Hazádnak rendületlenül…

2017. november 17. 15:51

Bensőséges keretek között több szervezet, Újbuda Önkormányzata, az Magyar Tudományos Akadémia, a Fejes Család és a megemlékezők részvételével 2017. november  10-én rendezték meg Budán, a XI. kerületi Edömér utca 6. szám alatt, Dr. Fejes Sándor Kossuth díjas kertészmérnök emléktáblája előtt azt a  születésnapi koszorúzási ünnepséget, amely lényegében a neves kertészeti szakember, Magyarország egykori főkertésze előtti tisztelgés volt, születésének 110. évfordulója alkalmából.

A Szózat hangjaival indult a megemlékezés, megadva az ünnepség alaphangulatát. 

Az ünnepelt Fejes Sándor a XX. századi, hazai üzemszerű almakertészet /Zalaszentgrót/, a korszerű nagyüzemi szőlő- és gyümölcstermesztés /pl. Balatonboglár/ megteremtője, a hazai kertbarátmozgalom egyik elindítója. 1907. november 12-én született.

Dr. Fejes Sándor egykori lakóházánál az emlékezőket Jankó István, önkormányzati képviselő /XI. kerület/ köszöntötte,  aki a lokálpatriota  büszkeségével taglalta az ünnepelt szakmai érdemeit. Dr. Fejes Sándor szakmai életútját kronológiai pontossággal Dr. Simon Gergely tanszékvezető egyetemi docens, az MTA képviseletében ismertette és szakmai következtetéseket is levont Fejes Sándor alkotó tevékenységének ma is érvényes hatásairól.

Lapunk agrárszakíró munkatársa, Dr. Oláh István, 1959-ben, 58 évvel ezelőtt, a Fejes családnál tett látogatását elevenítette fel. Kitért Dr. Fejes Sándor személyiség vonásaira, emberi tisztességére, helytállására, szakmai nagyságára, s arra a nagyívű életpályára, amivel a XX. századi magyar kertészet történetébe örökre beírta nevét. Megjegyezte; „ egy nemzetnél nem csak az a fontos, hogy vannak-e értékei, hanem az is, vannak-e értékeinek megbecsülői.” Az ünnepség és résztvevői ezt a tételt ékesen bizonyították.

Fejes Sándor - a családfő, nagyapa, édesapa - alakját, nézeteit, a család képviseletében az unoka, Dr. Fejes Gábor jól felépített - egészen kivételes beleérzőképességről téve tanubizonyságot – hozzászólásával érzékeltette.

Az emlékezések után a kegyelet koszorúit a XI. kerületi önkormányzat, a család képviselői és Béky Zoltán kertészmérnök helyezték el az Edömér utca 6. számú ház falán. Dr. Fejes sándor emlékét szívünkben őrizzük!
  
(Dr. Oláh István - Agrofórum Online)

Témakör: