Pályázatok
Pályázatok

Idáig 97 milliárd forint támogatási előleget fizettek ki a gazdálkodóknak

Idáig 97 milliárd forint támogatási előleget fizettek ki a gazdálkodóknak

Agrofórum Online

Eddig 97 milliárd forint idei támogatási előleget fizetett ki a gazdálkodóknak a Magyar Államkincstár - mondta a Magyar Államkincstár elnökhelyettese kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Kondra Laura elmondta, hogy az előlegek kifizetését október 16-án kezdték meg, és már a kifizetés első napján több mint 43 milliárd forintot kaptak meg a gazdálkodók. Ez duplája volt az előző évi első napi előlegfizetésnek.
   
A tervek szerint az idén összesen mintegy 205-206 milliárd forint előleget fizetnek ki, 2018. június 30-ig pedig összesen több mint 400 milliárd forint idei közvetlen támogatás kifizetésére számíthatnak a gazdák – tájékoztatott az elnökhelyettes.
   
Emlékeztetett: 2016-ban 11 EMGA- (Európai Mezőgazdasági és Garancia Alap), illetve nemzeti jogcímen, valamint ehhez kapcsolódóan további 2 vidékfejlesztési jogcímen fizetett előleget az akkori Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Az idén a megtartott 11 jogcím mellett további 4 Vidékfejlesztési Program intézkedésével egészült ki az előlegfizetési jogcímtár. Hozzátette: az államkincstár összesen 27 jogcímben teljesít előleg- és végkifizetést az előlegfizetési időszakban.
   
Megjegyezte: ahhoz, hogy az előlegfizetés zökkenőmentes legyen, az összes közreműködő szereplő összehangolt munkájára van szükség. November végén ugyanis nem áll meg az előleg kifizetése, hanem a kifizetéseket részfizetésekkel folytatják. A közvetlen támogatásra jogosult gazdáknak ugyanis a kifizetést jövő év június 30-ig kell megkapniuk. A végkifizetést viszont az államkincstár szeretné határidő előtt befejezni.
   
Annak érdekében, hogy a gazdálkodók mielőbb a pénzükhöz juthassanak a Magyar Államkincstár számos ponton egyszerűsítette a rendszer működését – közölte az elnökhelyettes.
   
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy a kamara sikeresnek tartja az előlegfizetést, és a gazdáknak nagy szükségük van erre a forrásra az őszi munkák során.
   
Tájékoztatása szerint eddig mintegy 12 ezer adategyeztetésre volt szükség, a falugazdászok 6 ezer egyeztetésben vettek rész, amelynek 26 százalékát sikerült megoldaniuk.
   
Győrffy Balázs arról is beszélt, hogy a NAK mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a gazdákat megillető források megnyirbálását, az uniós agrárforrások források átcsoportosítását a migránsválság kezelésére. A NAK az uniós gazdaszervezetek, a Copa-Cogeca tagjaként minden fórumon kiáll azért, hogy a közös agrárpolitika (KAP) forrásait a jövőben továbbra is a gazdák kapják meg – ígérte a NAK elnöke.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gép- és technológia-beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

2024. április 8. 16:10

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre 2027-ig a borászati üzemek technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott ágazati támogatásai között.

Méhészek, figyelem! Május elejéig lehet pályázni bő 3 milliárd forint támogatásra

2024. március 30. 12:10

Több mint 3 milliárd forintban részesülhetnek a méhészek, megjelent ugyanis az ágazat közös agrárpolitika stratégiai terv szerinti támogatási programjának rendeleti szabályozása.

Februárban jön az elektromos autóra igényelhető támogatás

2024. január 12. 15:10

A hazai gazdasági társaságoknak lehetőségük lesz tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához vissza nem térítendő állami hozzájárulásra pályázni – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium.

Jövőre is lehet külterületi utak fejlesztésére pályázni

2023. november 20. 08:10

A vidékfejlesztési program két felhívásának köszönhetően csaknem 2500 kilométer külterületi út újul meg, ami hozzájárul a vidéki térségek fejlődéséhez, az itt élő emberek életminőségének javításához – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Bakonycsernyén.

Mától 470 milliárd forintra lehet pályázni

2019. április 9. 08:17

Az idei kiírásban változás többek között, hogy új gyümölcskultúrákra - például füge, kivi - is kérhető támogatás, továbbá az is, hogy a jogszerű földhasználattal kapcsolatos nyilatkozatot csak elektronikusan lehet intézni.

Módosult a fiatal gazdák induló támogatási pályázata

2019. június 11. 14:37

Módosult „A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás” című felhívás (VP2-6.1.1-16).

Pályázati támogatás a környezet- és természetvédelmi civil szervezeteknek

2023. július 16. 11:40

Az Agrárminisztérium 40 millió forint értékben támogatja a hazai, környezet- és természetvédelmi céllal létrejött, közhasznú társadalmi szervezeteket.

Minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató pályázati felhívás jelent meg

2023. január 29. 07:38

A mezőgazdasági termelők 2023. március 1. és 2023. augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozás kapcsán támogatásra.