Idén is Gödöllőn rendezik meg a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált

2017. május 19. 10:38

Gödöllőn, május 26. és 28. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált, amely mára az ország egyik legnagyobb természet- és környezetvédelmi rendezvényévé nőtte ki magát   hangzott el az esemény hivatalos sajtótájékoztatóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Székelyhidi Tamás, a fesztivál egyik főszervezője ismertette a rendezvény 2015. és 2016. évi eredményeit, majd elmondta, hogy a 2017-es nevezések között már olyan alkotók szerepelnek, mint David Attenborough, akinek a jelenléte egyértelmű elismerést jelent.

Ismét a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon lesz Török Zoltán új filmjének (Lemming – a Messzi észak apró ura) az ősbemutatója a 2 évvel ezelőtti Everglades-t bemutató után. A színvonalas, nemzetközileg is elismert alkotók filmjei mellett a szervező külön kiemelte a Kárpát-medencei filmszemle gazdagságát, és a magyar ajkú alkotók kiemelkedő részvételét.

A fesztivál szervezői több különleges eseményre is felhívták a figyelmet. Ilyen a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával létrejövő Trash Art Magyarország kültéri szobor pályázat és kiállítás, amelynek részeként a hazánkban működő művészeti iskolák és intézmények újrahasznosított anyagokból készített 2-2,5 méter magas szobrai láthatók, és amelyeknek témája az ember hatása a környezetre. A kiállítás célja a társadalom figyelmének felhívása napjaink egyik legégetőbb problémájára, a hulladékok keletkezésére és kezelésére - ismertette Hankó Gergely, a projekt szakmai vezetője. A szobrok először a gödöllői fesztiválon tekinthetők meg május 26. és június 10. között, majd megjelennek több neves hazai rendezvényen is, mint például a Kerekdomb vagy a Művészetek Völgye.

A rendezvény további különlegességei a Varázslatos Magyarország szabadtéri fotókiállítás, és a Jam for Nature zenei tehetségkutató verseny, amelynek szombat esti zárásaként a város vegyes kórusai ismert zenészek részvételével előadják Szarka Tamás „Madaraim” című szerzeményét, amely a fesztivál hivatalos dala.

A rendezvény 3 napja során a fő vetítési helyszíneken, a Királyi Kastély Lovardájában, és a gödöllői Alsóparkban egyaránt ingyenesen látogatható valamennyi program. Összesen 4 helyszínen párhuzamos vetítésekkel várják a nézőket, ahol lesznek angol nyelvű, és kifejezetten a diákoknak összeállított tematikus filmcsomagok is. A fesztivál pénteki diáknapjára már most több mint 1500 tanuló regisztrált. (Az egyéni látogatók számára a regisztráció nem szükséges.)

Az Alsóparkban a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál szakmai partnerei számtalan változatos, szórakoztató és ismeretterjesztő programmal várják a családokat és a látogatókat (www.godollofilmfest.com). Bemutatkoznak a nemzeti parkok, kiállítanak egy 23 000 literes óriásakváriumot, amelyben hazánk vízi élővilágát ismerhetik meg a látogatók, és lesz „Állati jó” bemutató is a Budakeszi Vadaspark jóvoltából. Külön területet biztosítanak a szervezők az újrahasznosítás témájának, az inspiráló példák mellett pedig mindennapi praktikumokkal és szaktanácsadással is várják az érdeklődőket.

A természet- és környezetvédelem jegyében továbbá kiállítják a „Kele” páros kajakot, amivel Szabó Norbert Ádámék átszelték az Atlanti-óceánt, emellett is számtalan érdekes és izgalmas program várja az érdeklődőket, köztük előadások, kiállítások és szabadtéri filmvetítések.

Akik pedig a gyermeknapi hosszú hétvégén nem tudnak Gödöllőre ellátogatni, azoknak a szervezők figyelmükbe ajánlották az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokat, mely 19 magyar és 2 erdélyi városban zajlanak ugyancsak május 26. és 28. között. A partner településeken ingyenes filmvetítésekkel, kiállításokkal és szemléletformáló programokkal várják a helyi szervezők az érdeklődőket – tájékoztatta a jelenlévőket Ersók Nóra, a fesztivál szervezője.

A szervezők a sajtótájékoztatón megköszönték valamennyi támogatójuknak és partnerüknek az együttműködést, amely által immár harmadik alkalommal jöhet létre a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllőn.

Kiemelt támogatók és partnerek:
Emberi Erőforrások Minisztériuma, Földművelésügyi Minisztérium, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, Szerencsejáték Zrt, Magyar Művészeti Akadémia, Herman Ottó Intézet, Magyar Tudományos Akadémia, Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Turisztikai Ügynökség, Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum, Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Filmakadémia

Forrás: Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő
Fotó: Kovács Zoltán/FM

(Dr. Demes György – Agrofórum Online)

Témakör: