Növényvédelem
Növényvédelem

Fordulat az őszi káposztarepce gyomirtásában

Fordulat az őszi káposztarepce gyomirtásában

Agrofórum Online

Magyarországon a repce a 4. legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk.

Magyarországon a repce a 4. legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk. Jól és magas áron eladható korai értékesíthetősége révén jelentősen hozzájárul az adott gazdaság likviditásához és jövedelmezőségéhez. Ugyanakkor a nagy szántóföldi kultúrák közül a legnagyobb ráfordítással termeszthető nyereségesen. A vegetációs időszaka igen hosszú (10-11 hónap) ez alatt folyamatos jelenlétet, nagy szakértelmet, hozzáértést igényel.

Az elmúlt 10-15 évben a repce termesztéstechnológiája több lényegi ponton is érdemben változott. Az extenzív termesztést felváltotta egy igen intenzív technológia. Ennek köszönhetően folyamatosan nő a termésátlag és az évjáratok negatív hatásai is mérséklődtek.

Az elmúlt évek vizsgálati bebizonyították, hogy az őszi káposztarepce maximális terméspotenciáljának kiaknázásához az őszi időszak megfelelő menedzselése elengedhetetlen. Az ősz folyamán biztosítanunk kell a repce folyamatos, zavartalan fejlődését, úgy hogy közben a túlfejlődést elkerüljük.

Az intenzív technológiában a fajtarepcék termesztése gyakorlatilag megszűnt, helyüket a hibridek vették át. Ennek következtében az optimális vetésidő előbbre: augusztus vége – szeptember legelejére tevődött (a repce nem őszi vetésű növény). Alacsonyabb tőszámmal (200-250 ezer termőtő/ha) termesztjük, valamint a sűrűsoros vetések háttérbe szorulnak és helyettük, mellettük egyre terjednek a 38-45-50-76 cm (strip-till) sortávolságú technológiák.

A fent említett változások a repce gyomnövényeire is kedvező hatással vannak. Ebben a helyzetben a repce gyomirtása egy átgondolt, összetett feladat, ami már az előveteménynél kezdődik.

Az elővetemény (általában kalászos) gyomirtására ne használjunk a repcére esetleg káros utóhatással rendelkező készítményt. Sajnos nem sok ilyen van.

Tarlóhántás után a tarlóápolást vegyszeresen glifozáttal végezzük el. A tarlón történő gyomirtás még mindig a legolcsóbb és leghatékonyabb eljárás, különösen csapadékos nyáron (az idei ilyen) az árvakelés és az évelő gyomok ellen is.

A kép előterében kezeletlen repceállomány, háttérben a gyomirtott állomány: Salsa* 20 g + Ikarus** 0,3 l/ha + Trend* 0,1%,  Debrecen-Látókép, 2016. június 22.

A repce a vetés utáni 1-2 hónapban gyakorlatilag nem rendelkezik gyomelnyomó képességgel. A fordulópont 4-6 leveles állapotban (inkább 4) következik be, a gyomos 4 leveles repce már jelentős termésveszteséget szenved el. A korai gyomosodás kihat az egész vegetációra. Így a legfontosabb feladat a gyomkonkurencia minél korábbi kiiktatása.

Erre leghatékonyabbak a korai posztemergens technológiák, a repce 2-4 leveles állapotában a gyomok kelő–2-4 leveles fenológiájáig elvégzett kezelések.

Erre a feladatra kínál megoldást a KITE új repcegyomirtási csomagja, a Salsa* 75 DF + Ikarus**. A két készítmény nemcsak kiegészíti egymást, hanem szinergistaként viselkednek. A szinergizmus legmarkánsabban a pásztortáska (Capsella bursa-pastoris) és a tyúkhúr (Stellaria media) esetében nyilvánul meg.

A csomag tartalma (10 ha):
• Ikarus** 3 liter
• Salsa* 200 g
• Trend* 2 liter

Ikarus** (40 g/l aminopiralid, 80 g/l pikloram, 240 g/l klopiralid)

Az Ikarus** jól használható az őszi káposztarepce 2-4 leveles állapotában a korai gyomosodás kikapcsolására (1. ábra), amikor a gyomnövények tömegesen a kultúrnövénnyel együtt kelnek. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles, a ragadós galaj (Galium aparine) 1-3 levélörvös állapotában, míg a mezei acat (Cirsium arvense) tőlevélrózsás állapotában a legérzékenyebb a készítményre.

Salsa* 75 DF (750 g/kg etametszulfuron metil)

A Salsa* olyan posztemergens herbicid, mely kiváló hatékonyságú a kétszikű gyomnövények (2. ábra), köztük a nehezen irtható fajok ellen is, pl. a serbforrasztó zsombor (Descuraina sophia), vadrepce (Sinapis arvensis), mezei tarsóka (Thlaspi arvense). Továbbá kiváló szelektivitással rendelkezik, ezáltal nem kell tartanunk az esetleges fitotoxicitástól, valamint alacsony dózisával kevésbé terheli a környezetet.

