Állattenyésztés
Állattenyésztés

Engedélyezte az országos főállatorvos a kéknyelv betegség elleni oltást

Engedélyezte az országos főállatorvos a kéknyelv betegség elleni oltást

Agrofórum Online

A NÉBIH a rovartani vizsgálatok eredményei alapján megállapította a kéknyelv betegség szempontjából a vektormentes időszak végét Magyarország egész területén.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a rovartani vizsgálatok eredményei alapján megállapította a kéknyelv betegség szempontjából a vektormentes időszak végét Magyarország egész területén.

A járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében az országos főállatorvos engedélyezte a kéknyelv betegség elleni vakcinázást.

Az eddigi tapasztalatok alapján a vektormentes időszak újbóli kezdete 2015. negyedik negyedévében valószínűsíthető. A törpeszúnyogok megjelenésével a betegség ismételt előfordulása és további terjedése várható. Erre való tekintettel az országos főállatorvos – bizonyos feltételek mellett – engedélyezte a kéknyelv betegség elleni vakcinázást. A vakcinázási stratégia egy kötelező és egy önkéntes részből áll.

Az esetleges új kitörések körüli 20 km sugarú körben a hatóság – állami költségen – kötelező jelleggel vakcinázni fog minden betegségre fogékony egészséges egyedet. A tavaly ősszel megállapított védő- és megfigyelési körzetekben pedig az állattartók önkéntes alapon vakcináztathatják állataikat. A betegségtől mentes területeken a vakcinázás továbbra is tilos!

A vektormentes időszak végével és a vakcinázás engedélyezésével az állatszállításra vonatkozó szabályok részben módosulnak.

Továbbtartásra védőkörzetből megfigyelési körzetbe vagy mentes területre, illetve megfigyelési körzetből mentes területre (Magyarországon belül vagy más Európai Uniós országba) csak olyan kérődző szállítható mely:
kéknyelv betegség elleni védőoltásban részesült, vagy
laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy már átvészelte a betegséget, vagy
szállítás előtt jóváhagyott vektormentes létesítményben tartózkodott.
Az azonnali vágásra történő szállítás, illetve azonos körzeten belüli szállítás esetén a feltételek változatlanok.
Harmadik országba irányuló szállításoknál továbbra is a fogadó ország követelményeinek megfelelően történhet a szállítás.
A korlátozás alatt álló területekről részletes információ, valamint a korlátozást elrendelő határozatok elérhetők a NÉBIH weboldalán.

Az állategészségügyi hatóság továbbra is kéri a szarvasmarhát, juhot vagy kecskét tartó gazdákat, hogy a kéknyelv betegség tüneteire fokozottan figyeljenek, és gyanú esetén haladéktalanul forduljanak állatorvoshoz.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megbukott a monokultúrás gazdálkodás

2024. április 15. 14:40

Kutatók öt kontinens 2655 gazdaságát elemezve bizonyították, hogy az ipari, monokultúrás gazdálkodásról való elmozdulással az ember és környezete is csak nyerhet.

ANImashExpo: az állattenyésztő ágazat vadonatúj szakkiállítása

2024. április 10. 08:10

Bővül a HUNGEXPO kínálata: 2024. december 5-7. között rendezik meg az ANImashEXPO-t. A kiállítás célja, hogy fórumot és önálló bemutatkozási lehetőséget teremtsen az állattenyésztés és -egészségügy területén működő szakembereknek, vállalkozásoknak.

Az emberek többet fertőzik az állatokat betegségekkel, mint fordítva

2024. április 9. 15:10

Több vírust adunk át a házi- és vadon élő állatoknak, mint amennyit elkapunk tőlük – derül ki a UCL kutatóinak új, nagyszabású vírusgenom-elemzéséből.

A szarvasmarhák tbc-oltása a tüneteket és a továbbfertőzés esélyét is csökkenti

2024. április 9. 10:10

A kutatás szerint a vakcinázás nemcsak a tuberkulózis súlyosságát enyhíti a fertőzött szarvasmarhák esetében, hanem a terjedését is 89%-kal mérsékli a tejelőállományokban.

Ingyenes állategészségügyi és járványvédelmi képzést indított a kamara

2019. március 18. 08:03

Az oktatók gyakorlati szakemberek közül kerülnek ki, praktizáló állatorvosok, nagy tapasztalattal rendelkező tenyésztők, járványvédelmi, állathigiéniai szakemberek.

Tőkeemelés is jöhet a Bayernél

2020. február 28. 09:34

A befektetők számára összességében csalódást okozott a gyorsjelentés, hiszen a cég árfolyama 4,3 százalékkal 66,91 euróra csökkent a frankfurti tőzsdén.

Már elektronikus úton is benyújtható az állategészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó jóváhagyási kérelem

2019. december 20. 10:33

2019. december 2. napjától a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül is benyújthatják a jóváhagyási kérelmeiket a jogszabályban meghatározott állategészségügyi szolgáltatást igénybe vevő vállalkozások.

Már a regionalizáció elve érvényesül a Japán baromfi piacon

2018. július 5. 11:22

A 2018. július 4-ével hatályba lépett megállapodás értelmében, egy jövőbeni madárinfluenza járvány kitörése esetén nem Magyarország egészéről, hanem csak a betegséggel érintett közigazgatási területekről korlátozzák a baromfi termékek Japán piacra történő szállítását.