Pályázatok
Pályázatok

Két új vidékfejlesztési pályázat jelenik meg januárban

Két új vidékfejlesztési pályázat jelenik meg januárban

Agrofórum Online

Két új pályázati felhívást is meghirdet a Vidékfejlesztési Programban a Miniszterelnökség, összesen 39 milliárd forint keretösszegben – mondta a Világgazdaságnak Kis Miklós Zsolt, a tárca agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Önálló pályázatként, energiahatékonyság-növelési céllal egy új energetikai felhívást hirdet a tárca januárban, amelyre a forrást az eddig felhasználatlan összegek átcsoportosításával teremti elő. A felhívás 35 milliárd forint támogatási kerettel jelenik meg, amelyből 30 milliárd forintra a mezőgazdasági üzemek, 5 milliárd forintra pedig az élelmiszeripari kisvállalkozások pályázhatnak majd – mondta Kis Miklós Zsolt.

Ugyancsak január elején várható a borszőlő-ültetvények telepítésének támogatásáról szóló felhívás. A 4 milliárd forintos keret terhére a borpiaci szabályozás szerinti telepítési engedéllyel rendelkezők igényelhetnek támogatást. Mindkét pályázatra várhatóan 2018 februárjának második felétől nyújthatják be a kérelmeket az érdeklődők. A Vidékfejlesztési program (VP) keretében eddig meghirdetett pályázatokról Kis Miklós Zsolt elmondta, hogy az év utolsó napjaiban is folyamatosak voltak a döntések, így végül már 1127 milliárd forintra, vagyis a források mintegy 87 százalékára vállaltak kötelezettséget. A tárca eddig több mint 168 ezer kérelmet, a jogosult kérelmek 75 százalékát támogatta. A Miniszterelnökség célja, hogy 2018. március 31-ig minden lehetséges támogatási összegről megszülessenek a döntések – tette hozzá.

Az eddigi kifizetésekről elmondható, hogy a VP keretében az előlegek elmaradtak a várt nagyságtól, aminek elsődleges oka az államtitkár szerint a szigorú brüsszeli szabályozás. Az előlegigényléshez ugyanis – eltérően a többi operatív programtól – az esetek túlnyomó részében bankgaranciát vagy azzal egyenértékű biztosítékot kell felmutatnia a pályázónak. Ennek költségei viszont megegyeznek a beruházási hitelek kamatköltségeivel, vagy akár meg is haladják azokat, így a pályázók inkább a hitelt választják – és a pénzintézetek is ezt favorizálják.

Az államtitkár szerint az Európai Bizottságnak érdemes lenne megfontolnia, hogy a 2020 utáni időszak egyszerűsítései közé bekerüljön a mezőgazdasági beruházási támogatások előlegkifizetésének ügye, már csak azért is, mert azt az ágazatot éri hátrány, amelyik messze a legjobb hitel-visszafizető. Az említett okok miatt 2017-ben 106 milliárd forintot fizettek ki a VP-ben, amivel 207 milliárdra emelkedett a program keretében eddig a kiutalt összeg. Az államtitkár szerint a nagyobb beruházások kifizetési igényeinek beérkezésére csak 2018-ban lehet számítani, mivel a legtöbb támogatásról 2017 második felében születtek meg a döntések.

Többek között az ökológiai gazdálkodásra való áttérés, valamint az agrár-környezetgazdálkodási program keretében, vagyis a területhez és állatszámhoz kötött támogatások előlegének esetében a kifizetés meghaladta a várakozásokat, és a 2016-os 15 milliárd forint után 2017-ben már 36 milliárd forintot fizetett ki előlegként a Magyar Államkincstár.

A Miniszterelnökség elérte Brüsszelben, hogy rendkívüli, egységes kérelembenyújtási felület nyílhasson idén február 15. és március 31. között a VP keretében. Ezzel a lehetőséggel 2,5 milliárd forint olyan támogatás kerülhet mégis a gazdákhoz, amelyről a korábbi évek gyakorlata alapján már mindenki lemondott.

(Világgazdaság)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gép- és technológia-beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

2024. április 8. 16:10

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre 2027-ig a borászati üzemek technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott ágazati támogatásai között.

Méhészek, figyelem! Május elejéig lehet pályázni bő 3 milliárd forint támogatásra

2024. március 30. 12:10

Több mint 3 milliárd forintban részesülhetnek a méhészek, megjelent ugyanis az ágazat közös agrárpolitika stratégiai terv szerinti támogatási programjának rendeleti szabályozása.

Februárban jön az elektromos autóra igényelhető támogatás

2024. január 12. 15:10

A hazai gazdasági társaságoknak lehetőségük lesz tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához vissza nem térítendő állami hozzájárulásra pályázni – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium.

Jövőre is lehet külterületi utak fejlesztésére pályázni

2023. november 20. 08:10

A vidékfejlesztési program két felhívásának köszönhetően csaknem 2500 kilométer külterületi út újul meg, ami hozzájárul a vidéki térségek fejlődéséhez, az itt élő emberek életminőségének javításához – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Bakonycsernyén.

AM: országjáráson készítik fel a gazdákat az új támogatási időszakra

2023. február 15. 10:48

Az új Közös Agrárpolitika Stratégia Tervvel változnak a területalapú támogatások szabályai, új támogatási formák is megjelennek, és indul az agrár-ökológiai program is, éppen ezért fontos, hogy a gazdák felkészülten várják a tavaszt.

Nemzetgazdasági érdek az agrárium fejlődése

2019. május 8. 06:17

Az uniós pályázatokon forrást nyert gazdálkodók a beruházásaik zömét várhatóan az idén valósítják meg, ami további szemmel látható eredményeket mutat majd a mezőgazdaságban

Mától fizethetők ki az idei agrártámogatások előlegei

2018. október 16. 10:33

Az egységes területalapú támogatás keretösszege 231,13 milliárd forintot tehet ki, a támogatható terület nagysága legfeljebb 4,97 millió hektár, a kifizethető előleg hektáronként pedig legfeljebb 32 536 forint lehet.

Elengedhetetlen a Közös Agrárpolitikára fordítható források szinten tartása

2020. február 24. 16:47

Bulgária, Csehország, Észtország, Litvánia, Lettország, Románia, Magyarország és Lengyelország agrárminiszterei február 24-én közös nyilatkozatban álltak ki a Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetésének szinten tartása mellett.