Növénytermesztés
Növénytermesztés

Izmosodik a vetőmagágazat

Izmosodik a vetőmagágazat

Agrofórum Online

Hazánk a világ 5. legnagyobb vetőmag-exportőre 60 000 szezonálisan foglalkoztatott, és mintegy 5000 teljes munkaidőben dolgozó kenyerét biztosítja az ágazat.

Szeptember 25-én a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) Küldött közgyűlést tartott Martonvásáron az MTA Agrártudományi Központ Mezőgazdasági Kutató Intézetében. A rendezvényre meghívást kaptak a vetőmag szakma „veteránjai” is. A kezdeményezés – miszerint az elmúlt évtizedekben a vetőmaggal foglalkozó szakembereket is meghívják a rendezvényre – Dr. Balikó Sándor ötlete alapján öltött testet. A szövetség vevő volt az ötletre, mondván, akik ebben a szakmában öregedtek meg miután hölgyek is érintettek (pontosítok: töltötték legszebb éveiket) megérdemlik, hogy évente egyszer találkozzanak.

Ölelgetés, vállveregetés, és túláradó érzelmek, amelyeket egy-egy elmorzsolt könnycsepp tanúsított.
Mi tagadás, örültünk egymásnak, merthogy magam is abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy alanyi jogon vehettem részt a programon. (Az már csak hab a tortán, hogy az Agrofórumban tudósíthatok is a rendezvényről.

Dr. Bedő Zoltán akadémikus, főigazgató köszöntötte a résztvevőket. Takács Géza a VSZT elnöke beszámolt az elmúlt év eredményeiről és a jövő feladatairól. A legfontosabb, amit elértünk, – mondta – hogy sikerült szakmaközi szervezetté alakulnunk. Hangot adott annak az igénynek, hogy a jövőben a VSZT a jogalkotásban is szeretne közreműködni, mert olyan jogszabályokat célszerű hozni, amelyek a vetőmag szakma, illetve a vetőmagot felhasználók érdekeit markánsan megjelenítik.

Dr. Feldman Zsolt helyettes államtitkár részvétele jelzésértékű volt. A minisztérium komolyan veszi a mezőgazdaság biológiai alapjaival, jelesül a vetőmaggal foglalkozó szerveződést, és annak tevékenységét. A vetőmag ágazatot érintő aktuális szabályozási kérdésekről beszélt, de az ágazat pozícióját is értékelte. Hazánk a világ 5. legnagyobb vetőmag-exportőre 60.000 szezonálisan foglalkoztatott, és mintegy 5000 teljes munkaidőben dolgozó kenyerét biztosítja az ágazat. Közel 120 ezer ha területen folyik vetőmag-előállítás, átlagosan 370 ezer tonna mennyiségben.

Dr. Potori Norbert az AKI agrár- és vidékpolitikai igazgatója a növénytermesztés – ma még lebegtetett – 2015-2020 évi támogatásairól beszélt.

A program egy közös fotózással végződött.

Részletesebben a novemberi lapszámunkban számolunk be a rendezvényről.

(Dr. Bódis László – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dél-Ukrajna titkos kertje: üvegházi csoda csemegekukoricával!

2024. március 28. 10:10

Ukrajna déli részén a termelők azon fáradoznak, hogy újabb „csodát” hozzanak létre, munkájuknak köszönhetően a csemegekukorica életre kelt az üvegházak melegében, és ha minden jól megy, hamarosan megjelenik az asztalokon is.

RAPOOL: a repce a hivatásunk, már 50 éve

2024. március 27. 10:10

A bólyi RAPOOL Repce Akadémia nyitotta meg a jubileumi esztendőt, amikor a vállalat azt ünnepli, hogy immár öt évtizede látja el a termelőket kiemelkedő minőségű repcehibridekkel.

Nemcsak hálóval vagy fóliával lehet már bálát kötözni, csomagolni

2024. március 26. 10:10

A neccháló és a takarófólia egyfajta „keverékét” alkotta meg egy izraeli cég, forradalmasítva a bálák kötözését, csomagolását.

Mindenki nyer vele: napenergiával működtetik az öntözést Dél-Afrikában

2024. március 24. 12:10

A dél-afrikai gyümölcsösökben sok helyen már inkább napenergiával működtetik az öntözőrendszereket ahelyett, hogy az országban bizonytalan energiahálózatra hagyatkoznának.

Új növényegészségügyi rendszer és új nyilvántartási kötelezettségek

2019. november 26. 08:32

A rendelet szerint bővül a nagy veszteséget okozó, idegenhonos károsítók terjesztésére képes, éppen ezért vizsgálatköteles termékek köre.

Jogszabályi szinten szigorítanák a fémzárolt vetőmagok használatát az országban

2018. március 12. 08:17

Elsősorban gazdálkodási szemléletváltásra van szükség, ugyanakkor a kérdésben mindaddig nem lesz érdemi előrelépés, amíg a törvényi szabályozást nem szigorítja a kormányzat.

Idén is taroltak a SAATEN-UNION őszi búzái

2021. szeptember 15. 05:36

Elhozták az abszolút verseny első három helyezését. Sőt, többet is elértek.

A Limagrain eladta a mezőhegyesi vetőmagüzemet a magyar államnak

2019. július 2. 08:03

A két fél közötti hosszú távú partnerség erősíti és biztosítja a Limagrain vetőmagtermelési tevékenységének folyamatosságát, miközben korszerűbb technológiák garantálják a magas színvonalú vetőmagfeldolgozást.