Növényvédelem
Növényvédelem

Együtt teremtjük a jövőt

Együtt teremtjük a jövőt

Agrofórum Online

A fenti címadó szlogennel – amely a résztvevőknek átadott emlékérmén is szerepel – invitálta a DOW AgroSciences Hungary Kft. a szakembereket Szolnokra.

Június 13-án találkoztunk a DOW Szabadföldi Kutató Állomásának jubileumi rendezvényén. 30 éve, 1986-ban kezdte meg működését az Alföld szívében a kutatóállomás az agrárinnováció szolgálatában. Ezzel a DOW AgroSciences Hungary Kft. volt az első olyan vállalat – és egyébként azóta is az egyetlen – közép- és kelet-európai régióban, amelynek növényvédő szer fejlesztéssel foglalkozó szabadföldi kutatóállomása lett.

*

A rendezvényt Sándorfy András moderálta. Elsőként Szolnok város alpolgármesterét Szabó Istvánt kérte fel, hogy köszöntse a résztvevőket.

Az alpolgármester üdvözlő beszédében a tisztelet hangján beszélt arról, hogy mekkora tisztesség a város számára, hogy itt létesített egy világcég kutatóállomást, amellyel Szolnokot egycsapásra ismertté tették nemcsak a hazai szakemberek között, de a nemzetközi vonatkozásban is.

*

Vancsura József, a GOSZ elnöke a szervezet nevében köszöntötte a résztvevőket és Dr. Erdei Imre ügyvezető igazgató részére egy ólomkristály vázát adott át a Gabonatermesztők Országos Szövetségének vésetével nagyra becsülésük jeleként.

*

Holló László, a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Kormányhivatalának főosztályvezetője, a szomszédos Növényvédő Állomás egykori igazgatóhelyettese visszaemlékezett a hőskorra. Partnerei és segítői voltak a harminc évvel ezelőtt szinte a semmiből létesített DOW AgroSciences Hungary Kft. kísérleti telepének.

*

A résztvevők nagy figyelemmel hallgatták Bill Taylor európai kutatásvezető előadását, melynek során bemutatta a DOW AgroSciences Hungary Kft. szervezetét, eredményeit, a kutatási irányokat, a fejlesztések sokrétűségét és anyagi vonzatait, illetve a globalizáció újabb „termékét”, a világcégek fúzióját. (Erről bővebben majd az augusztusi lapszámunkban olvashatnak.)

*

Dr. Nagy Péter manager lényegében kiegészítette az előtte szólót néhány kutatási téma pontosításával. Kifejtette, hogy a DOW AgroSciences Hungary Kft. életében meghatározó tényező a folyamatos innováció, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy világszerte kilenc növényvédő szer kutatással foglalkozó telephelye van. Ezek közül ez az egyik legrégebben működő állomása a szolnoki.

A környező országok növényvédő szer forgalmazói is gyakran látogatják meg az állomást egy-egy új növényvédő szer piacra történő bevezetése előtt, információszerzés céljából. A szolnoki kutatóállomás a cég kedvelt helye az európai és a korai fejlesztési fázisban lévő molekuláink globális kísérleti tesztelésére.

*

Dr. Erdei Imre, a DOW AgroSciences Hungary Kft. ügyvezető igazgatója is visszaemlékezéssel kezdte előadását. Az állomás kezdetben 5 hektár földterülettel és 1 fejlesztő mérnökkel kezdte meg működését. Ebben az időben a gépeket és a szolgáltatásokat az akkor korszerűen felszerelt szomszédos Növényvédő Állomástól bérelték. Az idő múlásával az állomás tárgyi és személyi lehetőségei egyaránt bővültek, és napjainkban már 23 hektáron, 8 fős személyzettel folytatja tevékenységét szántóföldi, gyümölcs és zöldségnövényeken tesztelve a különböző növényvédőszereket a modern, a kísérleti munka minden fázishoz szükséges géppark, üvegházak és laboratórium segítségével.

A kutató állomáson folyó kísérleti munka diszciplinák szerinti megoszlása visszatükröződik a DOW AgroSciences Hungary Kft. növényvédő szer palettáján is. Továbbra is központi helyet foglal el a gyomirtó szerek fejlesztése, de a fejlesztőmérnökeik dolgoznak új hatásmechanizmusú, széles hatásspektrumú rovar- és gombaölő szerek vizsgálatán is.

