Agrárközélet
Agrárközélet

Jövedelempótló támogatást adnak a tavaly megrongálódott fóliasátrak kárai után

Jövedelempótló támogatást adnak a tavaly megrongálódott fóliasátrak kárai után

Agrofórum Online

A Földművelésügyi Minisztérium még 2017 decemberében hatályba léptette azt a támogatási programot, amely a 2017. októberi viharokban megrongálódott fóliasátrak kárait kompenzálja részlegesen, és amely alapján a fóliasátras termesztést folytató termelők legfeljebb 2.000 forint/m2 mértékű támogatásban részesülhetnek.

Mint ismeretes 2017. október második felében igen erős hidegfront érte el Magyarországot, amelynek következtében a 130 km/h erősséget is elérő széllökés jelentős anyagi károkat okozott a mezőgazdasági termesztésre szolgáló fóliasátrakban, rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe hozva az érintett termelőket. A károk részleges ellentételezésére az agrártárca mezőgazdasági csekély összegű támogatásnak minősülő jövedelempótló támogatást dolgozott ki, amelyre 100 millió Ft-ot különített el.

A támogatás igénybevételére az a 2017. október 15-31. között viharkárt szenvedett mezőgazdasági termelő jogosult, aki a fóliás növénytermesztést viharral érintett településen folytatja és a viharkár bekövetkezéséről rendelkezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által foglalkoztatott falugazdász – a viharkár bekövetkezését alátámasztó dokumentum, képi bizonyíték vagy az előírtak szerinti nyilatkozat alapján kiállított – igazolásával. A jövedelempótló támogatás iránti kérelmet 2018. február 15. és március 15. között lehet benyújtani papír alapon a Magyar Államkincstárhoz a Kincstár által rendszeresített és a honlapján közzétett nyomtatványon.

A támogatási program részletes feltételei a 2017. októberi viharkár által a fóliás növénykultúrák termesztésére szolgáló építményekben keletkezett károk kompenzálására igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű támogatásról szóló 65/2017. (XII. 22.) FM rendeletben és a közeljövőben a Kincstár által közzétett közleményben érhetők el.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

DélKerTÉSZ: az olcsó élelmiszerek kora lejárt

2022. november 23. 10:34

Búcsúznak az olcsó élelmiszerek, a piacon a zöldségek és gyümölcsök esetében is egy magasabb árszintre kell felkészülni a jövőben.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: intenzív védekezés szükséges a varasodás és a lisztharmat terjedése ellen

2023. június 14. 12:55

Szinte minden országrészben esett kisebb-nagyobb mennyiségű eső, helyenként a kéthavi átlagot is meghaladta.

Ma ünnepli 100. születésnapját Bálint gazda - Portré

2019. július 28. 05:36

Július 28-án ünnepli 100. születésnapját Bálint György, az ország Bálint gazdája. Az MTVA Sajtóadatbankjának portréját olvashatja cikkünkben.

Online vásárláskor is keresni kell a növényútlevelet!

2023. március 20. 10:33

Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, mely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt.