Agrárközélet
Agrárközélet

Egyre többen veszik igénybe a kárenyhítési rendszert

Egyre többen veszik igénybe a kárenyhítési rendszert

Agrofórum Online

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet néhány hete közzétett kiadványában mutatja be a Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer (MKR) 2016-ra vonatkozó működését és eredményeit.

Az MKR I. pillérében, azaz az agrár-kárenyhítésben – a végrehajtott jogszabályi változásoknak köszönhetően – részt vevő termelők száma és a befizetett kárenyhítési hozzájárulásuk is nőtt 2016-ban. Ez év időjárásában – 2015-tel ellentétben – az aszály nem volt számottevő, a tavaszi fagy és a jégeső azonban súlyos károkat okozott. Így összességében a károsodott területek és a kárenyhítő juttatásként kifizetett összegek 2016-ban jelentős mértékben csökkentek az előző évhez képest. Kárenyhítő juttatásban elsősorban a közepes és kisméretű gyümölcstermelő üzemek részesültek.

A II. pillérben, azaz a díjtámogatott biztosításoknál ugrásszerűen megemelkedett a biztosítást kötő termelők száma, és azzal együtt a díjállomány, valamint a kártérítés is. Mindhárom kategóriában több mint 30 százalékkal növekedtek a díjbevételek. A biztosítások területi lefedettsége minden növénykultúránál javult. A kárkifizetések és kárhányadok jelentősen emelkedtek, elsősorban a jégverés, a tavaszi fagy és a viharok sújtotta szántóföldi növénykultúrák és ültetvények esetében.

A mezőgazdasági biztosítási díjtámogatást 2016-tól a Vidékfejlesztési Program keretében hirdették meg, így a biztosítási díjtámogatás éves forrása a 2015-ös 3 milliárd forintról 4 milliárd forintra emelkedett. A támogatási igény ismét meghaladta a rendelkezésre álló forrásokat, ezért a korábbi két évhez hasonlóan a 2016. évi biztosítási díjtámogatás esetén is visszaosztás vált szükségessé.

További részletek az AKI itt elérhető kiadványában olvashatók.

(AKI/NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Komoly fagy várható a jövő héten

2020. március 29. 08:03

Az előrejelzés szerint jelenleg a szerda tűnik a leghidegebbnek, akkor kora reggelre a fagyzugos helyeken mínusz 8-mínusz 10 fokig is lehűlhet a levegő.

Mit is nevezünk talaj menti fagynak?

2022. december 8. 05:36

A fagy megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a talajmunkálatok elvégzését, a talaj vízbefogadó képességét nagymértékben korlátozza.

Hogyan enyhíthetem a gyümölcsfáim virágainak fagykárosodását?

2022. április 8. 15:15

Az éjszakai fagyok a korán virágzó gyümölcsfajoknál szemmel látható elfagyást okoztak sok helyen az országban.

Újra megnyílik a pályázat a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére

2022. június 4. 14:13

Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás.