat, amelyre a harmadik Agrofórum Online Magazinunkat is megjelentettük. Szaklapunk és internetes agrárportálunk tartalmaiból szemezgető magazinunk nagy népszerűségnek örvendett a gazdanapok ideje alatt, és az Erdő-Mező erdészeti portállal közös standunkon is több olvasónkkal találkozhattunk.

Egy újabb sikeres szentlőrinci kiállítás után pedig nem kérdés, hogy 2016-ban újra találkozunk Baranya megyében!

(Gribek Dániel – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

2018-ban ismét lesz Bábolnai Gazdanapok

2018. február 12. 10:06

Ezúttal is lesz szántóföldi gépbemutató, ráadásul a szervezők azt ígérik, hogy a gyakorlati rész még nagyobb hangsúlyt kap.

Egyre bővülő magyar jelenlét, növekvő színvonal - Áprilisban Techagro kiállítás Csehországban

2018. március 14. 14:20

Az áprilisi rendezvényen ismét nagyon jelentős a magyar részvétel, több mint 800 negyzetméteren állítanak ki magyar cégek.

Megnyitotta kapuit a berlini Nemzetközi Zöld Hét

2020. január 18. 13:02

A vásár 94 éves történetében most mutatkozik be a legtöbb kiállító, 72 országból 1800-an. Önálló nemzeti standdal 36 ország jelentkezik.

Sikerrel zárult az OMÉK

2017. szeptember 25. 09:38

Az idei rendezvény 988 kiállítójával rekordot döntött, hiszen soha ennyien még nem jöttek el és nem mutatták meg a magyar föld legjavát, a Kárpát-medence kincseit.