Növénytermesztés
Növénytermesztés

Majdnem 32 tonnás termésátlag a Dekalb kukorica hibridjével Amerikában

Majdnem 32 tonnás termésátlag a Dekalb kukorica hibridjével Amerikában

Agrofórum Online

A DEKALB DKC62-08 nevű hibrid termésátlaga 31,6159 tonna/hektár lett.

Normális ésszel azt gondolná az ember, ha egy fantasztikus rekord születik, felállítója üldögélhet babérjain egy darabig, nem kell izgulnia, hogy egyhamar leutánozzák. David Hula esetében ez másként történt. Igaz, ő maga is „rátett” több mint egy tonnát tavalyi rekorjára, idén mégsem ő viszi el a pálmát! – írja a Magyar Kukorica Klub internetes oldalán.

De ne szaladjunk előre! Még egy éve sincs, hogy értesültünk a 28,5 tonnás új világrekordról, amit a művelés nélküi kategóriában, öntözéssel David Hula Virginia állambeli farmer állított fel. Akkor arról is hírt adtunk, hogy a száraz kategóriában 2002-ben a néhai Francis Child által felállított 27 tonna feletti rekord még tartja magát. Ez idén sem dőlt meg annak ellenére, hogy Amerikában rekordtermés várható. Úgy általában a feltételek tehát lehetővé is tehették volna az újabb rekordot az öntözés nélküli kategóriában. Valahogy így voltunk itthon is, hiszen reális volt a várakozás, hogy talán megdől a 18,36 tonnás enyigi csúcs, vagy legalábbi valahol a közelében leszünk. Mint tudjuk, 2010-ben a Mikó Ferenc által 18 fölé tett léc mellett Papp László Gárdonyban 17,7, Tóth Szabolcs Dalmandon 16,9 tonnát ért el, de 16 tonna feletti termésátlaggal nyerték a versenyt 2011-ben és 2012-ben is. A 2014-es nyerő eredmény 16,15 t/ha (Papp Mihály, Nyírderzs), s ebben az évben ez az egyetlen eredmény, amely meghaladja a 16 tonnát. Lám, várakozni és remánykedni lehet, a tények pedig tények.

Visszatérve az amerikai versenyre, ahol a területi és művelési kategóriák miatt több versenyt hirdetnek, s ezért soha sincs egy abszolút győztes, az öntözés nélküli területi és művelési kategóriákban 22 és 22,8 közötti eredményekkel nyertek. Nem így az öntözött kategóriákban, ahol gyakorlatilag két kategória létezik, a hagyományosan, forgatással művelt parcellák versenye, és az egyáltalán nem művelt, vagy csak a vősávokban művelt parcelláké. Mint arról korábban hírt adtunk – s azóta többször is – David Hula a „Strip till/ No till – öntözéssel” kategória versenyzője, idén is kitett magáért, mert 29,89 tonnás terméssel nyerte kategóriájában a versenyt.

A másik öntözött kategóriában versenyzett egy, a termésverseny szintén régi megszállottja, aki, hogy biztosra mehessen, több cégével jelentett be parcellákat, így idén is elvisz egy rakás helyezést (a versenyszabályok csak nem engedik meg, hogy ha valaki több parcellával jelentkezik, több után is átvehessen díjat, ez csak a legjobb után lehetséges. Ahhoz hogy valaki mégis több parcellával vhessen részt, más- más néven kell bejelentkezni. Szóba jöhetnek családtagok, saját tulajdonban lévő cégek).

Ez a Randy Dowdy/growbigcorn.com,  Valdostából, Georgia államból. A hibrid, amivel nyert, a DEKALB DKC62-08 nevű hibridje, s a fantasztikus eredmény 503.7190 bushel/acre azaz 31,6159 tonna/hektár.


Randy Dowdy

Akár honnan nézzük, szédületes eredmény! Januárban még arról cikketek Amerikában, hogy senki sem gondolta volna, hogy a kukorica abszolút terméspotenciáljának tekintett 500 bu/a, kb 30 t/ha terméspotenciált 90%-ra megközelítik. Ime, alig telik el egy év, és meghaladják!

(magyarkukoricaklub.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dél-Ukrajna titkos kertje: üvegházi csoda csemegekukoricával!

2024. március 28. 10:10

Ukrajna déli részén a termelők azon fáradoznak, hogy újabb „csodát” hozzanak létre, munkájuknak köszönhetően a csemegekukorica életre kelt az üvegházak melegében, és ha minden jól megy, hamarosan megjelenik az asztalokon is.

RAPOOL: a repce a hivatásunk, már 50 éve

2024. március 27. 10:10

A bólyi RAPOOL Repce Akadémia nyitotta meg a jubileumi esztendőt, amikor a vállalat azt ünnepli, hogy immár öt évtizede látja el a termelőket kiemelkedő minőségű repcehibridekkel.

Nemcsak hálóval vagy fóliával lehet már bálát kötözni, csomagolni

2024. március 26. 10:10

A neccháló és a takarófólia egyfajta „keverékét” alkotta meg egy izraeli cég, forradalmasítva a bálák kötözését, csomagolását.

Mindenki nyer vele: napenergiával működtetik az öntözést Dél-Afrikában

2024. március 24. 12:10

A dél-afrikai gyümölcsösökben sok helyen már inkább napenergiával működtetik az öntözőrendszereket ahelyett, hogy az országban bizonytalan energiahálózatra hagyatkoznának.

Vadkár-kalkulátor - Szoftvert teszteltünk a vadjárta kukoricatáblán

2021. november 24. 12:37

A vadkárkalkulátor ötletgazdájával, Varga Zoltán igazságügyi szakértővel egy Komárom-Esztergom megyei területen teszteltük le az online programot. A becslés során sok kérdésemre kaptam választ, a végeredmény pedig egy nagyon hasznos, részletes, a megegyezésben tényleg segítő összesítő lap lett.

Zöldítő Videó

A betakarítási kilátások csökkenése miatt ugrottak meg az árak

2023. január 13. 06:36

A búza határidős ügyletei a dráguló kukorica és a szójabab átgyűrűző támogatása miatt emelkedtek.

Történelmi rekord a 2020-as kukoricahozam

2020. december 1. 06:31

A jelentős növekedés részben annak köszönhető, hogy a kora nyári időszak rendkívül nagy csapadéka országszerte tökéletes időpontban érte a kukoricával és napraforgóval bevetett területeket.

A fekete-tengeri aggodalmak miatt drágult a kukorica és a búza

2023. április 13. 07:36

A chicagói határidős gabonapiaci jegyzésárak emelkedéssel zártak szerdán, egy vegyes nap után, amelyet az újbóli orosz kritikák támasztottak alá a megállapodással kapcsolatban.