Eltűnik a vadon növő szarvasgomba? Pályázattal termeszthető!

2017. november 20. 13:46

Eltűnhet természetes élőhelyéről a szarvasgomba, mondta a Magyar Nemzetnek Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnöke. Ez azt jelenti, hogy csak termesztőhelyekről érkező gomba lesz elérhető.

A közepes minőségű szarvasgomba is nagyon drága, kilójáért 200-300 eurót (60-90 ezer forintot) fizetnek, ezért az emberek kitúrják, ahogy csak bírják. Hivatalosabban a túlszedés áldozata lesz a gombafajta.

Az illegális gombagyűjtők fütyülnek arra, hogy két hét vagy egy év múlva nő-e még szarvasgomba azon a helyen, amit letarolnak. Illetve gyakran a kapáikkal nagyobb kárt okoznak, mint magával a lopással.

Az idei év egyébként különösen gyenge termést hozott az aszály miatt. A tavalyi 25-30 tonnás terméshez képest idén ennek nagyjából a harmadát tudták leszedni.

Az Agrofórum Online is írt arról, hogy kiemelkedően innovatív lehetőség a termőfölddel rendelkezők számára az, hogy százszázalékos támogatással telepíthetnek szarvasgombát termő erdőt.

A szarvasgomba-termesztés Magyarország területének harmadán lehetséges – az első, e céllal telepített erdők és ültetvények immár 10 éve teremnek, hektáronként 60–200 kg szarvasgombát. Az első és legfontosabb dolog a terület alkalmasságának megállapítása.

További részletek a pályázatról ebben a cikkünkben!

(Agrofórum Online – Index.hu – mno.hu)

Kulcsszavak: