Növénytermesztés
Növénytermesztés

Egyre több műtrágyát juttatnak ki a földekre

Egyre több műtrágyát juttatnak ki a földekre

Agrofórum Online

Idén az első három negyedévben közel 20 százalékkal több nitrogén-foszfor-kálium hatóanyag-tartalmú műtrágyát szórtak ki a földekre a gazdálkodók, mint egy évvel korábban. A forgalomnövekedést az árcsökkenés is segítette.

A műtrágya-forgalmazók 1,3 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére 2017 első három negyedévében – áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentésében. Az így eladott mennyiség 17,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A műtrágyaárak átlagosan 9,5 százalékkal csökkentek, a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele 100 milliárd forint volt, ami 3 százalékkal magasabb a 2016. első három negyedévi értéknél. A mezőgazdasági termelők által 2017. első három negyedévében vásárolt műtrágya nitrogén-foszfor-kálium (NPK) hatóanyag-tartalma 474 ezer tonna volt, 76 ezer tonnával, vagyis 19,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A nitrogénhatóanyag-tartalom 17, a foszfor- 31, a kálium- pedig 18 százalékkal haladta meg az előző évit.

Közvetlenül a mezőgazdasági termelőknek 1 millió 321 ezer tonna műtrágyát értékesítettek, amelyből 956 ezer tonna egykomponensű, 365 ezer tonna pedig összetett műtrágya volt. Az egykomponensű, illetve az összetett műtrágyák aránya 72-28 volt 2017 első három negyedévében, míg egy évvel korábban 76-24 volt ez az arány. Az elmúlt négy év első három negyedévi értékesítésének átlagához viszonyítva a teljes műtrágya-értékesítés 3 százalékkal nőtt. Az egykomponensű nitrogén- 6, az egykomponensű foszforműtrágyák forgalma pedig 59 százalékkal csökkent. Az egykomponensű kálium értékesítése ugyanakkor 1 százalékkal, az összetett műtrágyák forgalma pedig 17 százalékkal emelkedett 2017 első három negyedévében a 2013–2016-os évek átlagához mérten.

Az év harmadik negyedévében az összetett műtrágyák értékesítése pörgött fel, míg az első és második negyedévben a forgalom alakulását az egykomponensű műtrágyák, azon belül az egyszerű nitrogénműtrágyák forgalma határozza meg. Az idei első fél évben az értékesített összes műtrágya 81 százaléka volt egyszerű nitrogénműtrágya és csak 18 százaléka összetett műtrágya. A harmadik negyedévben az értékesítés 44 százalékát adták az összetett műtrágyák, az egyszerű foszfor-, valamint az egyszerű káliumműtrágyák iránti kereslet is élénkebb volt, részesedésük 0,1, illetve 6 százalékot ért el. Az egyszerű nitrogénműtrágyák részesedése 50 százalék volt.

A műtrágya-felhasználás számára kedvező környezetet teremtett, hogy a KSH adatai szerint a mezőgazdasági termelői árak szintje 3,4 százalékkal növekedett, miközben a termelés ráfordításainak árszintje 0,7 százalékkal mérséklődött 2017 első három negyedévében. A termeléshez közvetlenül használt anyagok körében az energia és a kenőanyagok ára 6,4 százalékkal nőtt, míg a műtrágya ára 9,5 százalékkal, a takarmányárak pedig 5,1 százalékkal csökkentek. A növényvédő szerek ára változatlan maradt az előző évihez képest.

A műtrágyaárak a 2017 első félévi növekedés után újra mérséklődni kezdtek, és elérték a 2010. évi árszintet. A 2017. év harmadik negyedévében legerősebben a mészammon-salétrom átlagára esett, és 18 százalékkal lett alacsonyabb, mint a második negyedévben. A szuperfoszfát átlagára 4 százalékkal mérséklődött, a kálium-klorid ára 2,1, az NPK 15-15-15 ára 2,8 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest.

(Világgazdaság)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dél-Ukrajna titkos kertje: üvegházi csoda csemegekukoricával!

2024. március 28. 10:10

Ukrajna déli részén a termelők azon fáradoznak, hogy újabb „csodát” hozzanak létre, munkájuknak köszönhetően a csemegekukorica életre kelt az üvegházak melegében, és ha minden jól megy, hamarosan megjelenik az asztalokon is.

RAPOOL: a repce a hivatásunk, már 50 éve

2024. március 27. 10:10

A bólyi RAPOOL Repce Akadémia nyitotta meg a jubileumi esztendőt, amikor a vállalat azt ünnepli, hogy immár öt évtizede látja el a termelőket kiemelkedő minőségű repcehibridekkel.

Nemcsak hálóval vagy fóliával lehet már bálát kötözni, csomagolni

2024. március 26. 10:10

A neccháló és a takarófólia egyfajta „keverékét” alkotta meg egy izraeli cég, forradalmasítva a bálák kötözését, csomagolását.

Mindenki nyer vele: napenergiával működtetik az öntözést Dél-Afrikában

2024. március 24. 12:10

A dél-afrikai gyümölcsösökben sok helyen már inkább napenergiával működtetik az öntözőrendszereket ahelyett, hogy az országban bizonytalan energiahálózatra hagyatkoznának.

Válságállóbbá akarják tenni a mezőgazdaságot

2022. június 26. 09:38

A világ különösen ki van téve a zsarolásnak és függőségben van az élelmiszer-termelés terén – az ukrajnai háború itt is feltárt számos gyenge pontot.

Alternatív megoldás a műtrágya kiváltására

2023. február 1. 11:11

Az AGROmashEXPO idején nagy érdeklődés övezte az AGRITURF Zrt. szervezte „Milyen alternatív megoldásokkal lehet kiváltani a műtrágyát?” című kerekasztal beszélgetést.

A karbamid felhasználása

2023. november 7. 14:10

Gyártjuk az ipar számára ragasztó alapanyagként, de a mezőgazdaság számára szakmailag nem ajánljuk!

Tervezés-beszerzés-kijuttatás, avagy indul a következő műtrágyázási szezon

2019. július 12. 11:29

Jelenleg mindenki a repce és a kalászosok betakarításra készül, de ezzel párhuzamosan már el kell kezdeni tervezni a következő időszakra szükséges műtrágyák beszerzését, tervezését.