Bulvár
Bulvár

A gyarmati traktoros kétszer mentette ki a buszt a hó fogságából

A gyarmati traktoros kétszer mentette ki a buszt a hó fogságából

Agrofórum Online

Keszthelyi Miklós egy buszt és egy furgont is kétszer szabadított ki a fél méteres hóból John Deere-traktorjával a hétvégén.

Keszthelyi Miklós egy buszt és egy furgont is kétszer szabadított ki a fél méteres hóból John Deere traktorjával a hétvégén.

A hétvégi havazás során hírfolyamunkban röviden, két mondatban adtunk hírt arról, hogy a hótorlaszban elakadt egy helyközi járatú autóbusz a Csikvánd és Malomsok közötti úton a megyehatáron.

Pedig a gyarmati traktoros története példaértékű. Jól mutatja: baj esetén igenis össze tudunk fogni, s minden veszélyre fittyet hányva segítünk egymásnak.

Disznóvágásnak indult, mire jött a hófúvás

„Vasárnap reggel korán keltünk a feleségemmel: disznóvágásra készültünk, ezért Marcaltőre indultunk terepjáróval. Sejtettük, hogy nem lesz egyszerű az utunk: a 8416-os számú mellékutat ugyanis kiadós hó esetén többnyire behavazza az erős szél” – kezdte Keszthelyi Miklós.

A gyarmati gazda hangsúlyozta: „nagy hó esetén a helyi önkormányzat többnyire jól oldja meg a helyzetet, de szükség esetén a többi traktorossal mindig első szóra segítünk.

A faluban két nagy domb van a 83-as főút mentén: általában innen kell kimentenünk a bajba jutott autósokat, kamionosokat”.

„Magam is meglepődtem, milyen jól vizsgázott a 90 lóerős John Deere”

„Amikor még Gyarmat közelében megláttam az első elakadt személyautót, már éreztem, hogy kicsit tolódik a disznóölés.

Ezt a kocsit még a terepjáróval ki tudtam húzni, majd amikor nem sokkal később egy dobozos furgont is menteni kellett Csikvándon, inkább visszafordultam a traktorért.

Magam is meglepődtem, milyen jól vizsgázott a 90 lóerős John Deere” – mondta mosolyogva a gyarmati gazda, miközben büszkeségét, a 30 éves, 250 lóerős Rába-Steiger traktort is megmutatta stábunknak.

„Ítéletidő tombolt: a hótakaró jó fél méteres volt már”

„Csíkvánd után pillantottam meg az elakadt buszt, amelyet a győrszemerei és téti önkéntes tűzoltók közös erővel próbáltak kihúzni.

Ítéletidő tombolt: a hótakaró jó fél méteres volt már, miközben a szél egyre csak hordta a havat. A buszon nem volt sok utas, de ők bizonyosan mind jobban fáztak. Minden környékbeli mentésnél kihasználjuk a helyismeretünket a traktorosokkal.

Itt úgy ítéltem meg, jobb a szántóföld felől megközelíteni a tűzoltókocsit és a buszt. Együttes erővel ki is szabadítottuk a buszt, s elindultunk vele Csikvánd irányába.

Mentés 2.0: újra ki kellett szabadítani a buszt és a furgont is

Igen ám, csakhogy az egyszer már kihúzott dobozos furgon újra elakadt, s akadályt képezett az út kellős közepén. Leakasztottuk az acélsodronyt, s újra elvontattam a haszongépjárművet.

Mivel a tűzoltókocsi kicsit mozgásban maradt, újra bajba került a busz az árok partján. Másodjára is sikerült megmozdítani, s biztos helyre elvontatni Csikvándra” – zárta az örömmel végződő történetet Keszthelyi Miklós.

A gyarmati gazdával végigkövettük a mentés helyszíneit – érdemes tehát videós riportunkat és képgalériánkat is megtekinteni.

Visszaemlékezés az 1993-as hóviharra

„Emlékszem, hogy 1993-ban óriási hóvihar tombolt, Gyarmat környékén több tucatnyi autós elakadt a főúton. Se előre, se hátra nem lehetett haladni, a helyiek közül többen felajánlottuk, hogy szálljanak meg a bajba jutottak a házainkban.

Hozzánk egy német házaspár került, akiknek még az ijedt kiskutyáját is beengedtük az otthonunkba. Nyáron, amikor jöttek nyaralni a Balatonra, meglátogattak bennünket, s újra megköszönték az itt töltött éjszakát” – vette át a szót a gyarmati gazda felesége, Keszthelyi Miklósné Göndör Erzsébet.

Végezetül, már csak egyetlen elvarratlan szálunk maradt. Bár disznóölést soha nem zárt ilyen későn a Keszthelyi-házaspár, estére e téren is minden a helyére került.

(kisalfold.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így kell orchideát nevelni vízben

2024. március 25. 07:10

Az orchideanevelés komoly kihívás mindazoknak, akik úgy hiszik, könnyű dolguk lesz a növényükkel, hiszen csak egy orchideatáp kell hozzá, és aztán folyton nyílnak majd a virágok.

A „marhahúsrizst” tekintik a jövő fehérjeforrásának dél-koreai tudósok

2024. március 19. 09:10

Dél-koreai kutatók marhahússejteket szaporítanak rizsszemekben. Ez szerintük fenntartható, megfizethető és környezetbarát húspótló fehérjeforrás lehet, és helyettesítheti a hústermelés céljából tenyésztett szarvasmarhákat.

Mohairtó csodaszer egyenesen a hűtőből

2024. március 18. 14:10

A moha nemcsak a fűben, de akár a teraszburkolaton vagy a betonon is megjelenhet. Mutatunk egy megoldást ellene, amely a legtöbb hűtőszerkényben vagy spájzban megtalálható.

Meghökkentő: nitrogént töltenek a chipses zacskókba

2024. március 18. 11:10

Sokan csóválják a fejüket, amikor megvásárolnak egy nagy zacskó chipset, és csak az alján zörög valamennyi a sós finomságból. Pedig éppen a fogyasztó érdekeit szolgálja ez a fajta csomagolás.

Szombaton Dutra-találkozót tartanak Komáromban

2019. január 18. 11:48

A találkozóra 180 embert várnak az ország minden részéből. A rendezvényen szó lesz a tavalyi géptalálkozókról, külön programpont a 2018-ban Balatonbogláron nyílt Dutra Múzeum bemutatása.

A Cseh Köztársaság legjobb traktora 2020-ban a Zetor Crystal

2020. augusztus 26. 07:02

Ebben az évben a Zetor a CRYSTAL HD modell modernizált változatát mutatja be, amely megtartva az előző generáció előnyös tulajdonságait, számos új fejlesztést tartalmaz.

MTZ és John Deere kalapács alatt - Mezőgazdasági gépárverést tart a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.

2018. május 23. 06:30

Használt MTZ traktort, John Deere kistraktort, homlokrakodót, bálázót, trágyaszórót, teherautókat és számos egyéb mezőgazdasági gépet árverez május 30-án a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.

Gépvásárlási kisokos - hogyan legyél tudatos termelő?

2018. szeptember 12. 04:30

A mezőgazdasági piacon igen szokatlan, de annál szórakoztatóbb formában jelenteti meg mondanivalóját az AgroMax Gépkereskedelmi Kft. Képregényt készítenek ugyanis a termelőket érintő kérdésekről, problémákról, a hétköznapi életről.