Állattenyésztés
Állattenyésztés

Harminc gazdaságban mutatták ki a kéknyelv-betegség vírusát Csongrád megyében

Harminc gazdaságban mutatták ki a kéknyelv-betegség vírusát Csongrád megyében

Agrofórum Online

A megye 1483 gazdaságában 54 542 állatnál történtek klinikai vizsgálatok, és 2710 állatból vettek vérmintát.

Harminc – hat kivétellel kis létszámú – gazdaságban mutatták ki a kéknyelv-betegség vírusát Csongrád megyében – tájékoztatta a megyei kormányhivatal kommunikációs vezetője kedden az MTI-t.

Varga Márta közölte: a megye 1483 gazdaságában 54 542 állatnál történtek klinikai vizsgálatok, és 2710 állatból vettek vérmintát. A fertőzések jelentős részére a szűrővizsgálatoknak köszönhetően derült fény.

A felfedezett fertőzések 20 kilométeres körzetében az állatorvosok klinikai szűrővizsgálatot végeznek a kérődzőket tartó gazdaságokban, 3 kilométeres körben pedig vérmintát is vesznek az esetleges újabb gócok felderítésére. A 20 kilométeres megfigyelési zárlat alatti zónába 40 napig tilos az állatvásárokra kérődző állatokat bevinni, az állatforgalmazás is csak külön bejelentés után, szigorú feltételekkel történhet.

A hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a megbetegedést terjesztő szúnyogok mennyiségét. Az érintett gazdaságok 2 kilométeres körzetében – a fertőzött állatok kiemelését követően – továbbra is folyik a légi-, valamint földi rovarirtás. Fontos az állatok szúnyogellenes megelőző kezelése is.

Fertőzött állatokat találtak az ország déli határszélein fekvő más megyék területén is – közölte a kommunikációs vezető.

A szúnyogok által terjesztett vírusos állatbetegségre kizárólag a kérődző állatok – szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők – fogékonyak, az emberek egészségére nézve ártalmatlan.

A betegségnek nincs élelmiszer-higiéniai vonatkozása, az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt az egészségre.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megbukott a monokultúrás gazdálkodás

2024. április 15. 14:40

Kutatók öt kontinens 2655 gazdaságát elemezve bizonyították, hogy az ipari, monokultúrás gazdálkodásról való elmozdulással az ember és környezete is csak nyerhet.

ANImashExpo: az állattenyésztő ágazat vadonatúj szakkiállítása

2024. április 10. 08:10

Bővül a HUNGEXPO kínálata: 2024. december 5-7. között rendezik meg az ANImashEXPO-t. A kiállítás célja, hogy fórumot és önálló bemutatkozási lehetőséget teremtsen az állattenyésztés és -egészségügy területén működő szakembereknek, vállalkozásoknak.

Az emberek többet fertőzik az állatokat betegségekkel, mint fordítva

2024. április 9. 15:10

Több vírust adunk át a házi- és vadon élő állatoknak, mint amennyit elkapunk tőlük – derül ki a UCL kutatóinak új, nagyszabású vírusgenom-elemzéséből.

A szarvasmarhák tbc-oltása a tüneteket és a továbbfertőzés esélyét is csökkenti

2024. április 9. 10:10

A kutatás szerint a vakcinázás nemcsak a tuberkulózis súlyosságát enyhíti a fertőzött szarvasmarhák esetében, hanem a terjedését is 89%-kal mérsékli a tejelőállományokban.

NAV árverésen vehetünk szarvasmarhákat

2022. június 19. 08:12

A szarvasmarhákra fajtánként lehet licitálni, közöttük előfordul aberdeen angus és hereford is. Az állatok átlagosan 1-1,5 évesek.

Netes rendelés miatt ítélték el a szarvasmarha-kereskedőt

2020. augusztus 27. 10:56

A szarvasmarha-kereskedő vitatta a bíróságon a felelősségét, közölte, hogy a vevő tisztában volt azzal, hogy az érintett állatok úgynevezett "második választású szarvasmarhák".

Ugató drónok veszik át a juhászkutyák munkáját

2019. március 17. 10:34

Az ember nélküli légi járművek fejlesztése annyira felgyorsult az utóbbi években, hogy egyes új-zélandi állattenyésztők már őket alkalmazzák juhászkutyák helyett.

Kolosztrumtárolás felsőfokon

2018. június 19. 07:59

ColoQuick kolosztrumkezelő feladata, hogy a borjak születésekor rendkívül fontos föcstej tárolása hatékonyan, biztonságosan megtörténhessen, és azt szinte bármikor fel lehessen használni.