Növénytermesztés
Növénytermesztés

Folyamatos tanulás nélkül nincs eredményes gabonatermesztés

Folyamatos tanulás nélkül nincs eredményes gabonatermesztés

Agrofórum Online

Január 18-án Debrecenben folytatódik a Magro.hu által szervezett II. KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozat. Idén is a két fő gabonafélénk teljes termesztési ciklusának bemutatása a cél, az újdonságokra és a friss tudásra koncentrálva.

Az átlaghőmérséklet folyamatosan emelkedik Magyarországon és növekszik az aszályos napok száma. Részben ennek is köszönhetően évről-évre új kár- és kórokozók jelennek meg a táblákban. A növényvédő szer gyártók erre mindig új készítményekkel reagálnak, de a tudományos fejlesztések és újdonságok megjelennek a tápanyag-utánpótlásban, a vetőmagok nemesítésében, illetve a gépparkban is. Mindezeket figyelembe véve, hogyan lehetne mindent ugyanúgy csinálni, mint korábban? Változtatni kell.

Pontosan ezért kerül sor minden évben az eseményre. Rengeteg friss tudás halmozódik fel a szakemberekben, amit szívesen adnak át az erre nyitott gazdálkodóknak. Mert muszáj folyamatosan fejlődni, hiszen ezt teszik a környező országokban dolgozó versenytársak is. Ráadásul ők a hazai termesztőknél hatékonyabban és/vagy olcsóbban termelnek, így nagyon fel van adva a lecke.

A kesztyűt úgy lehet felvenni, ha gazdálkodók teljesen tisztában vannak a lehetőségeikkel, birtokában vannak a modern szakmai tudásnak és ezek alapján tudatos döntéseket hoznak a munkájuk során.

A Magro.hu rendezvénye a Debreceni Egyetemen 2018. január 18-án ebben segít. 16 kiváló szakmai előadó ismerteti a kukoricával és búzával kapcsolatos legújabb termesztés- technológiai tudnivalókat, a talajelőkészítéstől a betakarításig a precíziós gazdálkodás szemszögéből is bemutatva. Ezen kívül a nap végén számos nyereményt (input anyagokat és tárgyi nyereményeket) is kisorsolnak, több százezer forint értékben.

Mert a jövőben eredményesen csak az tud termeszteni, aki folyamatosan képzi magát.

A II. KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozat dátuma és helyszíne

  1. január 18., házigazda: Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar

PROGRAM:

8:15-9:20        Regisztráció

9:20-9:40        Az eseményt megnyitja: Bóné Tímea – főszervező, alapító, Magro.hu mezőgazdasági piactér, Dr. Komlósi István – házigazda, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja, valamint Kotormán István, a Swedsteel-Metechno Kft. fejlesztési vezetője, egyben a debreceni esemény főtámogatója.

9:40-10:00      A magyar kukoricatermesztés eredményei európai összehasonlításban – Prof. Dr. Nagy János (Széchenyi díjas egyetemi tanár, Debreceni Egyetem)

10:00-10:20    Mi történik akkor, ha a hőség és a szárazság szinte minden szezonban előfordul? – Pintér János (termékmenedzser, KWS Magyarország Kft.)

10:20-10:40    A növénytermesztés eredményességének növelése a genetika és az informatika segítségével – Mórocz Péter (termékfejlesztési vezető, Limagrain CE SE Magyarországi Fióktelepe)

10:40-11:00    Őszi búza és kukorica Genezis technológiája és eredményessége – Goda László (vezető szaktanácsadó, Nitrogénművek Zrt.)

11:00-11:20    Alternatív tápanyag-utánpótlás szélsőséges időjárási körülmények között – Imreh Gergő (marketing és szakmai vezető, Natur Agro Hungária Kft.)

11:20-11:40    Kávészünet    

11:40-12:00    Műholdfelvételen alapuló állományfelmérés és precíziós nitrogén-kijuttatás – Somogyi Bálint (agrárszakértő, Axereal Hungary Kft.)

12:00-12:20    A nitrogén tápanyag-utánpótlás múltja, jelene és jövője – Garzó Galatea (kereskedelmi igazgató, Polgári Agrokémia Kft.)

12:20-12:40    Egyedi problémákra egyedi megoldások a Belchim-től – Németh Tamás (szakmai vezető, Belchim Crop Protection Hungary Kft.)

12:40-13:00    Gabonaértékesítések optimális időzítése, azaz hogyan győzzük le a piacot – Németh István (ügyvezető, Magro.hu mezőgazdasági piactér)

13:00-13:30    Ebédszünet és kapcsolatépítés

13:30-13:50    Hogyan válik pénzügyi haszonná az információ? – Hollósi Dávid (Takarék Agrár Igazgató, Takarék Csoport)

13:50–14:10    Miért válasszunk acél könnyűszerkezetet a biztonságos terménytároláshoz? – Kotormán István (műszaki és fejlesztési vezető, Swedsteel-Metecno Kft.)

14:10-14:30    A szántóföldi kultivátorokra alapozott talajművelés lehetőségei és korlátai – Dr. Kalmár Tibor (ügyvezető, Väderstad Kft.)

14:30-14:50    A csúcstechnika szerepe és alkalmazásának előnyei a szántóföldi növénytermesztésben – Dr. Mesterházi Péter Ákos (precíziós gazdálkodási csoportvezető, Axiál Kft.)

14:50-15:10    Kávészünet

15.10 – 15:30  Riela – anyagmozgatás, szárítás és tisztítás egy kézből – Nagy Miklós (ügyvezető, Szegána Kft.)

15:30-15:50    Az öntözés, mint fejlesztési irány, agronómiai, gazdasági és üzemeltetési kérdések áttekintése – Váradi Balázs (öntözési üzletágvezető, Magtár Kft.)

15:50-16:10    3D talajnedvesség monitoring-rendszer fejlesztése a víztakarékos agrotechnika és a termésbiztonság fokozása érdekében – Tóth Zoltán (ügyvezető igazgató, Elcom Kft.)

16:10-16:30    Magro.hu Nyereménysorsolás, a nyeremények átadása, fotózkodás

16:30-             Kötetlen beszélgetés az előadókkal és a gazdákkal

*A programváltozás jogát a szervező fenntartja magának
Szervező: Magro.hu mezőgazdasági piactér

További információ és jelentkezés: https://www.magro.hu/konferencia

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dél-Ukrajna titkos kertje: üvegházi csoda csemegekukoricával!

2024. március 28. 10:10

Ukrajna déli részén a termelők azon fáradoznak, hogy újabb „csodát” hozzanak létre, munkájuknak köszönhetően a csemegekukorica életre kelt az üvegházak melegében, és ha minden jól megy, hamarosan megjelenik az asztalokon is.

RAPOOL: a repce a hivatásunk, már 50 éve

2024. március 27. 10:10

A bólyi RAPOOL Repce Akadémia nyitotta meg a jubileumi esztendőt, amikor a vállalat azt ünnepli, hogy immár öt évtizede látja el a termelőket kiemelkedő minőségű repcehibridekkel.

Nemcsak hálóval vagy fóliával lehet már bálát kötözni, csomagolni

2024. március 26. 10:10

A neccháló és a takarófólia egyfajta „keverékét” alkotta meg egy izraeli cég, forradalmasítva a bálák kötözését, csomagolását.

Mindenki nyer vele: napenergiával működtetik az öntözést Dél-Afrikában

2024. március 24. 12:10

A dél-afrikai gyümölcsösökben sok helyen már inkább napenergiával működtetik az öntözőrendszereket ahelyett, hogy az országban bizonytalan energiahálózatra hagyatkoznának.

Októberben rendezik meg a 22. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumot

2017. augusztus 10. 09:03

2017. október 18-án és 19-én a Debreceni Akadémiai Bizottság Székházában lesz a 22. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum.

Egész napos konferencia lesz az ökológiai gazdálkodás hazai helyzetéről

2016. december 20. 18:37

A délutáni programban öt különálló szekcióülés is lesz többek között méhészet, kertészet, szőlészet és szántóföldi növénytermesztés témakörben.

A gabonatermesztés olyan, mint a foci…

2016. november 8. 20:47

A Kukorica és Búza Konferenciasorozaton a két növény teljes termesztési ciklusát fogják bemutatni szakértők segítségével.

Háromnapos agrárkonferenciát rendeznek augusztusban Székelykeresztúron

2016. június 28. 17:11

A háromnapos programon 70 Kárpát-medencei gazda, mezőgazdasági tanulmányait folytató, már befejező, vagy a mezőgazdaság iránt érdeklődő fiatal vesz részt.