A kutatóállomás olyan komoly szabadföldi kísérleti programokhoz csatlakozott, amelyek eredményeként számos, a DOW AgroSciences Hungary Kft. portfóliájában megtalálható növényvédő szer került már piacra (pl.: Mustang SE, Mustang Forte, stb.). Az állomás adottságait kihasználva célzottan olyan növényvédő szerek és növényvédelmi technológiákat is ki tudnak fejleszteni, amelyek a magyarországi körülményekhez a legjobban illeszkednek. Az évi kb. 17-18 000 parcellán elvégzett értékelések során olyan mennyiségű és minőségű információ keletkezik, ami biztosítja, hogy csak olyan termékek kerüljenek a termelők kezébe, amelyeket teljes biztonsággal, hatékonyan tudnak használni az adott kultúrnövényekben a címkén megtalálható károsítókkal szemben.

*

Utolsó előadóként az állomás vezetője, Perényi József ismertette az itt folyó munkát.

Az állomáson dolgozó, jól képzett és motivált szakemberek immár 30 éve szakmai háttérként működve segítik a kereskedelmi csapat és ezáltal a DOW AgroSciences Hungary Kft. minél sikeresebb tevékenységét is. Az utóbbi 2 évben a szolnoki állomáson megrendezett szántóföldi bemutatók szintén fontos elemei lettek a növényvédő szer fejlesztéseknek.

Az állomáson számos fontos gyomfaj természetes gyomflórája található meg. A kísérleti terület gyomflórája összetett, amely azt jelenti, hogy több gyomfaj is olyan darabszámban található meg, amelyen biztonsággal tudják a gyomirtószerek hatását értékelni.

Az állomás vetésszerkezetében megtalálhatók a legfontosabb szántóföldi növények, illetve 6000 m2 alma ültetvény is. Ezekben a kultúrákban kontrollált körülmények között végzik a fungicid kísérleteket, amelyeket segít a rendelkezésre álló automatizált öntözőrendszer és a laborháttér.

Az állomáson számos szántóföldi és kertészeti kultúrában végeztek/végeznek rovarölő szerekkel hatékonysági kísérleteket szabadföldön és üvegházban is.

*

A rendezvény szünetében felkértük Sándorfy Andrást, a DOW AgroSciences marketing vezetőjét egy rövid beszélgetésre. A tanácskozás szlogenje, jelmondata „Együtt teremtjük a jövőt”. Erről a jövőről, az lemúlt 30 évről és persze a jelenről is érdeklődtünk.

Sándorfy úr! Ha jól számoltam, nagyjából száz résztvevő fogadta el a meghívásukat. Kikkel kívántak találkozni?
Mi valóban együtt teremtjük a jövőt, immáron harminc éve. Olyan partneri kört hívtunk, akik a versenyképességük érdekében fontosnak tartják a Dow AgroSciences által fejlesztett és forgalmazott termékek használatát. Elsődlegesen tehát a termelőknek szólt a meghívásunk, illetve a szaktanácsadóinkat, kereskedőinket és természetesen az itt dolgozó egykori és jelenlegi munkatársainkat, akiknek áldozatos munkáját dicséri a kutatóállomás, és akik nélkül nem tudtuk volna ilyen igényesen megrendezni ezt a jubileumi rendezvényt sem.

Hallottuk az előadások során, hogy nemcsak innovatív, tájra adaptált technológiai kísérleteket végeztek, hanem alapkutatás jellegű fejlesztés is folyik. Hallhatnánk erről bővebben is?
Ahhoz, hogy egy új, hatékony molekulát találjanak a kutatók, ahhoz 160 ezer molekulát kell bevizsgálniuk. Miután találtak egy, a kitűzött célnak megfelelő jelöltet, leküldik a szolnoki kutatóállomásunkra, hogy annak gyakorlati alkalmazhatóságát, hatékonyságát, a dózis mértékét az itteni kutatók megvizsgálják.

Bill Taylor úr, a Dow AgroSciences az EMEA régió kutatóhálózatának vezetője előadása sorsán felvetített egy ábrát, amelyen az egyes cégek összeolvadását mutatta be, a hihetetlenül magas költséggel járó molekula kutatás finanszírozhatóságának okán.
A DOW-AgroSciencest nem fenyegeti ilyen veszély, hogy rákényszerül egy fúzióra?

Ez semmiképpen nem nevezhető veszélynek. Az új molekulákra szükség van, mert mind a Termelők, mind a gyártó és forgalmazó cégek versenyképességüket csak így tudják fenntartani, és csak így tudnak megfelelni azoknak a kihívásoknak, amelyek a jövőt megalapozzák. Egy-egy ilyen kutatás alaphangon 280 millió USD, amibe beleértendő minden költség, maga az engedélyeztetés is, amíg abból piacképes termék lesz.
Az alapkutatásba a társaságok – az invesztíció nagyságrendje miatt – kénytelenek tőkét bevonni, aminek számos formája lehetséges, például a részvénykibocsájtás, vagy adott esetben cégek összeolvadása. De hangsúlyozni szeretném, a cél, a lényeg, hogy új és hatékony molekulákat, termékeket fejlesszünk, és piacra helyezzünk.

