Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

FruitVeB: jelentős jégkár Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén

FruitVeB: jelentős jégkár Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén

Agrofórum Online

A körzetben 280-300 hektár uborkát termesztenek, a terület 25 százaléka szinte teljes mértékben, 100 százalékosan károsodott.

Jelentős a jégkár Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén a csengeri és a fehérgyarmati járásban – mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI-nek pénteken.

Ledó Ferenc közölte: a körzetben 280-300 hektár uborkát termesztenek, a terület 25 százaléka szinte teljes mértékben, 100 százalékosan károsodott. A szakértők szerint az ültetvény 75 százaléka esetleg kiheverheti a jég pusztítását, de jelentős terméskiesés várható. A FruitVeB elnöke emlékeztetett: a konzervuborkát 95 százalékban kisüzemekben, családi kertekben, valamint az önkormányzatok által működtetett közmunkaprogram keretében termelik. Emiatt jelentős szociális gondokat is okozhat a jégverés, mivel ez munka- és jövedelem-kieséssel jár az uborkatermelőknél – mondta.

A két járásban mintegy 4000 hektár gyümölcsös van, ebből mintegy 2800 hektár az alma, 500 hektár a meggy, 300 hektár a szilva, 200 hektár pedig egyéb gyümölcsfajokkal betelepített ültetvény. Az ültetvények mintegy 70 százalékát érintette a jégkár. A kár mértéke 30-100 százalékos. Ahol a hajtásokat, a rügyeket is elverte a jég – ez az ültetvények mintegy 20 százalékára igaz – ott már a következő évi termés is kérdésessé vált – mondta Ledó Ferenc. Hozzátette: ha az almát nem verte le a fáról a jég, az még léalmának eladható. Ez jelentős árbevétel-kiesés a gazdálkodóknak, mivel a léalma ára kilogrammonként 15-20 forint, míg az étkezésié 70-100 forint között mozog. A FruitVeB elnöke megjegyezte: a terület egy részét tavaly pünkösdkor is hasonló kár érte. Most a jégverés június 21-én reggel és délelőtt pusztított a térségben.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a legutóbbi jégverés után a gazdák csaknem ezer hektárnyi kárt jelentettek Békés és Csongrád megyéből, ami a gabonatáblákon keletkezett. Békésben 700, Csongrádban 210 hektáron tarolt a jég. A területek nagysága még nőhet, mivel még 10 napjuk van a bejelentésre a gazdálkodóknak, de a GOSZ elnöke szerint ez nem lehet több a már bejelentett terület 50 százalékánál. Így az 1,6 millió hektár gabonához képest a jégkár 1000-1200 hektár körül mozog majd.

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta: ismeretei szerint a keddi jégverés 47 települést érintett, de a legnagyobb károkat a csengeri és fehérgyarmati térség szenvedte el, igaz, más járásokban is súlyos károk keletkeztek. A károk felmérése most folyik – tette hozzá. Közölte: a múlt évben mintegy 72 ezren kötelezően voltak tagjai a kárenyhítési rendszernek, míg mintegy 8 ezren önkéntesen váltak taggá. A tagok mostani számáról még nincs adat, mivel nem készült el az összesítés, de a helyettes államtitkár bízik benne, hogy az idén nő a kárenyhítési rendszer tagjainak száma.

Jelezte: a kárenyhítési rendszer csak a tagoknak nyújt segítséget, de a lehetőség lesz arra – a tavalyihoz hasonló konstrukcióban -, hogy a kárt szenvedett gazdálkodók 100 százalékban, kamat- és költségmentes hitelhez jussanak. Így könnyebben finanszírozhatják a termelést – mondta.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A cékla csökkenti a magas vérnyomást – igyuk préselve!

2024. március 27. 14:10

A legfrissebb kutatások szerint már napi egy csésze céklalé fogyasztása is jelentősen csökkentheti a magas vérnyomást – épp ugyanannyira, mint az e célra felírt gyógyszerek.

Elég egy innovatív öntapadós matrica a gyümölcsök és zöldségek frissességének megőrzéséhez

2024. március 26. 14:10

Az innovatív öntapadós matrica forradalmi megoldást kínál a gyümölcsök és zöldségek hosszabb frissességéért, prebiotikus összetevőjének köszönhetően pedig hatékonyan késlelteti a káros baktériumok elszaporodását.

Darabja 700 forint: ezt tudja a világ legdrágább epre

2024. március 26. 07:10

Az „Omakase Berry” névre hallgató eper elképesztő árakkal és páratlan ízélménnyel hódítja meg a világot.

A hűtőszekrény használata csökkenti a leveles zöldségek E. coli-fertőzöttségét

2024. március 23. 14:10

A legújabb kutatások szerint a hűtés kulcsfontosságú tényező a leveles zöldségek E. coli-fertőzöttségének csökkentése érdekében.

Milyen zöldségeket vethetünk a nyár közepén?

2020. július 13. 06:59

Lehetséges a nyár közepén még valamely zöldségfajok vetése? Több hely felszabadult már kertemben, melyet szeretnék megfelelőn hasznosítani.

Természetes bevonatok segíthetnek az élelmiszer-pazarlás csökkentésében

2021. május 16. 04:38

A termékvédelem egyik módszere olyan bevonatok alkalmazása, amelyek hosszabb távon megakadályozzák a vízveszteséget, és lassítják a betakarítást követő bomlási folyamatokat, így meghosszabbítják a termékek eltarthatóságát.

Utópia vagy realitás? - Van esélye a marsi földművelésnek

2019. november 10. 12:12

A hollandiai Wageningen Egyetem kutatói tíz különböző földi növényt ültettek háromféle talajba. Az egyik tipikus, kerti talaj volt, a másik a hold, a harmadik pedig a marsi talajt utánozta.

Miért fejlődtek eltérő színű és méretű sütőtökök a kigyűjtött magokból?

2023. november 22. 04:39

Vásárolt sütőtökből kigyűjtött magokat vetettem el a kertben. Belőlük többféle méretű és színű tökök fejlődtek ki. Mi okozhatta ezt?