Európának új, átfogó fehérjepolitikára van szüksége

2017. szeptember 23. 09:13

Magyarország zászlóvivője az Európai Unióban a GMO-mentes fehérje ellátást célzó kezdeményezéseknek és programoknak - mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár egyik szakmai konferenciáján.

Nagy István emlékeztetett arra, hogy a hazánkban bevezetett GMO-mentes jelölés tájékoztató és piacteremtő funkciót is jelent. A GMO-mentesként jelölt állati eredetű termék azt jelenti, hogy az adott állat GMO-mentes takarmányt fogyasztott. Növényi eredetű termékek esetében pedig a jelölés azt jelenti, hogy a termék nem tartalmaz GMO-t.

A GMO-mentes jelölés alapvetően lehetőséget, és nem kötelezettséget jelent az élelmiszer-előállítóknak - hangsúlyozta az államtitkár. A Földművelésügyi Minisztérium a napokban védjegyként is bejelentette a GMO-mentes jelölést, mely fokozott biztonságot jelent majd a fogyasztóknak és az előállítóknak egyaránt.

A kiváló minőségű, GMO-mentes fehérje arányának növelésére a szaktárca 2013-ban hirdetette meg a Nemzeti Fehérjeprogramot. A program egyik kiemelt területe a hazai GMO-mentes szója-előállítás és felhasználás növelése. Így a GMO-mentes jelölés a magyar fehérjestratégia megvalósításának is fontos elemévé válhat a jövőben – emelte ki Nagy István.

Az államtitkár aláhúzta, Európának új, átfogó fehérjepolitikára van szüksége a mezőgazdaságban és élelmiszergyártásban, amely a hazai forrásokat jobban kihasználja, és ellensúlyozza az élelmiszerekben és állati takarmányban felhasznált GMO- szójabab nagyfokú, tengerentúli importtól való függését.

(FM Sajtóiroda)

Témakör: