Agrárközélet
Agrárközélet

Folytatódik az agrár ösztöndíj program

Folytatódik az agrár ösztöndíj program

Agrofórum Online

A Földművelésügyi Minisztérium magyarországi agrár ösztöndíjprogrammal támogatja a jövőben is a világ fejlődő országainak tehetséges diákjait.

A Földművelésügyi Minisztérium magyarországi agrár ösztöndíjprogrammal támogatja a jövőben is a világ fejlődő országainak tehetséges diákjait.

2016. október 27-28. között korábbi magyar kormányösztöndíjas külföldi hallgatók „Alumni” (Öregdiák) találkoztak Budapesten. A magyar kormány  által szervezett rendezvényen olyan, Magyarországon diplomázott hallgatók vettek részt, akik tanulmányaik elvégzése után visszatértek hazájukba, és ott kamatoztatták megszerzett tudásukat.

Az eseményre mintegy százötven egykori hallgató kapott meghívást, akik közül sokan hazájuk politikai, üzleti és tudományos életében is kiemelkedő szerepet játszanak. A velük való újbóli kapcsolatfelvétel kiváló lehetőséget teremthet a magyar kormány által befektetett szellemi és anyagi erőforrások hasznosítására, megtérülésére.

A Földművelésügyi Minisztérium által gondozott FM-FAO ösztöndíjprogram hallgatói közül többen részt vettek a rendezvény agrárszekciójában. Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára bemutatta a Földművelésügyi Minisztérium által szponzorált ösztöndíjas programot, amely az ENSZ legnagyobb szakosított szervezetével – az élelmezési és mezőgazdasági kérdésekkel foglalkozó FAO-val – megkötött megállapodás alapján működik. A program indulása óta több mint 190 hallgató végezte el sikeresen tanulmányait és visszatért hazájába. A beiskolázottak összesített létszáma napjainkra elérte a 250-et. Az ösztöndíjasok a világ minden égtájáról, jellemzően olyan élelmiszerhiánnyal küszködő országokból érkeztek, ahol a lakosság ellátásában a fiatal generációra kiemelt szerep hárul, és ahol a szegénység elleni küzdelemben a tudásalapú termelésnek döntő szerepe van.

A Földművelésügyi Minisztérium 2015 szeptemberében FM-FAO Alumni Klubot hozott létre, a volt ösztöndíjasokkal való együttműködés érdekében. Tóth Katalin hangsúlyozta, hogy az ösztöndíjasok által teremtett kapcsolatok több szempontból is fontosak, azok előnnyel járnak nemcsak a képzett hallgatók életpályája, hanem Magyarország és a partnerországok részére is. A helyettes államtitkár reményét fejezte ki, hogy a hazájukba visszatért hallgatók országaik „nagykövetei” lesznek, és számítani lehet rájuk nemzetközi kapcsolataink építésében. A földművelésügyi tárca elkötelezett az ösztöndíjas program folytatása iránt.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Növekednek az élelmiszerárak emelkedése miatti globális félelmek

2021. február 7. 06:37

A Világbank decemberben közölte, hogy az élelmiszerárak növekedése az alacsonyabb jövedelmekkel együtt súlyosbította az élelmiszerellátási helyzetet.

Az élelmiszerek világpiaci árai tízéves csúcson maradtak

2021. december 4. 06:38

Az Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Szervezet élelmiszerár-indexe, amely a világ legnagyobb forgalmú élelmiszertermékeinek nemzetközi árait követi nyomon, a múlt hónapban 134,4 pontot ért el, szemben az októberi felülvizsgált 132,8 pontjával.

Decemberben csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai

2023. január 7. 15:04

Az index decemberi csökkenését a növényi olajok nemzetközi árának esése, valamint a gabona- és húsárak mérséklődése okozta.

Lengyelország a világ hatodik legnagyobb áfonyatermelője

2021. január 29. 06:15

Az Egyesült Államok 309 ezer tonnás áfonyaterméssel világelső. Kanada 176 ezer tonnás adata a második helyre volt elegendő.