Agrárközélet
Agrárközélet

Hazádnak rendületlenül…

Hazádnak rendületlenül…

Agrofórum Online

Bensőséges keretek között több szervezet, Újbuda Önkormányzata, az Magyar Tudományos Akadémia, a Fejes Család és a megemlékezők részvételével 2017. november  10-én rendezték meg Budán, a XI. kerületi Edömér utca 6. szám alatt, Dr. Fejes Sándor Kossuth díjas kertészmérnök emléktáblája előtt azt a  születésnapi koszorúzási ünnepséget, amely lényegében a neves kertészeti szakember, Magyarország egykori főkertésze előtti tisztelgés volt, születésének 110. évfordulója alkalmából.

A Szózat hangjaival indult a megemlékezés, megadva az ünnepség alaphangulatát. 

Az ünnepelt Fejes Sándor a XX. századi, hazai üzemszerű almakertészet /Zalaszentgrót/, a korszerű nagyüzemi szőlő- és gyümölcstermesztés /pl. Balatonboglár/ megteremtője, a hazai kertbarátmozgalom egyik elindítója. 1907. november 12-én született.

Dr. Fejes Sándor egykori lakóházánál az emlékezőket Jankó István, önkormányzati képviselő /XI. kerület/ köszöntötte,  aki a lokálpatriota  büszkeségével taglalta az ünnepelt szakmai érdemeit. Dr. Fejes Sándor szakmai életútját kronológiai pontossággal Dr. Simon Gergely tanszékvezető egyetemi docens, az MTA képviseletében ismertette és szakmai következtetéseket is levont Fejes Sándor alkotó tevékenységének ma is érvényes hatásairól.

Lapunk agrárszakíró munkatársa, Dr. Oláh István, 1959-ben, 58 évvel ezelőtt, a Fejes családnál tett látogatását elevenítette fel. Kitért Dr. Fejes Sándor személyiség vonásaira, emberi tisztességére, helytállására, szakmai nagyságára, s arra a nagyívű életpályára, amivel a XX. századi magyar kertészet történetébe örökre beírta nevét. Megjegyezte; „ egy nemzetnél nem csak az a fontos, hogy vannak-e értékei, hanem az is, vannak-e értékeinek megbecsülői.” Az ünnepség és résztvevői ezt a tételt ékesen bizonyították.

Fejes Sándor – a családfő, nagyapa, édesapa – alakját, nézeteit, a család képviseletében az unoka, Dr. Fejes Gábor jól felépített – egészen kivételes beleérzőképességről téve tanubizonyságot – hozzászólásával érzékeltette.

Az emlékezések után a kegyelet koszorúit a XI. kerületi önkormányzat, a család képviselői és Béky Zoltán kertészmérnök helyezték el az Edömér utca 6. számú ház falán. Dr. Fejes sándor emlékét szívünkben őrizzük!
  
(Dr. Oláh István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.