Mit lehet tudni a fúzióról?
Most már mondhatjuk (ahogy több sajtócikkben is megjelent), hogy a DOW Chemical és DUPONT egyenlő felek egyesülésével egy új cég jön létre, majd három önálló társasággá válik szét (Agrár, Vegyipar, és Finomkémiai profillal). Ezek egyike lesz az új agrárcég, amelynek a jelenlegi Dow AgroSciences, a DUPONT lesznek a tagjai. Ez a cég kizárólag az agráriummal kapcsolatos kutatási, fejlesztési és kereskedelmi tevékenységeket látja majd el.

Ez mikorra várható, hogy realizálódik?
Bízunk benne, hogy mielőbb. A kutatás folyamatos, egyik cég részéről sincs semmiféle korlátozás. Várhatóan másfél éven belül során megvalósul.

Akkor ez vélhetően egy hatalmas, tőkeerős vállalat lesz. Várható, hogy a piaci részesedésüket is megnövelik, és a jelenlegi negyedik helyről feljebb lépnek egy-két lépcsőfokkal?
Ezek a reményeink, ezért dolgozunk, de a piac fogja eldönteni, hogy megvalósulnak-e a terveink.

Nem kerülhetem meg a kérdést, hogy az új struktúrában ennek a szolnoki telepnek biztosított a jövője?
Egyértelmű, hogy biztosított, hiszen az új cégnek is az jelenti a versenyelőnyt, hogy folyamatosan tud fejleszteni, ezért Szolnokról nem tudunk és nem is akarunk lemondani.

Sándorfy úr! Azt kívánjuk, hogy továbbra is a gazdákkal együtt termeljék azt az ígéretes jövőt, amelyet a beszélgetésünkben felvázolt.

*

A kutatóállomás kísérleti területének bejárását a résztvevők jelentős száma miatt három csoportra osztva oldották meg a szervezők, akik ezzel a rendezvénnyel jelesre vizsgáztak.

(Dr. Bódis László – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ne hagyjuk a megtermett repcét a földön!

2024. március 28. 16:10

Sealicittel természetes módon, „belülről” csökkenthető a pergési veszteség.

A lézer a levél alatt is elpusztítja a kártevőket, a növény károsítása nélkül

2024. március 27. 07:10

Az üvegházas kertészet egyik legnagyobb kihívása a kártevők elleni védekezés a növényre és a környezetre gyakorolt negatív következmények nélkül.

Új fermentáló üzemet épít növényvédő szerek gyártására a BASF

2024. március 25. 12:10

Kétszámjegyű millió euró nagyságrendű beruházásba fektet a BASF, a biológiai és biotechnológiai növényvédő szerek portfóliójának megerősítésére épül az új fermentáló üzem.

Használjunk T fákat a szántóföldi rágcsálóirtáshoz!

2024. március 21. 13:10

Bár az érdemi munkát nem a T fa végzi, az eszköz vegyszermentes és egyszerű. Használói, a ragadozó madarak pedig halálbiztosan ritkítják a rágcsálóállományt.

A varasodás elleni sikeres védekezés elemei

2023. március 22. 11:38

Az almának nincs még egy olyan kórokozója vagy kártevője, ami hasonló intenzitású védekezést kívánna, mint a ventúriás varasodás (Venturia inaequalis). A betegség elleni védekezés a növényvédelem gerincét képezi, annak éves költségéből 40-50%-ot tesz ki. A jól átgondolt, megtervezett védekezési program tehát kulcskérdés.

Inváziós kártevők: - A harlekinkatica

2018. november 24. 08:36

A harlekinkatica hazai megjelenése után rövid időn belül a leggyakoribb katicabogarunk lett. Annak ellenére, hogy mint ragadozó, jelentős hasznot hajt a kártevők szabályozásával, veszélyt jelent a Magyarországon őshonos rovarokra, így elterjedése természetvédelmi szempontból kifejezetten károsnak tekinthető.

Tűzelhalás elleni megelőző védekezés - Amiért érdemes az ERWIPHAGE PLUS-t választani

2018. április 16. 06:38

Hatásos és célirányos védekezés az almafélék tűzelhalása ellen - magyar világújdonsággal.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: ideje védekezeni a varasodás, monília és a tafrinás levélfodrosodás ellen is

2022. április 27. 14:58

A nedvesebb időjárás kedvez a kórokozók terjedésének, ezért fokozott növényvédelmi erőfeszítésekre lesz szükség.