Agrárközélet
Agrárközélet

Komoly hibák a beadott öntözésfejlesztési pályázatokban

Komoly hibák a beadott öntözésfejlesztési pályázatokban

Agrofórum Online

Sokan rossz célterületre adták be támogatási kérelmüket, derült ki a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése projekt keretében beérkezett pályázatok értékelése során.

A „VP2.-4.1.4-16 Mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” projekt keretében beérkezett pályázatok értékelése során tapasztaltak szerint, azokban az esetekben ahol a fejlesztéssel érintett területen érvényes vízjogi üzemeltetési engedéllyel már korábban is végeztek öntözési tevékenységet, ott a tevékenységet sok esetben tévesen az új öntözőberendezések telepítése tevékenységhez sorolják be a meglévő öntözőberendezések vízfelhasználás hatékonyságának javítása, valamint öntözési infrastruktúra és kapcsolódó műtárgyainak fejlesztése, rekonstrukciója helyett.

Amennyiben a Mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése projekt keretében, a fejlesztéssel érintett területen érvényes vízjogi üzemeltetési engedéllyel már korábban is végeztek öntözési tevékenységet, akkor fokozottan figyeljenek az új öntözőberendezések telepítése tevékenység helyes besorolására. Ebben az esetben ugyanis a meglévő öntözőberendezések vízfelhasználás hatékonyságának javítása, valamint öntözési infrastruktúra és kapcsolódó műtárgyainak fejlesztése, rekonstrukciója (3.1.1. fejezet IV. tevékenység) alá kell besorolni a tevékenységet. Az ügyfelek azonban gyakran a meglévő öntözőtelepekre beszerezni kívánt új öntözőberendezéseiket, tévesen a felhívás új öntözőberendezések beszerzése, illetve új öntözővíz-szolgáltató művek létrehozása (3.1.1. fejezet V. tevékenység) alá sorolják be. A téves besorolással érintett pályázatoknál a tényállás tisztázását követően a nem megfelelő tevékenység választása hivatalból történő átsorolásra kerül, melynek eredményeképpen az ügyfél által választott V. tevékenység átsorolásra kerül a IV. tevékenység alá.

Azonban azon ügyfeleknek, akiknek a projekt tevékenysége, az V. pont szerinti tevékenységről átsorolásra kerül a IV. pont szerinti tevékenységek alá és az előzetes helyszíni szemlén megállapítják, hogy a beruházást megkezdték, a pályázati kérelmük érintett részét elutasítják, mivel a támogatási kérelem benyújtását megelőzően megkezdett projekthez nem igényelhető támogatás (a felhívás 3.5.1. pontja alapján).

A kamara felhívja a pályázók figyelmét arra, hogy a fent említett problémák elkerülése érdekében a felhívásban szereplő szempontok figyelembevételével válasszák ki a megfelelő célterületet.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Így vásároljunk nagy dézsás növényeket, hogy később is szépek legyenek!

2023. szeptember 6. 06:40

A dézsás növényeknek teljesen más igényei vannak, mint egy kertben, a beültetett növényeknek. Így ha dézsában is tartanánk növényt, netán már meglévő hatalmas nagy növényt vásárolunk, akkor vannak trükkök, hogy sokáig igazán szép lehessen a növényünk.

Megél a rózsa egy 20 literes edényben, rózsaföldben?

2023. április 4. 04:39

A rózsa 20 literes vödörben, rózsaföldben megél-e, kibírja-e a későbbi új helyére, földbe való átültetésig?

Gyakori gond az öntözés során a szórófejek eltömődése

2019. július 2. 07:37

Az öntözési technika fejlődése, a precíziós öntözés, egyre szigorúbb követelményeket támaszt a vízminőséggel szemben. Pontos víz- és tápoldat-adagolásnál használatos szórófejek és csepegtető testek rendkívül érzékenyek a vízminőségre, gyorsan eldugulnak, használhatatlanná válnak.

Ki kell dobni a fonnyadó, barnuló levelű muskátlit?

2023. június 23. 04:37

A muskátlim levelei közt egy-egy levél fonnyadni, barnulni kezdett. A levélen hosszan, V alakban barna folt jelent meg. A levél fonákján a barna folt környékén kevés, fekete nagyon kicsi valamik vannak, de lehet, hogy csak kevés földmaradvány. Mi lehet a baja? Netán kidobjam?