Állattenyésztés
Állattenyésztés

Egyre többször kerül hal az asztalra

Egyre többször kerül hal az asztalra

Agrofórum Online

Az egészségtudatos táplálkozás, a célzott kampányok, valamint az étkezési hal áfájának jövő év januári csökkentése megteremti a lehetőségét annak, hogy a halfogyasztás tovább nőjön hazánkban – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Hortobágyi Halgazdaság Zrt-nél tett látogatása során.

Szeretnénk, ha a hazai, jó minőségű magyar halak minél szélesebb körben ismertek és kedveltek lennének – mondta a magyar agrártárca vezetője Közép-Európa legnagyobb tógazdaságának őszi lehalászásán, a Hortobágyon.

A haltermelők az őszi lehalászáskor szembesülnek az elmúlt három év munkájának eredményével, hiszen a lecsapolt halastavakból lehalászott halak sokszor a telepítést követően csak ekkor kerülnek „kézzelfogható közelségbe”.

Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy egyre többször kerül magyar hal a családok asztalára, hiszen egészséges, egyszersmind finom étel. A hazai haltermelés az utóbbi években növekvő tendenciát mutat. A karácsony közeledtével a Földművelésügyi Minisztérium arra is ösztönözni szeretné az embereket, hogy lehetőség szerint Magyarországon megtermelt halat fogyasszanak. A miniszter elmondta: ma már a technológiai előírások betartásával halastavakban nevelt halak húsminősége megközelíti, vagy meg is haladhatja vadon élő társaikét.

A halgazdaságok a téli időszakban értékesítik a legtöbb halat, éves árbevételük mintegy 65-70 százalékára ekkor tesznek szert.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hazai húsipar a fényt keresi az alagút végén

2024. március 22. 09:10

Éder Tamás a hazai húsipar helyzetéről március 6-án tartott előadásának legfontosabb tényeit és tanulságait foglaljuk össze.

Döbbenetes húsforrással kísérleteznek, ehhez azért gyomor kellene

2024. március 20. 11:10

A legfenntarthatóbban előállítható állati fehérjeforrás lehet egy új tanulmány szerint a pitonhús, amelynek íze a csirkééhez hasonlít.

Már tenyésztik a klímasemleges szarvasmarhát

2024. március 19. 15:10

A szarvasmarhákat a legnagyobb szén-dioxid-termelők között tartják számon. Argentína azonban nem a marhák leselejtezésében, hanem új tanúsítási rendszerben gondolkodik. A cél a klímasemleges szarvasmarha.

Komoly kihívás: 2,4 millióval kevesebb tehénnel kell majd több tejet előállítani az EU-ban

2024. március 16. 14:10

Európai uniós szinten 2035-ig több mint 2 millióval csökkenhet a tejelő tehénállomány, miközben az egy tehénre jutó tejhozamok növekedni fognak.

A Balatonra is kiterjedt a világ 31 tavát érintő egyedülálló kutatás

2020. június 11. 08:54

A világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában közölt tanulmány szerint a vízminőségben bekövetkezett változások jelentős hatással lehetnek a tavakon regisztrált halfogási adatok alakulására, ami kihat az adott régió gazdaságára és élelmiszerbiztonságára is.

Elektronikusan is beadhatók a halgazdálkodási szakterület kérelmei

2020. július 10. 10:17

Július 8-ától már elektronikusan is benyújthatják a halgazdálkodásban érintett szereplők a halgazdálkodási szakterülettel kapcsolatos kérelmeiket, bejelentéseiket a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül.

Közelebb hozzák a látogatókhoz a halászat ősi mesterségét 

2022. szeptember 8. 13:05

A kiállításban régi idők halászati eszközei, írásos és tárgyi emlékek, halászati módszerek és a vízi élővilág bemutatásával hozzuk közelebb a halászat ősi mesterségét a látogatókhoz.

Ha péntek, akkor halas recept: Harcsapörkölt

2019. március 29. 09:47

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.