Fendt szántóföldi robot kukoricavetéshez

2017. október 11. 12:42

A MARS (Mobile Agricultural Robot Swarms = mobil mezőgazdasági robotflották) elnevezésű több éves kutatási projekt lezárása után az AGCO és a Fendt elhatározta, hogy a robotprojektet szériagyártásra alkalmas formára továbbfejleszti. Xaver terméknéven, a legújabb fejlesztési szintjén fog bemutatkozni a 2017. évi Agritechnicán.

 

A Xaver rendszer kicsi, csapatokban dolgozó robotokat takar, melyek egy felhő alapú megoldás segítségével megtervezik, felügyelik és dokumentálják a pontos kukoricavetést. Műholdas navigáció, és a felhőben történő adatmenedzsment segítségével a mag lehelyezési pozíciója és a vetési időpont minden egyes vetőmag esetében rögzíthető. A későbbi ápolási munkák, pl. a növényvédelem vagy a műtrágyázás precízen megvalósítható az egyes növényekre tervezve.

Egy robotflotta 6 -12 egységből áll, melyekkel a Fendt adatai szerint kereken 1 ha/óra területi teljesítmény érhető el. Minden robot folyamatosan kommunikál az intelligens vezérlőközponttal. Az adatpuffer és az állandó kommunikáció segítségével a hálózati lefedettségben előforduló kiesések rugalmasan áthidalhatók. Ha egy robot kiesik, akkor a megmaradt robotokat a központ átirányítja, és átveszik a maradék munkát.

Az adott területre vonatkozó tervezéseket, pl. a sor- és tőtávolság kialakítását egy applikáció végzi. Algoritmus tervezi a robotok munkáját a megadott paraméterek segítségével, és kiszámítja az optimális útvonalat, valamint a szükséges munkaidőt. A szoftverfrissítések és a távdiagnosztika vezeték nélkül és a termőhelytől függetlenül végezhető el.

Az elektromos hajtás (kb. 400 W), az alacsony tömeg (kb. 50 kg) és az autonóm üzemelés miatt a vetés a hét minden napján, a nap 24 órájában folyhat, hiszen gyakorlatilag nincs zajkibocsátás. Ez növeli a rendszer termelékenységét és rugalmasságát. Ráadásul a robotoknak a Fendt adatai szerint 70 százalékkal kevesebb energiára van szükségük ugyanannak a munkának az elvégzéséhez. Sem gáz-, sem pedig motorolaj nem szükséges a működéshez, a munkát emisszió nélkül végzik. A talajnyomás szinte elhanyagolható (kb. 200 g / cm2). Mivel minden robotot más és más vetőmaggal lehet megtölteni, egy táblán belül különböző fajtákat is lehet termeszteni.

A rendszer a Fendt szerint elsősorban az igényesen strukturált területeken és üzemekben szolgáltatók számára lehet érdekes, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a precíziós gazdálkodásra. Számos komoly érdeklődés van már a robotokra Németországból, Ausztráliából, Nagy-Britanniából, Svájcból, Hollandiából és Afrikából.

(Agrofórum Online)

Témakör: