Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Figyelem! Amerikai kukoricabogár inváziót észlelt a növényorvosi kamara

Figyelem! Amerikai kukoricabogár inváziót észlelt a növényorvosi kamara

Agrofórum Online

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésében működő előrejelző hálózat a főbb kukoricatermesztő körzetekben erőteljes amerikai kukoricabogár-inváziót észlelt. Ennek érdekében tesszük közzé az alábbi védekezési felhívást.

Aki kukoricatermesztéssel foglalkozik, tudja, hogy a kukoricabogár ellen hosszútávon kizárólag akkor lehet hatékonyan védekezni, ha minden rendelkezésre álló védekezési lehetőséget kihasználunk. A legfontosabb védekezési lehetőségek: vetésváltás alkalmazása, talajfertőtlenítők használata, kártevő rajzásának nyomon követése, szükséghelyzeti engedéllyel rovarölő csávázószerek alkalmazása, illetve vegetációban a kukoricabogár imágóinak gyérítése.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kártevő rajzásának megfékezésére az egyedi, elszigetelt védekezés nem elegendő! A fent felsorolt védekezési módokat csak összefogással, nagy, egybefüggő területen elvégzett kezelésekkel alkalmazhatjuk eredményesen. Megfelelő védekezés hiányában évről évre egyre súlyosabb gazdasági károkkal számolhatunk a kukoricatáblákon. A gazdák és a növényvédelmi szakemberek kistérségi összefogásával, illetve a táblaszintű védekezés alkalmazásával azonban kellő eredményeket érhetünk el a kukoricabogárral szemben.

A kártevő minél hatékonyabb visszaszorítása érdekében folyamatosan figyeljék a kukoricatábláikat, konzultáljanak termelőtársaikkal, a legmegfelelőbb védekezési technológia kiválasztásához pedig keressék növényvédősüket!

(NMNK, NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Erősen fertőzhet az almafa-lisztharmat – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. március 27. 15:10

Március utolsó hetének időjárására a nagyfokú változékonyság a jellemző. Az ilyenkor megszokottnál még mindig melegebb az átlaghőmérséklet, de éjszakánként gyakran csökkent a hőmérséklet fagypont közelébe. A számára kedvező időjárás miatt erősen fertőzhet az almafa-lisztharmat.

Meggondolandó a talajfertőtlenítés – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. március 26. 17:10

Március utolsó hetére a változékony időjárás nyomta rá bélyegét. A nappali hőmérséklet még most is átlag feletti volt, de éjszakánként gyakran fagyközeli értékeket mérhettünk.

Kísérjük figyelemmel a kártevők rajzását – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. március 21. 07:10

A gyümölcsészek ezekben a napokban aggódva figyelik a reggeli hőmérsékleti adatokat, lesz-e fagy, és mekkora kárt okozhat. A már elvirágzott és éppen most virágzó mandula és kajszi ültetvényekben jogos a félelem.

Erősödhet a gabona-lisztharmat terjedése – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. március 19. 16:10

Március 19-én hajnalra fagyos reggelre ébredtünk, és ez így várható néhány napig, de ez a lehűlés nem befolyásolja a szántóföldi tevékenységet, azonban a virágzásban levő gyümölcsfák idei termése veszélyben van.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Új biológiai növényvédő szerek a Kwizda Garden palettáján

2023. május 10. 06:34

Mikrobiológiai készítményekkel a tisztább talajért, az egészségesebb növényekért és az egészségesebb környezetért.

„Ne menj a növények közé, mert lisztharmatos leszel”

2023. június 10. 08:40

Egy termesztőkből álló csoport lépett be egy olyan részlegbe, ahol uborkakísérlet folyt, amely során a növények telis-tele voltak lisztharmattal.

Környezetkímélő növényvédőszerekről tartottak konferenciát

2018. október 18. 07:49

Az élelmiszerbiztonság terén egyre nagyobb a felelősségünk, szeretnénk, ha mindenki biztonságos élelmiszereket fogyaszthatna.