Agrárközélet
Agrárközélet

Jövőre fokozott munkavédelmi ellenőrzések lesznek a mezőgazdaságban

Jövőre fokozott munkavédelmi ellenőrzések lesznek a mezőgazdaságban

Agrofórum Online

A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a 2018. évi munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési irányelveit és az országos hatósági ellenőrzési tervét. Kiemelt figyelmet szentelnek a mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozásoknak és azok alkalmazottjainak.

2018. második és harmadik negyedévében, azaz április 1-től szeptember 30-ig számíthatnak látogatásra az érintettek. A tárca szerint azért fókuszálnak a mezőgazdaságra, mert a baleseti veszélyforrások és az egészségkárosító kockázatok lehetősége miatt az egyik legveszélyesebb területnek számít. A sajátosságok miatt ugyanis – például a szabadban, melegházakban, gépekkel, állatokkal, elszigetelt munkahelyen, vegyi anyagokkal történő munkavégzés – magas azoknak a veszélyforrásoknak a száma, amelyeknek a munkavállalók ki vannak téve. Ezt a statisztika is alátámasztja: 2016-ban összesen 837 munkabalesetet jelentettek az agráriumi munkáltatók, amelyből 18 halálos, 7 pedig súlyos volt. Az NGM megjegyezte, az országos célvizsgálat kapcsolódik a 2017 nyarán elindított kétéves mezőgazdasági munkavédelmi kampányhoz. (Ebben a NAK is részt vesz saját szervezésű tájékoztató fórumaival.) A tervbe vett ellenőrzések számáról meglehetősen szűkszavúan fogalmaz a tárca, annyit közöltek, hogy „munkavédelmi feladatot ellátó állami tisztviselőnként 10 munkáltató” fér bele, a fővárosban pedig a III. kerületi járási hivatal vezetője határozza meg, hogy kihez látogatnak el a hatósági szakemberek.

Ugyanakkor az első és a negyedik negyedévben felkészülhetnek a munkakörülmények célvizsgálatára azok az agrárcégek, amelyek dolgozókat kölcsönöznek. Az ilyen típusú ellenőrzést a tárca szerint az indokolja, hogy 2016 első kilenc hónapja alatt több mint 500 munkabaleset történt a kikölcsönzött munkaerők körében, és amelyek közül több súlyos eset is volt. Mindkét hatósági célvizsgálat során az esetleges cégeket érintő szankció, a munkavédelmi bírság – jogszabály alapján – 50 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet, míg adott esetben a munkavállalók 500 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújthatók.

Kifejezett munkaügyi ellenőrzéseket is végez az NGM jövőre. 2018. március és április között általánosan a minimálbérre és a garantált bérminimumra vonatkozó, 2018. január 1-től érvényes rendelkezések betartását vizsgálják majd meg. Június és július során pedig a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok érvényre juttatására irányul az akcióellenőrzés. Szeptember és október folyamán a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati ágazatban, valamint a feldolgozóiparon belül az élelmiszer- és italgyártási alágazatok területén működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatára kerül sor. Ezt a minisztérium azzal indokolta, hogy ezeknek a terülteken tevékenykedő vállalkozások körében évek óta nem volt ilyen ellenőrzés, illetve egyes terülteken nőtt a súlyos jogsértések száma.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Volt, akire rádőlt a fa, mást a megbokrosodott lovak tapostak meg - 2018-as munkabalesetek az agráriumban

2018. december 16. 07:26

A statisztika szerint eredményes volt a NAK közreműködésével lezajlott mezőgazdasági munkavédelmi tájékoztató kampány.

Jobban betartják a munkavédelmi szabályokat a munkaadók

2019. február 25. 18:17

Az ellenőrzések elsősorban az építőipar, a feldolgozóipar, a mezőgazdaság, a gépipar, az egészségügyi, szociális ellátás és a bányászat területére irányultak.

Munkavédelmi tudatosság növelését célzó projekt indul

2018. május 16. 19:26

Az új, 2020 őszéig tartó projekt ráerősít a már folyamatban lévő foglalkoztatási programok eredményeire.

Tavalyhoz képest jobban bejelentik a nyári idénymunkásokat

2018. augusztus 10. 11:30

Az ellenőrzésnek nem volt kiemelt ágazati területe, ám a vizsgálódás kiterjedt mezőgazdasági területekre (dinnyeföld, almaültetvény, paprikaföld, baromfitelep) és feldolgozóipari létesítményekre (vágóhíd, fafeldolgozó üzem, hűtőház, borászati üzem) is.