A KITE által javasolt növényvédelmi technológia

A csomagot a repce 2-4 leveles fenológiai állapotától lehet kijuttatni. A kijuttatás időzítésében a gyomok fejlettsége a meghatározó, mivel a csomag egyáltalán nem fitotoxikus. A megfelelő hatékonyság érdekében legalább 10 °C szükséges.

A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles állapotban a legérzékenyebbek a készítményre. Amennyiben a gyomok fejlettsége (sebforrasztó zsombor, pásztortáska) meghaladta ezt a fenológiai állapotot, érdemes a Salsa* dózisát 20 g/ha-ról 25 g/ha emelni (3. ábra).

A magról kelő egyszikű gyomok (beleértve az árvakelésű gabonát is) ellen szükséges a repcét szuperszelektív egyszikűirtóval kezelni.

Gyomirtáson túl az ősz folyamán figyelmet kell fordítani a kártevőkre (repcedarázs álhernyója, különböző bolhafajok), és időben (4-8 levél) végezzük el a regulátoros kezeléseket, különös figyelmet fordítva az egyes vegyszerek keverhetőségére.

Az így menedzselt repce ősz végére homogén zárt állományt alkot, a gyökérnyak átmérője eléri vagy meghaladja az 1 cm-t, a gyökérzet legalább 30 cm mélységig lehatol. A csúcsrügyek viszont maximum 2-2,5 cm vannak a talajfelszíntől. Amennyiben ezt elértük, akkor megtettünk mindent az ősz folyamán annak érdekében, hogy aratáskor 5 t/ha-os adatokat lássunk a hozamtérképeken.

Hadászi László
fejlesztési és szaktanácsadási igazgató, KITE Zrt.

*A Salsa és Trend a DuPont márkaneve
**Az Ikarus a Dow AgroSciences márkaneve

A növényvédő szerek felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A lézer a levél alatt is elpusztítja a kártevőket, a növény károsítása nélkül

2024. március 27. 07:10

Az üvegházas kertészet egyik legnagyobb kihívása a kártevők elleni védekezés a növényre és a környezetre gyakorolt negatív következmények nélkül.

Új fermentáló üzemet épít növényvédő szerek gyártására a BASF

2024. március 25. 12:10

Kétszámjegyű millió euró nagyságrendű beruházásba fektet a BASF, a biológiai és biotechnológiai növényvédő szerek portfóliójának megerősítésére épül az új fermentáló üzem.

Használjunk T fákat a szántóföldi rágcsálóirtáshoz!

2024. március 21. 13:10

Bár az érdemi munkát nem a T fa végzi, az eszköz vegyszermentes és egyszerű. Használói, a ragadozó madarak pedig halálbiztosan ritkítják a rágcsálóállományt.

Új öntözőrendszer segíti a Corteva kutatóit Szegeden a növényvédő szerek tesztelésében

2024. március 21. 06:40

A Corteva 140 millió forintot fektetett kutatási célra szolgáló öntözőrendszer kiépítésébe Magyarországon, és a vállalat meg is kapta a vízjogi üzemeltetési engedélyt a szegedi kutató-fejlesztő állomásán.

A 9,5 millió dolláros támogatásból finanszírozott kutatás tovább erősíti az ausztrál termények jó hírét

2023. május 22. 11:31

A minőségi termékek előállításáról ismert Ausztrália jó híre még erősebbé válhat, hiszen 9,5 millió dolláros támogatást kapott a kártevők és betegségek elleni kockázatkezelésre irányuló, biztonságos kereskedelmet szolgáló intézkedésekre.

Kevesebb hatóanyag, új károsítók – a gyümölcsösök növényvédelmének időszerű kérdései

2019. március 28. 10:16

Hogyan lehet jó eredményeket elérni a gyümölcstermesztésben akkor, amikor a növényvédelem lehetőségei csökkennek, a kertészeti kultúrák növényvédelme egyre nehezebbé válik?

A gesztenye krifonektriás kéregkárosodása és az ellene való védekezés lehetőségei

2019. március 22. 06:47

A Cryphonectria parasitica gombát az USA-ban először 1904-ben írták le. Európába valószínűleg amerikai közvetítéssel került be, a járványszerű pusztítás Észak-Olaszországból indult.

A felszívódó Sergomil-L 60 rézpótló szerepe és jelentősége a növények tápanyag-gazdálkodásában, előnyös mellékhatásokkal

2018. április 20. 06:57

A réz mikroelem esszenciális élettani hatását főleg nagy tömegével, és komplexképző hajlamával lehet magyarázni.