Gépinfo
Gépinfo

Egyre többen tanulnak mezőgépésznek

Egyre többen tanulnak mezőgépésznek

Agrofórum Online

A Mezőgazdasági Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) a Földművelésügyi Minisztériummal karöltve indította el képzési és karrier programját, mely megoldást nyújt a mezőgazdaság szakemberhiányának megszüntetésére.

A példaértékű összefogás eredményeit 2017. november 7-én megrendezett kerekasztal-beszélgetésen mutatták be, ahol további előremutató javaslatokat is megvitattak a szakmai szervezetek.

Az egy éve ismertetett, több mint 100 gépforgalmazó közös együttműködésével indított átfogó képzési és karrier program célja, hogy duális képzés keretében, gyakornoki és ösztöndíj programokkal támogassa a mezőgépész diákokat abban, hogy az oktatási intézményekkel együttműködő cégeknél gyakorlati órák és kurzusok keretében sajátíthassák el a naprakész tudást, ezzel biztos karrierlehetőséget nyújtva számukra. A MEGFOSZ éves szinten több mint 50 millió forintot fordít a „Legyél Te is mezőgépész” programra. A sikert mutatja, hogy míg 2013-ban kevesebb, mint 1200 diák választotta a mezőgépész területet továbbtanuláskor, idén ősszel minden eddigi rekordot megdöntve 2700 mezőgépész diák kezdte meg tanulmányait. A tavaly évi mezőgép forgalom meghaladta a 250 milliárd forintot, idén pedig további növekedés várható. Ez a dinamikus fejlődés is mutatja, hogy folyamatos szakember utánpótlásra van szükség, már most 5000 mezőgépészre lenne szüksége az ágazatnak.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Szinay Attila, a Földművelésügyi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára megerősítette, hogy a szaktárca statisztikája szerint is dinamikus a fejlődés a mezőgépész területen az elmúlt évekhez képest az FM által fenntartott agrárszakképző iskolákban végzettek számát tekintve.

„A mezőgépész utánpótlás a Földművelésügyi Minisztériumnak is szívügye. Tárcánk a jövőben is támogatja a program kiterjesztését, hiszen a mezőgazdasági gépészet területén továbbra is nagy igény jelentkezik jól képzett szakemberekre. Idén az ország több megyéjében indult mezőgazdasági gépész, mezőgazdasági gépjavító ill. mezőgazdasági gépésztechnikus képzés, mint a korábbi években. 2017 őszétől közel 230-cal több fiatal döntött a mezőgépész szakma mellett, mint tavaly.,” – vázolta fel az államtitkár.

„Az együttműködés és cselekvés mára kézzel fogható eredményeket hozott. Öt év alatt duplájára nőtt a mezőgazdasági gépésznek tanulók száma. Ez a jelentős növekedés azt mutatja, hogy vonzó karrierpályát látnak a mezőgépész szakmában a pályaválasztás előtt álló fiatalok. A továbbiakban meg kell teremteni azokat a feltételeket is, hogy a most végzett diákok hosszú távon ebben a munkakörben maradjanak. A jó szakemberek megtartása csak úgy lehetséges, ha stabil jövőt, biztos keresetet biztosítunk számukra.” – mondta Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke.

„Az MKB Pénzügyi Csoport is a MEGFOSZ szakmai tevékenysége mellé állt, több tízmillió forintot biztosítunk a programra. Az MKB Euroleasing a mezőgazdasági eszközfinanszírozás piacvezetője, az MKB Bank  szervezett formában a pénzügyi tudatosságra neveli a jövő mezőgépészeit” – mondta el Bakonyi András MKB Bank Zrt. vállalati és treasury üzletág vezérigazgató helyettese.

Az iskolákat közös kampányok, nyílt napok és rendezvények megszervezése a tanulók és szakoktatók számára egyaránt hasznos és informatív online oktatási segédanyagokkal segítik a szervezetek.

A „Legyél Te is mezőgépész!” programról további információ itt érhető el.

(FM sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő ütemben fejlődik a Lemken és a Krone közös autonóm gépe

2024. március 27. 08:10

Nem kérdés, hogy az autonóm gépek jelentik a mezőgazdaság jövőjét, egyrészt a nagyobb hatékonyság elérése, másrészt pedig a máris égető munkaerőhiány miatt. Két német nagyágyú, a Lemken és a Krone is összefogott ezen a téren.

A 120 LE-t is megugorja az Iseki eddigi legnagyobb traktora

2024. március 25. 14:10

Nagy nyomatékú, kis fogyasztású Deutz motorral szerelték fel a japán Iseki eddigi legnagyobb traktorát, amely már 120 LE fölötti teljesítményű.

Kisebb pázsitokhoz való robotfűnyírók jelentek meg

2024. március 25. 08:10

A Robomow két új, kisebb gyepfelületre tervezett RKS-modellel bővíti a már sikeres RK-sorozatát.

Ez a Toyota pickup 2,6 millió kilométer után ment nyugdíjba

2024. március 24. 16:10

Tizenhat év alatt hétszer tette meg a Föld és a Hold közötti távolságot egy Toyota pickup az Egyesült Államokban, története azonban nem csak az extrém futásteljesítmény miatt érdekes.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 10.

2022. április 23. 12:03

Az a tény, hogy ez az erős gumihevederes traktor győzött, azt mutatja, hogy a résztvevők az intelligens technológiára és a lenyűgöző vonóerőre összpontosítottak.

Krone és Lemken robotok már a szántóföldön

2022. június 1. 06:37

A mezőgépipar a kihívásokra számos válasszal készül: a gépkezelő munkáját segítő megoldások, gépoptimalizálás, precíziós mezőgazdasági technológiák és végül többféle autonóm gépi megoldás. Ezek közül különösen fontos a robottraktorok fejlesztése.

A New Holland bemutatta Alacsony Emissziós Traktor projektjét a basildoni gyárban

2021. november 26. 05:36

Az eseményre abból az alkalomból került sor, hogy befejeződött a New Holland Methane Power Tractor projektje, amelynek eredményeként 2021 júniusában a basildoni gyárban elindult a sorozatgyártás.

Tudja-e Ön? - Melyek a leggyorsabb traktorok a világon?

2020. március 11. 07:48

Az emberekben él a kíváncsiság, hogy a traktorok műszaki paraméterei alapján milyen maximális sebességet lehet elérni. Az idők során számos csúcsdöntési kísérlet szerveztek, ahol széria traktorokkal, illetve azok „felturbózott változataival” igyekeztek mind feljebb tornázni a világcsúcsot.