Agrárközélet
Agrárközélet

A fagykár mihamarabbi lejelentése szükséges a kárenyhítés érdekében

A fagykár mihamarabbi lejelentése szükséges a kárenyhítés érdekében

Agrofórum Online

A fagykár észlelésétől számított 15 napon belül be kell jelenteni azt a kárenyhítés érdekében.

A fagykár észlelésétől számított 15 napon belül be kell jelenteni azt a kárenyhítés érdekében – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke pénteken az M1 aktuális csatornán.

A gazdák jelzései szerint akár az idei gyümölcstermés fele is odaveszhetett a közelmúltban tapasztalt fagyok miatt – írta a Magyar Hírlap pénteki számában Csizmadia Györgyre, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökére hivatkozva.

Győrffy Balázs elmondta, a mihamarabbi regisztráció érdekében a kamara felszólította a falugazdákat, hogy a fagykár által érintetteket soron kívül engedjék egységes kérelmet benyújtani, mert csak így nyílik meg a kárbejelentő felület.

A gazdálkodási év végén megvizsgált káresetek után állapítják meg, milyen kár keletkezett, az üzemi veszteség eléri-e a kifizetéshez szükséges szintet. Az elnök megjegyezte, hogy a néhány éve működő kárenyhítési rendszer jól vizsgázik az elmúlt időszakban, folyamatosan ki tudja elégíteni a gazdálkodók igényeit.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Jó szilvatermés várható idén

2018. július 30. 08:41

Mennyiséget tekintve szép termés várható idén, ami azt jelenti, hogy a Magyarországon átlagnak számító 60-65 ezer tonna szilva, úgy néz ki, kényelmesen meglesz az idén.

Kifagyhattak a szamócatövek a tél folyamán?

2024. február 21. 04:36

Kerti szamócáim levelei fokozatosan halnak el, új leveleket még nem látok rajtuk, ki fognak hajtani, esetleg kifagyhattak?

Hogyan enyhíthetem a gyümölcsfáim virágainak fagykárosodását?

2022. április 8. 15:15

Az éjszakai fagyok a korán virágzó gyümölcsfajoknál szemmel látható elfagyást okoztak sok helyen az országban.

Már egy mínusz 2 fokos fagy is komoly károkat okozhat a gyümölcsösökben

2024. március 18. 13:10

Most kell szorítani a gyümölcsösökért, hiszen a héten fagyos légtömeg szivárog a Kárpát-medencébe, és fennáll a veszélye annak, hogy súlyos károkat szenvednek az ültetvényeink.